Tempulli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tempulli është në Francë i quajtur Maison Carrée ( shtëpi katrore ) i vendosur në Nemausi .

Tempulli i parë ishte ose një hapësirë fikse dhe e hapur, e caktuar veçanërisht nga augurët, dhe për këtë arsye e shenjtë, siç shpjegon Servius në shprehjen "menjëherë", "menjëherë", menjëherë, "menjëherë". Dhe fjala augur është. Sepse tempulli thuhet se është vendi i caktuar me dorë në ajër, pas së cilës magjepsjet kapen menjëherë. [1]

Nga kjo, emri përdoret edhe në tempujt që u janë kushtuar perëndive .

Kishte katër pjesë të tempullit: pjesa e përparme me pamje nga lindja, oborri i pasëm në perëndim, e majta shikonte nga veriu, e djathta shikonte nga jugu; Nga këtu, kur ata po ndërtonin tempullin, ata shikonin nga lindja në ekuator, kështu që linjat e vendosura nga lindja në perëndim, pjesa e djathtë dhe e majta e qiellit ishin të barabarta, kështu që ata që konsultoheshin dhe lypnin, shikonin lindja në të djathtë. ( Isidorus, Orig. 15, 4, 7 )

Kështu, edhe në kohët e mëvonshme, nocioni i tempullit si një hapësirë që ishte kufizuar, shënuar dhe shenjtëruar nga auguri nga një magji e fiksuar nga hajduti ;

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Servius, In Aeneidem, ad 1.92.

Lidhjet e brendshme

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Harry Thurston Peck, Harper's Dictionary of Classical Antiquities, "Tempulli (1)" (i vendit të agurit), "Tempulli (2)" (i shtëpisë së shenjtë).