Topi (armë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Topi ZIS-3, nga Lufta e Dytë Botërore.

Topi është emri për çdo armë me grykë, e cila është e projektuar për gjuajtjen e predhave në largësi të mëdha. Në kohët e fundit, si top shihen të gjitha armët me tub të cilat kanë diametrin e grykës 22mm ose më shumë.

Etimologjia dhe Terminologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qysh në Perandorinë Romake është shpikur një armë e ngjajshme me topin. Ajo u quajt Ballistae. Këto ishin harqe të mëdha që përderoheshin për të gjuajtur shigjeta ose masa guri të mëdha për të shkatërruar kështjellat e armikut. Topat e para të vërtetë u shpikën në Evropë në fund të mesjetës, kur hulumtuesit evropiane sollën barutin nga Kina. Topa të vogël ishin të bërë nga bakri dhe bronzi, dhe pastaj shufrat e hekurit janë vendosur në formë rrethi të shtërnguara me unaza të hekurta, këtë shufra formonin grykën e topit, të ngjashme me fuçitë e lashta prej druri.

Materialet, Pjesët dhe Kushtet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Operimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përdorimi Mashtrues[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko dhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]