Uniforma shkollore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Uniforma shkollore

Uniforma shkollore është një uniformë e veshur nga nxënësit dhe studentët kryesisht në një shkollë ose institucion tjetër arsimor. Ajo është e zakonshme në shkollat fillore dhe të mesme në vende të ndryshme të botës.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në literaturën përkatëse profesionale ekziston një dallim i rëndësishëm midis kodeve të veshjes dhe uniformave shkollore. Kështu p.sh. sipas disa studiuesve si është p.sh. Nathan Joseph, i cili thekson se veshja mund të konsiderohet si një uniformë kur ajo:

  • "(a) shërben si një emblemë e grupit,
  • (b) vërteton legjitimitetin e një institucioni duke shprehur pozicionet relative të individit dhe
  • (c) shtyp individualitetin ". [1]

Një shembull i një uniforme do të kërkonte këmisha me butona, pantallona të gjata për djem dhe bluza e funde për vajza, që të dyja veshur me bluza. Një uniformë mund të jetë edhe aq e thjeshtë sa të kërkosh këmisha të veshura, ose të kufizosh zgjedhjet e ngjyrave dhe të kufizosh sendet të cilat studentët lejohen të veshin.

Një kod veshjeje, nga ana tjetër, është shumë më pak kufizues, dhe përqendrohet "në promovimin e modestisë dhe dekurajimin e deklarimeve të modës antisociale", kjo sipas Marian Wilde. [2] Shembuj të një kodi të veshjes nuk do të lejojnë veshjen e grabitur, pa logot përkatëse ose kufizimin e sasisë së lëkurës që mund të zbulohet.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Joseph, Nathan (1986). Uniforms and nonuniforms : communication through clothing (në anglisht). New York: Greenwood Press. ISBN 0313251959.
  2. ^ Wilde, Marian. "Do Uniforms Make Schools Better". GreatSchools.net (në anglisht). fq. 2.