Jump to content

Të pasmet

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Të pasmet (të njohura edhe si vithe ose mollaqe) janë dy pjesë të rrumbullakosura të anatomisë së jashtme të shumicës së gjitarëve, të vendosura në pjesën e pasme të rajonit të legenit. Tek njerëzit, vithet janë të vendosura midis pjesës së poshtme të shpinës dhe perineumit . Ato përbëhen nga një shtresë e lëkurës së jashtme dhe yndyrore nënlëkurore e sipërme e mbivendosur në muskujt gluteus maximus dhe gluteus medius majtas dhe djathtas. Dy muskujt gluteus maximus janë muskujt më të mëdhenj në trupin e njeriut. Ato janë përgjegjës për lëvizje të tilla si drejtimi i trupit në pozicionin e drejtë (në këmbë) kur ai është i përkulur në bel; mbajtja e trupit në pozicion të drejtë duke i mbajtur nyjet e ijeve të zgjatura; dhe shtytja e trupit përpara nëpërmjet shtrirjes së mëtejshme të këmbës (ijeve) kur ecni ose vraponi. [1]

Në shumë kultura, vithet luajnë një rol të rëndësishëm në tërheqjen seksuale . [2] Shumë kultura kanë përdorur gjithashtu vithet si një objektiv kryesor për ndëshkimin trupor, [3] pasi shtresa e yndyrës nënlëkurore të vitheve ofron mbrojtje kundër dëmtimit duke lejuar ende shkaktimin e dhimbjes.

Të pasmet formohen nga masat e muskujve gluteal ose "glutes" ( muskuli gluteus maximus dhe muskuli gluteus medius ) të mbivendosura nga një shtresë yndyre . Aspekti i sipërm i vithit përfundon në kreshtën iliake, dhe aspekti i poshtëm përvijohet nga rrudha gluteale horizontale . Gluteus maximus ka dy pika futjeje:13 sipërme e linea aspera e femurit, dhe pjesa e sipërme e traktit iliotibial. Masat e muskulit gluteus maximus ndahen nga një çarje ose "çarje" e ndërmjetme ndërgluteale në të cilën ndodhet anusi .

Të pasmet i lejojnë primatët të ulen drejt pa pasur nevojë të mbështesin peshën e tyre në këmbë, siç bëjnë kafshët me katër këmbë . Femrat e disa llojeve të babunëve kanë të pasme të kuqe që skuqen për të tërhequr meshkujt. Në rastin e njerëzve, femrat priren të kenë të pasme proporcionalisht më të gjera dhe më të trasha për shkak të yndyrës më të lartë nënlëkurore dhe ijeve proporcionalisht më të gjera. Tek njerëzit, ato gjithashtu kanë një rol në shtytjen e trupit në një lëvizje përpara dhe duke ndihmuar lëvizjen e zorrëve. [4] [5]

Disa babunë dhe të gjithë gibbonët, edhe pse ndryshe të mbuluar me gëzof, kanë kallo karakteristike të zhveshura në të pasmet e tyre. Ndërsa fëmijët e njeriut në përgjithësi kanë të pasme të lëmuara, meshkujt dhe femrat e pjekur kanë shkallë të ndryshme të rritjes së qimeve, si në pjesët e tjera të trupit të tyre. Femrat mund të kenë rritje të qimeve në çarjen gluteale (përfshirë anusin), ndonjëherë duke u shtrirë anash në pjesën e poshtme të faqeve. Meshkujt mund të kenë rritje të qimeve mbi disa ose të gjitha të pasmet.

  1. ^ Norman Eizenberg et al., General Anatomy: Principles and Applications (2008), p. 17.
  2. ^ Hennig, Jean-Luc (1995). The rear view: A brief and elegant history of bottoms through the ages. London: Souvenir. ISBN 0-285-63303-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Police". The Times. London. 22 mars 1894. Arkivuar nga origjinali më 1 korrik 2014. Marrë më 5 dhjetor 2010. Mr. Curtis Bennett deprecated caning on the hands and boxing the ears, and said they were exceedingly dangerous forms of punishment. Nature provided a special place for boys to be punished upon and it should be used. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Foundations of Osteopathic Medicine, Page 586, Anthony G. Chila – 2010
  5. ^ Recent Advances in Pediatrics, 2013 Suraj Gupte, p 141