Jump to content

Dushku

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjethja dhe lajthitë e Quercus robur.

Lisi[1] është një pemë dru i fortë ose shkurre në gjininë Quercus të familjes së ahut, Fagaceae. Ata kanë gjethe të rregulluara në mënyrë spirale, shpesh me skaje me lobe, dhe një arrë të quajtur lajthi, të vendosura në një filxhan. Gjinia është e shpërndarë gjerësisht në hemisferën veriore; përfshin si specie gjetherënëse ashtu edhe ato me gjelbërim të përhershëm. Dushqet fosile datojnë që nga Eoceni i Mesëm. Filogjenia molekulare tregon se gjinia është e ndarë në kategori të Botës së Vjetër dhe të Botës së Re, por shumë lloje lisi hibridizohen lirshëm, duke e bërë të vështirë zgjidhjen e historisë së gjinisë.

Ekologjikisht, dushqet janë specie kryesore në habitatet nga gjysmë-shkretëtira mesdhetare deri në pyjet subtropikale të shiut. Ata jetojnë në shoqëri me shumë lloje kërpudhash duke përfshirë tartufin. Dushqet mbështesin mbi 900 lloje vemjesh, shumë lloje grenzash të tëmthit që formojnë tëmtha ose nyje të veçanta si molla e lisit, dhe një numër të madh dëmtuesish dhe sëmundjesh. Gjethet dhe lisi i lisit përmbajnë taninë të mjaftueshme për të qenë toksike për bagëtinë, por derrat janë në gjendje t'i tresin ato në mënyrë të sigurt. Lënda e lisit është e fortë dhe e fortë dhe ka gjetur përdorime të shumta në ndërtim dhe në prodhimin e mobiljeve. Lëvorja është përdorur tradicionalisht për rrezitje të lëkurës. Fuçitë e verës janë prej lisi; fuçi të tilla përdoren për vjetërimin e pijeve alkoolike si sheri dhe uiski, duke u dhënë atyre një sërë shijesh, ngjyrash dhe aromash. Lëvorja sfungjerore e lisit të tapës përdoret për të bërë tapa tradicionale të shisheve të verës. Pothuajse një e treta e specieve të dushkut kërcënohen me zhdukje për shkak të ndryshimeve klimatike, dëmtuesve pushtues dhe humbjes së habitatit.

Në kulturë, lisi është një simbol i forcës dhe shërben si pema kombëtare e shumë vendeve. Në fetë indo-evropiane dhe fetë e ngjashme, lisi lidhet me perënditë e bubullimave. Pemët individuale të dushkut me rëndësi kulturore përfshijnë Lisin Mbretëror në Britani, Lisin Charter në Shtetet e Bashkuara dhe Lisin Guernica në Vendin Bask.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Kuptimi i fjalës Lis ‹ FJALË". fjale.al. Marrë më 2023-10-03.