Ushtria e Malit të Zi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Ushtria e Malit të Zi
Voska Crne Gore.png
Emblema e Ushtrisë së Malit të Zi
Themeluar 1879
Forma e tanishme 2006
Degët VCG-KOV.png Forcat Tokësore
Montenegrin Air Force coat of arms.png Forcat Ajrore
Montenegrin Navy coat of arms.png Forcat Detare
Qendra e Bazës Pogdoricë
Komanda
Presidenti Filip Vujanović
Ministri i Mbrojtjes Milica Pejanović-Đurišić
Shefi i Shtabit Admiral Dragan Samardžić
Fuqia njerëzore
Ushtria mosha 18+
Shërbimi i Detyrueshëmn Hequr në 2006
Personel aktiv 3,400 (2019)
Shpenzimet
Buxheti 36.5 milion euro (2015)
Përqind e GDP-së 1.09% (2015)
Industria
Furnitorë të brendshëm TARA Group
Furnitorë të jashtëm Australia Australia
Gjermania Gjermania
Rusia Rusia
Serbia Serbia

Ushtria e Malit të Zi (mal. Vojska Crne Gore) përbëhet nga tre forca, atë tokësore, ajrore dhe detare. Shërbimi i detyruar është hequr në vitin 2006, dhe sot Ushtria e Malit të Zi është ushtri profesionale.

Sot, ushtria ka 2,368 trupa aktive. Pothuajse i tërë arsenali ushtarak i ushtrisë është i trashëguar nga Forcat e Armatosura të Bashkimit Shtetëror të Serbisë dhe Malit të Zi.

Mali i Zi është anëtar i programit të NATO-së Partneriteti për Paqe dhe është kandidat zyrtar për anëtarësim të plotë në aleancë. Mali i Zi ka aplikuar për Planin e Veprimit për Anëtarësim më 5 nëntor 2008, i cili është pranuar në dhjetor të 2009-ës. Mali i Zi është gjithashtu anëtar i Kartës së Adriatikut.

Operacionet paqëruajtëse[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mali i Zi merr pjesë në operacionet për paqe të NATO-së, OKB-së dhe BE-së.

Misionet aktuale Organizata Shteti Numri i personelit
ISAF NATO Afganistan 45 persona (trupa ushtarake dhe personel mjekësor)
UNMIL OKB Liberi Oficierë si vëzhgues ushtarak
UNFICYP OKB Qipro Oficierë si vëzhgues ushtarak
EU-NAVFOR BE Somali Oficierë detar (3)

Komanda[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Komandanti i Përgjithshëm: Filip Vujanović

Ministrja e Mbrojtjes: Milica Pejanović-Đurišić

Shefi i Shtabit të Përgjithshëm: Admiral Dragan Samardžić

Bases[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anija patrolluese 34, fregatë e klasit Kotor.

Baza ajrore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Baza detare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Baza ushtarake[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]