Jump to content

Tempulli i Dytë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Tempulli i Herodit)
Modeli i Tempullit të Herodit (i frymëzuar nga shkrimet e Jozefit) i ekspozuar si pjesë e Modelit të Holyland të Jerusalemit brenda Muzeut të Izraelit.

Tempulli i Herodit ose Tempulli i Dytë (Hebraisht: בֵּית־הַמִּקְדָּשׁ‎ הַשֵּׁנִי‎, Bēṯ hamMīqdāš hašēnī, përkth. 'Shtëpia e Dytë e Sanctum'), ishte tempulli i rindërtuar në Jeruzalem midis shek. 516 pes dhe 70 e.s. Ai zëvendësoi Tempullin e Solomonit, i cili supozohet të jetë ndërtuar në të njëjtin vend përpara shkatërrimit të tij nga Perandoria Neo-Babilonase gjatë rrethimit babilonas të Jerusalemit në shek. 587 pes. Ndërtimi i Tempullit të Dytë filloi disa kohë pasi Perandoria Neo-Babilonase u pushtua nga Perandoria Perse Akaemenide; ai pasoi një shpallje nga mbreti pers Kiri i Madh që i dha fund robërisë babilonase dhe nisi kthimin në Sion. Në historinë hebraike, përfundimi i Tempullit të Dytë në Judën Persiane shënon fillimin e periudhës së Tempullit të dytë.

Sipas Biblës, Tempulli i Dytë fillimisht ishte një strukturë relativisht modeste e ndërtuar nga hebrenjtë që ishin kthyer nga mërgimi në Babiloni nën autoritetin e guvernatorit të emëruar nga Persia, Zorobabelit, nipit të mbretit të parafundit judah, Jekoniahu. Megjithatë, gjatë mbretërimit të Herodit të Madh mbi Mbretërinë Herodiane të Judesë, ajo u rinovua plotësisht; struktura origjinale u riparua në ndërtesat dhe fasadat e mëdha që njihen më shumë në modelet moderne të rikrijuara.

Pasi qëndroi përafërsisht 586 vjet, Tempulli i Dytë u shkatërrua nga Perandoria Romake gjatë rrethimit romak të Jeruzalemit në vitin 70 të es.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]