Thermidava

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Thermidava ishte një qytet dakian[1]Iliri, përmendur nga Ptolemeu[2] (90-168, C. E.) si qytet në brendësi të Dalmacisë. Thermidava mund të ketë qenë pranë moderne Shkodrës[3] së sotme.

Perandori romak, Trajani, marshoi me trupat e tij për Nish dhe e kaloi nga Thermidava para se të shkonte në luftërat Dako-Romake. Në qytet ai u përshëndet edhe nga dakasit. Qyteti ku shkoi menjëhere pas Thermidavës ishte ai i Ulpianës.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Five Roman emperors: Vespasian, Titus, Domitian, Nerva, Trajan, A.D. 69-117 - by Bernard William Henderson - 1969, page 278,"At Thermidava he was warmly greeted by folk quite obviously Dacians"
  2. ^ The Geography by Ptolemy, Edward Luther Stevenson,1991,page 36
  3. ^ Ethnic continuity in the Carpatho-Danubian area by Elemér Illyés,1988,ISBN 0880331461,page 223

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]