Jump to content

Provincat dhe territoret e Kanadasë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
  • Provincat dhe territoret e Kanadasë
Një hartë e Kanadasë që tregon 10 provincat dhe 3 territoret e saj
KategoriaFederated state
Numri
  • 10 provinca
  • 3 territore

Provincat dhe territoret e Kanadasë janë ndarje administrative nënkombëtare brenda zonave gjeografike të Kanadasë nën juridiksionin e kushtetutës kanadeze. Në konfederatën kanadeze të vitit 1867, tre provinca të Amerikës së Veriut Britanike - New Brunswick, Nova Scotia dhe Provinca e Kanadasë (e cila pas Konfederatës u nda në Ontario dhe Quebec) - u bashkuan për të formuar një federatë, duke u bërë një vend plotësisht i pavarur gjatë shekullit të ardhshëm. Gjatë historisë së saj, kufijtë ndërkombëtarë të Kanadasë kanë ndryshuar disa herë dhe vendi është rritur nga katër provincat origjinale në dhjetë provincat dhe tre territoret aktuale. Së bashku, provincat dhe territoret përbëjnë vendin e dytë më të madh në botë për nga sipërfaqja.

Dallimi kryesor midis një province dhe një territori kanadez është se provincat marrin fuqinë dhe autoritetin e tyre nga Akti i Kushtetutës, 1867, ndërsa qeveritë territoriale janë krijesa të statutit me kompetenca të deleguara atyre nga Parlamenti i Kanadasë. Kompetencat që rrjedhin nga Akti i Kushtetutës ndahen midis qeverisë së Kanadasë (qeveria federale) dhe qeverive provinciale për t'u ushtruar ekskluzivisht. Një ndryshim në ndarjen e pushteteve midis qeverisë federale dhe provincave kërkon një amendament kushtetues, ndërsa një ndryshim i ngjashëm që prek territoret mund të kryhet në mënyrë të njëanshme nga Parlamenti i Kanadasë ose qeveria.

Në teorinë moderne kushtetuese kanadeze, provincat konsiderohen të jenë bashkë-sovrane brenda zonave të caktuara bazuar në ndarjet e përgjegjësisë midis qeverisë provinciale dhe federale brenda Aktit të Kushtetutës, 1867, dhe secila krahinë ka kështu përfaqësuesin e saj të Kurorës kanadeze. nënguvernatori. Territoret nuk janë sovrane, por përkundrazi autoritetet dhe përgjegjësitë e tyre janë transferuar drejtpërdrejt nga niveli federal, dhe si rezultat, kanë një komisioner që përfaqëson qeverinë federale.

Provincat dhe territoret[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Provincat dhe territoret e Kanadasë

Flamuri Provinca Kryqeqëndra Hyrja në
Konfederata kanadeze
Zona kohore standarte
(UTC)
shkurtimi
Kolumbia Britanike Victoria 1871 -8 (Pacifico),
-7 (Montagne)
BC
Alberta[1] Edmonton 1905 -7 (Montagne) AB
Saskatchewan[1] Regina 1905 -7 (Montagne),
-6 (Centrale)
SK
Manitoba[1] Winnipeg 1870 -6 (Centrale) MB
Ontario Toronto 1867 -6 (Centrale),
-5 (Est)
ON
Kebek Kebek 1867 -5 (Est)
-4 (Îles de la Madeleine)
QC
New Brunswick Fredericton 1867 -4 (Atlantico) NB
Skocia e Re Halifax 1867 NS
Ishulli i Princit Eduard Charlottetown 1873 PE
Newfoundland dhe Labradori St. John's 1949 -4 (Atlantico),
-3.5 (Terranova)
NL
Flamuri Territori Kryqeqëndra Hyrja në
Konfederata kanadeze
Zona kohore standarte
(UTC)
shkurtimi
Yukon[1] Whitehorse 1898 -8 (Pacifico) YK
Territoret Veri-Perëndimore Yellowknife 1870 -7 (Montagna) NT
Nunavut[1] Iqaluit 1999 -7 (Montagne), -6 (Centrale), -5 (Est) NU

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c d e Manitoba, Yukon, Alberta, Saskatchewan e Nunavut hanno avuto origine come parte dei Territori del Nord-Ovest.