Thanksgiving

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Dita e Falenderimeve
Thanksgiving Day (anglisht)
Një darkë tipike e Amerikës së Veriut për Ditën e Falënderimeve
Vëzhguar ngaVendet

Subjektet nënkombëtare

TipiKombëtare, kulturor
Data
  • E diela e parë në tetor (Gjermani)
  • E hëna e dytë në tetor (Kanada)
  • E enjtja parë në nëntor (Liberi)
  • E mërkura e fundit në nëntor (Ishulli Norfolk)
  • E enjtja e katërt në nëntor (SHBA dhe Brazil)
2024 data10 tetor 2022 (Kanada);
3 nëntor 2022 (Liberi);
30 nëntor 2022 (Ishulli Norfolk); 24 nëntor 2022 (SHBA dhe Brazili)

Thanksgiving (shqip: Dita e Falenderimeve) është një festë kombëtare që festohet në data të ndryshme në Shtetet e Bashkuara, Kanada, Grenadë, Shën Lucia dhe Liberi. Filloi si një ditë falënderimi për bekimet e të korrave dhe të vitit paraardhës. (Festimet e festivalit të të korrave të quajtura në mënyrë të ngjashme ndodhin në të gjithë botën gjatë vjeshtës, duke përfshirë Gjermaninë dhe Japoninë). Dita e Falënderimeve festohet të hënën e dytë të tetorit në Kanada dhe të enjten e katërt të nëntorit në Shtetet e Bashkuara dhe rreth të njëjtës pjesë të vitit në vende të tjera. Edhe pse Dita e Falënderimeve ka rrënjë historike në traditat fetare dhe kulturore, ajo është festuar prej kohësh edhe si një festë laike.