Jump to content

Toka Automome e Sllovakisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Toka Autonome e Sllovakisë
Slovenská autonómna krajina
1938–1939
Himni: Hej, Slováci
"Hey, Sllovakë"
Republika e Dytë Çekosllovake më 1939
GjendjaRepublikë autonome brenda Republikës së Dytë Çekosllovake
KryeqytetiBratisllava
Gjuhët e zakonshmeSllovakisht
NofkaSllovak
Qeveria
Lloji i qeverisjesRepublikë autonome
Kryeministri 
• 1938-1939
Jozef Tiso
KuvendiAsambleja e Tokës Sllovake
Epoka historikePeriudha ndërmjet luftërave
• Amendamenti i Kushtetutës së Çekosllovakisë
23 nëntor 1938
• Themelimi i Republikës Sllovake
14 mars 1939
Të dhëna të tjera
Paraprirë nga
Pasuar nga
Republika e Parë Çekosllovake
Republika Sllovake
Sot pjesë eSllovakisë

Toka Autonome e Sllovakisë ishte një republikë autonome brenda Republikës së Dytë Çekosllovake, e cila ekzistonte shkurtimisht nga 23 nëntori 1938 deri më 14 mars 1939, kur shpalli pavarësinë e saj nga Çekosllovakia, për shkak të presionit në rritje gjerman. Ajo drejtohej nga Jozef Tiso.[1]

Krijimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Toka Autonome e Sllovakisë u krijua më 23 nëntor 1938, pas zbatimit të Aktit Kushtetues nr. 299/1938. Ai u hartua nga drejtuesit e Partisë Popullore Sllovake nacionaliste në korrik 1938 dhe iu dorëzua Asamblesë Kombëtare më 17 gusht 1938.[2] Hartuesit kryesorë të saj ishin deputetët Andrej Hlinka (vdiq më 16 gusht 1938), Karol Sidor, Martin Sokol dhe Jozef Tiso.

Ky ndryshim i Kushtetutës krijoi në mënyrë efektive një republikë federale, të quajtur Çeko-Sllovakia, në vend të drejtshkrimit të mëparshëm të Çekosllovakisë. Ai gjithashtu themeloi Asamblenë e Tokës Sllovake si organin suprem legjislativ të Sllovakisë.[3]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "NS RČS 1935-1938, PS, 151. schůze, část 1/3 (17. 11. 1938)". www.psp.cz (në çekisht). Marrë më 2019-08-31.
  2. ^ Gronský, Ján. (2005-01-01). Komentované dokumenty k ústavním dějinám Československa (në çekisht) (bot. Vyd. 1). Praha: Univerzita Karlova. ISBN 8024610280. OCLC 68815254.
  3. ^ "NS RČS 1935-1938, PS, tisk 1429". www.psp.cz (në çekisht). Marrë më 2019-08-31.