Torfeno Branishte

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Torfeno Branishte, një rezervat natyror në malin Vitosha.
Pjesa e sipërme e Torfeno Branishte në veri të Cherni Vrah, me maja Lavcheto ('Luan i vogël', 2052   m) në të djathtë.
Pjesa e poshtme veriore e Torfeno Branishte.

Torfeno Branishte është një rezervë natyrore në malin Vitosha në Bullgari, së bashku me rezervën e Bistrishko Branishte . Rezerva ka një sipërfaqe prej 728.8 ha që përfshin pjesët e Big Plateau dhe Plateau Kapaklivets midis majave të Cherni Vrah (2290 m), Ushite (1906 m), dhe Chernata Skala (1869 m), përfshirë ujëmbledhëset e sipërme të lumenjve Vladayska, Boyanska dhe Dragalevska .

Torfeno Branishte u krijua në 1935 për të ruajtur komunitetet e terrenit të pacenuar në zonën Subalpine të Vitosha, me qindra lloje myshkësh dhe algash . Sipërfaqja e terrenit është 0,6 deri në 2 m i trashë, duke u rritur me 1 mm në vit.

Qasja në rezervë është rreptësisht e ndaluar sepse së bashku me statusin e saj të ruajtjes Torfeno Branishte është gjithashtu një zonë për ujë të pijshëm.

Ekologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mjedisi acidik vazhdimisht i lagësht ka kontribuar në zhvillimin e një ekosistemi unik. Pjesët më të thella të rezervës janë të përfshira në bashkësitë e Sphagnum Capillifolium, Sphagnum Warnstorfii, dhe llojet e tjera të sphagnum . Territori është praktikisht i pashtershëm, me disa bashkësi shkurresh të tilla si sallata, dëllinja boronica, dhe pisha e rastësishme malore . Gjithashtu Bullgaria është nga vendet e pakta ku mund të shihen bimët e rralla mishngrënëse. Në raste shumë të rralla, vizitorët mund të shohin lulet e verdha të ndritshme të Trollius europaeus . Fauna është gjithashtu e pasur. dreri, ujqërit, derrat e egër dhe, rrallëherë, arinjtë dihet që kalojnë rezervën.

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]