Teknologjia e fshehtë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
F-117, avion i fshehtë.

Teknologjia e fshehtë, e quajtur edhe teknologji e ulët e vëzhgueshme (teknologjia LO), është një nëndisiplinë e taktikave ushtarake dhe kundërmasave elektronike pasive dhe aktive, e cila mbulon një sërë metodash të përdorura për prodhimin e personelit, avionëve, anijeve, nëndetëseve, raketave, satelitëve dhe mjetet tokësore më pak të dukshme (idealisht të padukshme) për radarët, infra të kuqe, sonar dhe metoda të tjera të zbulimit. Ai korrespondon me kamuflimin ushtarak për këto pjesë të spektrit elektromagnetik (d.m.th., kamuflimi shumë-spektral).

Zhvillimi i teknologjive moderne stealth në Shtetet e Bashkuara filloi në vitin 1958, ku përpjekjet e mëparshme për të parandaluar gjurmimin me radar të avionëve të saj spiun U-2 gjatë Luftës së Ftohtë nga Bashkimi Sovjetik kishin qenë të pasuksesshme. Projektuesit iu drejtuan zhvillimit të një forme specifike për avionët që tentonin të reduktonin zbulimin duke ridrejtuar valët e rrezatimit elektromagnetik nga radarët. Materiali absorbues i rrezatimit u testua gjithashtu dhe u bë për të reduktuar ose bllokuar sinjalet e radarit që reflektohen nga sipërfaqet e avionit. Ndryshime të tilla në formën dhe përbërjen e sipërfaqes përfshijnë teknologjinë stealth siç përdoret aktualisht në Northrop Grumman B-2 Spirit "Stealth Bomber".

Koncepti i vjedhjes është të operosh ose fshihesh duke mos u dhënë forcave armike asnjë tregues për praninë e forcave miqësore. Ky koncept u eksplorua fillimisht përmes kamuflazhit për të bërë që pamja e një objekti të përzihet me sfondin vizual. Me rritjen e fuqisë së teknologjive të zbulimit dhe përgjimit (radarët, kërkimi dhe gjurmimi infra të kuqe, raketat tokë-ajër, etj.), po ashtu është rritur edhe shkalla në të cilën është ndikuar dizajni dhe funksionimi i personelit ushtarak dhe automjeteve si përgjigje. . Disa uniforma ushtarake trajtohen me kimikate për të reduktuar nënshkrimin e tyre infra të kuqe. Një automjet modern stealth është projektuar që në fillim për të pasur një nënshkrim spektral të zgjedhur. Shkalla e fshehtësisë e mishëruar në një dizajn të caktuar zgjidhet sipas kërcënimeve të parashikuara të zbulimit.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]