Jump to content

Testamenti i fundit i Adolf Hitlerit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Adolf Hitler, kancelar dhe diktator i Gjermanisë nga viti 1933 deri në 1945, nënshkroi testamentin e tij politik dhe testamentin e tij privatFührerbunker më 29 prill 1945, një ditë para se të kryente vetëvrasje me gruan e tij, Eva Braun.

Testamenti politik ishte në dy pjesë. Në të parën, Mein politisches Testament, ai mohoi akuzat për luftënxitje, shprehu falënderimet e tij për qytetarët besnikë të Gjermanisë dhe u bëri thirrje atyre që të vazhdonin luftën. Në të dytën, ai shpalli Hajnrish Himlerin dhe Herman Gëringun si tradhtarë dhe përcaktoi planin e tij për një qeveri të re nën Karl Dënic. Sekretari i Hitlerit Traudël Junge kujtoi se ai po lexonte nga shënimet ndërsa diktonte testamentin dhe besohet se Xhozef Gëbelsi e ndihmoi ta shkruante atë.

Si testamenti politik ashtu edhe testamenti privat i Adolf Hitlerit iu diktuan Junges gjatë ditëve të fundit të jetës së Hitlerit dhe u nënshkruan më 29 prill 1945, por këto sende nuk duhet të ngatërrohen me një dokument krejtësisht të ndryshëm dhe të diskutueshëm të njohur si Testamenti i Adolf Hitlerit.[a]

  1. ^ Nilsson 2018, ff. 871–891.
  2. ^ Kershaw 2001, ff. 1024–1025, fn 121.


Gabim referencash: Etiketat <ref> ekzistojnë për një grup të quajtur "lower-alpha", por nuk u gjet etiketa korresponduese <references group="lower-alpha"/>