Jump to content

Tymnaja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ushtarët që përparojnë nën mbulesën e një tymnaje gjatë një stërvitje ushtarake

Një tymnajë është tymi i lëshuar për të mbuluar lëvizjen ose vendndodhjen e njësive ushtarake si këmbësoria, tanqet, avionët ose anijet.

Tymnajat zakonisht vendosen ose nga një bombol (si p.sh. një granatë) ose nga një mjet (si një tank ose një luftanije).

Ndonëse tymnajat u përdorën fillimisht për të fshehur lëvizjen nga shikimi i armiqve, teknologjia bashkëkohore do të thotë se ato tani janë gjithashtu të përdorshme në trajta të reja; ato mund të mbulohen në rrezen infrakuqe si dhe në rrezen e dukshme të dritës për të parandaluar zbulimin nga zbulorët ose shikuesit infra të kuqe, dhe ato janë gjithashtu të përdorshme për automjetet në një formë tepër të dendur që përdoret për të penguar rrezet lazer të përcaktuesve të lazerit armik ose të largesave.