Trishtili blu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Trishtili blu në Suedi, prill 2018

Trishtili blu (Cyanistes caeruleus ) është një zog i vogël shtegtues në familjen e trishtilave, Paridae . Njihet lehtësisht nga pendët e saj blu dhe të verdhë dhe përmasat e vogla.

Trishtili blu, zakonisht zogj rezidentë dhe jo migrues, janë të përhapur dhe rezident në të gjithë Evropën dhe në pyjet gjetherënëse ose të përziera me një përqindje të lartë lisi . Zakonisht folezohen në vrimat e pemëve, megjithëse përshtaten lehtësisht në kutitë e foleve kur është e nevojshme. Rivali i tyre kryesor për foletë dhe në kërkimin e ushqimit është Trishtili më i madhe dhe më i zakonshëm.

Trishtili blu preferon insektet dhe merimangat për dietën e saj. Jashtë sezonit të shumimit, ata hanë edhe fara dhe ushqime të tjera me bazë perimesh. Zogjtë janë të famshëm për aftësitë e tyre akrobatike, pasi mund të mbahen në degët më të jashtme të pemëve dhe shkurreve dhe të varen me kokë poshtë kur kërkojnë ushqim.

Taksonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Trishtili blu u përshkrua nga Carl Linnaeus në 1758 në edicionin e 10-të të Systema Naturae nën emrin binom Parus caeruleus . Parus vjen nga latinishtja klasike për një cicërimë dhe caeruleus është latinishtja për blu të errët ose cerulean . Dy shekuj më parë, përpara futjes së nomenklaturës binomiale, i njëjti emër latin ishte përdorur nga natyralisti zviceran Conrad Gesner kur ai përshkroi dhe ilustroi cicërinë blu në Historiae animalium të vitit 1555. [1]

Në vitin 2005, analiza e sekuencave të citokromit b mtDNA të Paridae tregoi se Cyanistes ishte një degëzim i hershëm nga linja e cicave të tjera dhe më saktë konsiderohej si një gjini dhe jo një nëngjini e Parus . [2] Emri aktual i gjinisë, Cyanistes, është nga greqishtja e lashtë kuanos, "blu e errët". [3] Trishtili blu afrikan (Cyanistes teneriffae ) më parë konsiderohej konspecifike .

Nënspecie[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aktualisht janë të paktën nëntë nënspecie të njohura: [4]

 • C. c. caeruleus - ( Linnaeus, 1758 ) : nëngrupi i emëruar, që gjendet në Evropën Kontinentale deri në Spanjën veriore, Siçili, Turqinë veriore dhe Uralet veriore
 • C. c. obscurus( Prazák, 1894) : gjendet në Irlandë, Britani dhe Ishujt Kanal [5]
 • C. c. ogliastrae( Hartert, 1905) : gjendet në Portugali, Spanjën jugore, Korsikë dhe Sardenjë
 • C. c. balearicus - (von Jordans, 1913) : gjetur në ishullin Majorca (Ishujt Balearik)
 • C. c. calamensis( Papagalli, 1908) : gjendet në Greqinë jugore, Pelopónnisos, Cyclades, Kretë dhe Rodos
 • C. c. orientalisZarudny & Loudon, 1905 : gjendet në Rusinë e Evropës Jugore (Lumi Vollga deri në Uralet qendrore dhe jugore)
 • C. c. satuniniZarudny, 1908: gjendet në gadishulin e Krimesë
 • C. c. raddeiZarudny, 1908 : gjendet në Iranin verior
 • C. c. persicus( Blanford, 1873) : gjendet në malet e Zagrosit
 1. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Gesner1555
 2. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Gill2005
 3. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Jobling2010
 4. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Clements2011
 5. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Mlikovsky2011