Teoria e lidhjes së valencës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kjo teori është një përshkrim i lidhjes kimike e bazuar në mekaniken kuantike që lejon e matën vlrat numerike të gjatësisë dhe këndeve të lidhjes.

Lidhjet sigma dhe pi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kjo teori parashikon një "shkrirje" të orbitalëve të atomeve që përbejnë molekulën. Parimet baze që rregullojnë mbivendosjen e orbitaleve janë dy :

  1. lidhjet formohen kur ciftezohen elektronet e orbitaleve të shtresës së valencës.
  2. orbitalet mund të mbivendosen ballë për ballë duke formuar lidhje σ ose anash duke formuar lidhje π.

Një lidhje e thjeshte është σ ndërsa lidhjet dyshe përbehen nga një lidhje sigma e nga një pi, lidhjet treshe përbehen nga një lidhje sigma e dy pi.

Ky artikull nga Kimia është i cunguar. Ti mund të ndihmosh Wikipedian duke e përmirësuar këtë artikull.