Jump to content

Teoria e prototipit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Teoria e prototipit është një teori e kategorizimitshkencën kognitive, veçanërisht në psikologji dhe gjuhësi kognitive, në të cilën ekziston një gradë e shkallëzuar e përkatësisë në një kategori konceptuale dhe se brenda një kategorie, disa anëtarë janë më në qendër se të tjerët. Kjo teori u shfaq në vitin 1971 me punën e psikologes Eleanor Rosch dhe është përshkruar si një "revolucion kopernikan" në teorinë e kategorizimit që dallohet për largimin nga kategoritë tradicionale aristoteliane.[1] Është kritikuar nga ata që akoma e mbështesin teorinë tradicionale të kategorive, si gjuhëtari Eugenio Coseriu dhe përkrahës të tjerë të paradigmëssemantikës strukturale.[1]

Në këtë teori të prototipit, çdo koncept i dhënë në çdo gjuhë të caktuar ka një shembull të botës reale që e përfaqëson më së miri këtë koncept. Për shembull: kur kërkohet të japë një shembull të konceptit mobilje, një divan përmendet më shpesh sesa, të themi, një gardërobë. Teoria e prototipit është aplikuar edhe në gjuhësi, si pjesë e hartëzimit nga struktura fonologjikesemantikë.

Në formulimin e teorisë së prototipit, Rosch u tërhoq pjesërisht nga njohuritë e mëparshme në veçanti formulimi i një modeli kategorie të bazuar në ngjashmërinë familjare nga Wittgenstein (1953) dhe nga How shall a thing be called? nga Roger Brown (1958).[2]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Coșeriu (2000)
  2. ^ Croft and Cruse (2004) Cognitive Linguistics ch.4 pp.74-77

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Coseriu, E., Willems, K and Leuschner, T, (2000)