Tanjiro Kamado

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tanjiro Kamado
Personazh nga Kimetsu no Yaiba
Paraqitja e parëDemon Slayer: Kimetsu no Yaiba kapitulli 1: Cruelty (2016)
Krijuar ngaKoyoharu Gotouge
Dubluar ngaJaponisht
Natsuki Hanae[1]
Satomi Satō (si fëmijë)[2]
Informacione
LidhjetTanjuro Kamado (baba, ka vdekur)
Kie Kamado (nënë, ka vdekur)
Nezuko Kamado (motër)
Takeo Kamado (vëlla, ka vdekur)
Hanako Kamado (motër, ka vdekur)
Shigeru Kamado (vëlla i vogël, ka vdekur)
Rokuta Kamado (vëlla i vogël, ka vdekur)
Kanao Tsuyuri (grua)

Tanjiro Kamado (Japonisht: 竈門 炭治郎, Hepburn: Kamado Tanjirō) është protagonisti kryesor i Kimetsu no Yaiba. Ai është një vrasës i demonëve në Korpusin e Vrasësve të Demonëve, i cili u bashkua për të gjetur një ilaç për ta kthyer motrën e tij, Nezuko Kamado, përsëri në një njeri dhe për të gjuajtur dhe vrarë demonët në mënyrë që të mbronte të tjerët nga vuajtja e të njëjtit fat si ai.

Para se të bëhej vrasës i demonëve, e gjithë familja e tij u masakrua nga mbreti i demonëve, Muzan Kibutsuji, ndërsa motra e tij më e vogël, Nezuko, u shndërrua në një demon si rezultat.

Personaliteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tanjiro është shumë i sjellshëm nga natyra dhe është përshkruar nga të tjerët si me sy shumë të butë dhe një personazh të dhembshur. Ai shfaq një vendosmëri të madhe dhe nuk do të dorëzohet sapo të ketë një qëllim për të arritur; Shembulli më i mirë i kësaj është kërkimi i tij i pamëshirshëm për të gjetur një kurë për Nezukon. Edhe pse ai është relativisht i fortë në vetvete, Tanjiro nuk është kundër që t'u kërkojë të tjerëve ndihmë kur i nevojitet. Ai është shumë mbrojtës ndaj miqve dhe aq më tepër ndaj motrës së tij më të vogël. Megjithatë, megjithë natyrën e tij të sjellshme dhe të kuptueshme, Tanjiro ka një kufi në tolerancën e tij dhe ka një neveri për vrazhdësinë dhe frikacakën, pasi ai mërzitet lehtësisht nga ankimet e vazhdueshme të Zenitsu Agatsuma dhe zemërohet nga veprimet barbare të Inosuke Hashibira.

Nën guaskën mjaft të sjellshme dhe miqësore të Tanjiros, është një person me një zjarr në rritje të tërbimit dhe hakmarrjes brenda tyre. Kjo anë e tij del jashtë kur Tanjiro përballet fillimisht me Muzanin, gati për të nxjerrë shpatën dhe për ta sulmuar. Kur Muzan arratiset, Tanjiro çliron zhgënjimin e tij dhe deklaron se ai do të jetë ai që do të vrasë Muzanin. Në një ngjarje tjetër, kur vrasësit e demonëve u këputen qafa nga fijet e Demonit Nënë Merimanga, Tanjiro tregon zemërim të dukshëm që edhe Inosuke e ndjen. Kjo anë e Tanjiros është ilustruar plotësisht pas fjalimit të Muzanit ku ai e krahason veten me një fatkeqësi natyrore. Tanjiro i përgjigjet kësaj duke e quajtur Muzanin "një qenie që nuk duhet të ekzistojë". Në fytyrë apo të keqen e paarsyeshme. Tanjiro tregon një anë më të ftohtë dhe më të frikshme të tij, duke vepruar më dhunshëm ndaj kundërshtarëve të tij si rezultat.

Atributi më i dukshëm i Tanjiro është aftësia e tij për të empatizuar këdo, madje edhe demonët, gjë që shpesh e bën atë të hezitojë përpara se të japë goditjen përfundimtare. Tanjiro ka një ideologji unike në lidhje me demonët, duke besuar se ata që kanë kryer të këqija duhet të vriten pa mëshirë, por ata që pendohen për veprimet e tyre nuk duhet të nënçmohen pas vdekjes së tyre, duke treguar nuancë dhe pjekuri të madhe në të menduarit e Tanjiros, ndoshta të sjellë nga motra e tij. . Megjithatë, ndërsa Tanjiro fiton përvojë gjatë viteve të shërbimit të tij, ai bëhet më llogaritës dhe më i rreptë në vendimet e tij. Guximi i tij për të mbrojtur të dobëtit e detyron atë të përballet me armikun e tij me respekt dhe dinjitet, qoftë kundrejt njerëzve të mirë apo demonëve të këqij. Tanjiro është këmbëngulës për t'i shërbyer drejtësisë ndaj të keqes, me çdo mjet të nevojshëm, madje duke deklaruar se do të presë kokat e demonëve që kanë kryer krime të tmerrshme dhe duke u përballur me ta për mentalitetin e tyre çnjerëzor dhe veprat e tyre kriminale.

Si një demon, Tanjiro dukej se ishte i pamend, pasi shumica në fillim po ndjekin transformimin e tyre. Ai veproi si një bishë e egër, duke sulmuar këdo që i shihte pa asnjë hezitim. As miqtë dhe shokët e tij nuk ishin të sigurt. Një përjashtim ishte Nezuko, të cilën ai nuk pranoi ta dëmtonte edhe pasi shijoi gjakun e saj; një shenjë e mundshme që ai po luftonte transformimin e tij. Armiqësia e tij ndaj vrasësve të demonëve mund të ketë qenë gjithashtu për shkak se mendja e tij ishte prekur nga dëshira e Muzanit për të vrarë të gjithë Vrasësit e Demonëve.

Aftësitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që në fillim, Tanjiro u tregua se ishte një luftëtar i jashtëzakonshëm, me një aftësi të fortë natyrore për luftim, veçanërisht në mjeshtëri me shpatë. Tanjiro ishte prezantuar tashmë se kishte karakteristika mbinjerëzore, si shqisat e jashtëzakonshme, një sens të rritur nuhatjeje, vullnet të jashtëzakonshëm dhe intelekt të madh. Aftësitë e tij të fituara natyrshëm shkojnë aq larg sa e lejojnë atë të mposht dhe të kapë Giyu Tomioka, një nga Vrasësit më të fuqishëm të Demonëve. Vetëm pasi mësoi Frymëmarrjen e Ujit dhe mori Përzgjedhjen Përfundimtare, ai ishte në gjendje të rrëzonte me lehtësi shumë demonë të nivelit të ulët pa ndihmën e të tjerëve, madje edhe ata që zotëronin Artet e Demonisë së Gjakut dhe ishin më parë anëtarë të Dymbëdhjetë Kizuki. Ajo që është më mbresëlënëse për Tanjiro është ritmi i tij i paprecedentë i rritjes edhe në mes të betejës, diçka që tronditi Sekidon dhe e lejoi atë të luftonte demonët e Rangut të Lartë pasi u përball me anëtarët e Ranguar më të ulët disa muaj më parë. Forca e tij u rrit më tej pasi zgjoi Shenjën e tij të Vrasësit të Demonit dhe stërviti edhe më tej, Tanjiro ka dëshmuar të jetë në gjendje të përballet edhe me Rangat e Epërme si Akaza, me Giyu që pranohet se ishte i të njëjtit kalibër të Hashira. Pavarësisht se u helmua nga Muzan, Tanjiro ishte në gjendje të luftonte kundër Muzanit vetë, i cili sapo kishte mundur i vetëm të pesë Hashirat e mbetur së bashku me Zenitsu dhe Inosuke. Muzan shprehu ndjenjat e shqetësimit ndaj Tanjiros për shkak të ngjashmërive midis tij dhe Yoriichi, vrasës i demonëve dhe shpatar më i fortë që ka ekzistuar ndonjëherë, duke treguar fuqinë e tij të pamasë. Në fund të serialit, pavarësisht se nuk u bë vrasësi më i fortë i demonëve, nuk mund të mohohet fuqia dhe rritja e tij e jashtëzakonshme gjatë rrugëtimit të tij.

Tanjiro ka qenë gjithmonë një mjeshtër luftarak me shpatë, duke e nisur me aftësi duke rivalizuar Sabito, një nga studentët më të fortë të Sakonji Urokodaki dhe duke e kaluar atë në pak muaj. Pavarësisht se ishte i renditur në Mizunoto, aftësia e tij me shpatën ishte më e lartë se shumë nga të moshuarit e tij, madje deri në pikën e mposhtjes së dy anëtarëve të renditur më të ulët të Dymbëdhjetë Kizuki. Përmirësimi i tij në aftësinë e shpatës është gjithashtu i jashtëzakonshëm, i treguar kur ai mund të përballej me demonët e Rangut të Lartë muaj pas rikuperimit nga lëndimet dhe pa përvojë në luftimin e armiqve të atij kalibri në të kaluarën. Mitsuri Kanroji madje komentoi se realizimi i një suksesi të tillë ishte i barabartë me stërvitje të ashpër për 4 vjet. Me stërvitje intensive në fshatin Swordsmith, aftësitë e tij me tehun mund të përputheshin me atë të Hashira, zotëruesit më të fuqishëm të shpatës në tërësinë e Trupave të Vrasësve Demonë. Ai më vonë mundi të shkonte te këmbët e këmbëve me Muzanin, duke treguar aftësitë e tij të jashtëzakonshme në teh, duke e bërë kështu ndoshta një nga shpatarët më të fortë të brezit aktual.

Nuhatja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tanjiro posedon një ndjenjë të rritur të nuhatjes në kufi me territorin e mbinatyrshëm. Edhe para se të bëhej Vrasës i Demonëve, Tanjiro njihej në një fshat si djali që ka një shqisë nuhatjeje jashtëzakonisht të fortë. Ai është në gjendje të marrë edhe aromat më delikate dhe të gjurmojë vendndodhjen e tyre me saktësi të tmerrshme në distanca të gjata. Është mjaft e fortë që ai të nuhasë 'fijen e hapjes', një pauzë të lehtë në lëvizjen e armikut që i lejon atij një hapje në të cilën të godasë. Kur stërvitet me Yoriichi Type Zero, shqisa e nuhatjes së Tanjiro evoluoi më tej për të qenë në gjendje të parashikonte lëvizjet, veprimet dhe synimet e të tjerëve në të ardhmen thjesht përmes aromës, madje edhe të gjërave jo të gjalla si vetë Yoriichi Type Zero.[3] Tanjiro vuri në dukje se aroma e së ardhmes ishte e ndryshme dhe shumë më e shpejtë në krahasim me erën e 'fijes së hapjes', duke i dhënë atij reflekse dhe lëvizje të krahasueshme me një Hashira dhe duke i lejuar të shkojë nga këmbët në këmbë me klonet e Hantengu që herët.

Demon[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tanjiro më vonë shndërrohet në një demon nga Muzan Kibutsuji si përpjekja e tij e fundit për të jetuar edhe pasi u vra nga Trupat e Vrasësve të Demonëve; Muzan shpresonte të kalonte ndjenjat dhe aftësitë e tij te Tanjiro, duke e konsideruar atë të aftë për të përmbushur trashëgiminë e tij dhe për t'u bërë Mbreti i Demonëve.[4] Edhe pse Tanjiro kthehet shpejt në një njeri nëpërmjet drogës humanizuese të Tamayo, fuqia që ai demonstroi gjatë kësaj kohe të shkurtër si një demon dukej se ishte të paktën niveli i forcës midis demonëve të Rangut të Poshtëm dhe të Lartë.

Më vonë u tha nga Yushiro se, për sa i përket potencialit biologjik, potenciali i Tanjiros për të evoluar si demon ishte shumë më i lartë se ai i motrës së tij, e cila ishte demoni i parë që zhvilloi një rezistencë ndaj dritës së diellit, madje edhe ai i Muzanit, i pari dhe paraardhësi i të gjithë demonët, duke nënkuptuar se, nëse Tanjiro asimilonte vullnetarisht gjakun e Muzanit, ai do të bëhej një qenie më e fortë se vetë Mbreti Demon, dhe ndoshta Yoriichi Tsugikuni si rezultat.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Tanjiro Kamado Voices (Demon Slayer)". Behind The Voice Actors (në anglisht). Marrë më 21 tetor 2021.
  2. ^ Pineda, Rafael Antonio (5 tetor 2018). "Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba Anime Stars Natsuki Hanae, Akari Kitō". Anime News Network (në anglisht). Marrë më 5 tetor 2018.
  3. ^ Kimetsu no Yaiba: manga 104 (faqe 14)
  4. ^ Kimetsu no Yaiba: manga 201