Teqja e Hafiz Halil Mripës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Teqja e Halil Mripës
Teqja e Halil Mripës
LlojiArkitekturale
VendndodhjaSuhodolli i Poshtëm, Mitrovicë
Emri zyrtar: Monument
LlojiNën mbrojtje të përkohshme
Përcaktuar4164/2014 01.10.2014
Nr. i referencës474

Teqja e Hafiz Halil Mripës është një teqe e tarikatit Melami dhe monument i trashëgimisë kulturore të Kosovës i cili ndodhet në SuhodollMitrovicës.

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Teqeja e Hafiz Halil Mripës, ndodhet në hyrje të fshatit Suhodoll i Poshtëm, larg 5 km nga qyteti i Mitrovicës. Hafiz Halil efendi Mripa (1892-1967), deri sa ishte në jetë, kishte shërbyer në teqenë e Junus Sabri efendiut. Hafiz Halil efendi Mripës ia ndërtuan tyrben nxënësit (ihvanet) e tij, në hyrje të Suhodollit të Poshtëm, në anën e djathtë të rrugës, në vitin 1967. Një vit më pas ihvanet e tij, ndërtuan edhe teqenë e Melamive. Truallin për tyrbe dhe teqe e ka falë Aga Rexhep Syla nga Suhodolli. Kompleksi i teqesë qysh nga fillimi e deri sot, funksionon si objekt për realizimin e ritualeve religjioze dhe të mësimeve të tarikatit Melamet-it/Melami. Në oborrin e teqesë ndodhet tyrbja. Tyrbja është e ndërtuar nga muret e beton armesë të veshura nga jashtë me mur guri. Tyrbja përbëhet nga një hapësirë me etazhitet njëkatësh me planimetri tetë këndore, kulmi me kupolë është i punuar nga konstruksioni beton arme kurse mbulesa është realizuar nga llamarina. Dera hyrëse për në Tyrbe është e hapur nga ana veriore, ndërsa në murin ku është e vendosur pllaka me mbishkrim osman është e hapur një dritare katër këndore. Anët tjera janë pa hapje. Në oborrin e rrethuar të teqesë, ndodhen varrezat e komunitetit Melami. Gjatë luftës (1998-1999) teqeja u dogj. Me mjete dhe vullnetin e tyre, menjëherë pas luftës, komuniteti vendor e rindërtuan.[1]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Teqja e Hafuz Halil Mripës (Mitrovicë) - Databaza e Trashegimise Kulturore te Kosoves Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine 5.07.2016