Varesh

Coordinates: 44°10′N 18°20′E / 44.167°N 18.333°E / 44.167; 18.333
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Varesh është qytezë dhe komunë në qendër të Bosnjës dhe Hercegovinës, i njohur për minieratë dhe aktivitetin e prodhimit të hekurit. Ajo është pjesë e Kantonit Zenica-Doboj dhe Federatës së Bosnjës dhe Hercegovinës.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1971[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

23,523 gjithsej

 • 11,134 Kroatët (47.33%)
 • 6,631 Boshnjakë (28.18%)
 • 5,166 Serbët (21.96%)
 • 307 Jugosllavët (1.30%)
 • 285 të Tjerët (1.23%)

1991[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

22,203 gjithsej

 • 9,016 hjhsniaks (30.23%)
 • 3,644 Serbët (16.41%)
 • 2,071 Jugosllavët (9.32%)
 • 758 të Tjerët (3.44%)

Qyteti i Vareshit ka një popullsi totale prej 5,888, banorësh të përbërë nga:

 • 3,035 Kroatët (51.54%)
 • 1,068 Boshnjakët (18.13%)
 • 627 Serbët (10,64%)
 • 859 Jugosllavët (14.58%)
 • 299 të tjerët dhe të panjohur (5.07%)

Vendbanimet në komunë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bijello Borje, Blazha, Borovica Donja, Borovica Gornja, Boroviçke Njive, Brda, Brezik, Brgule, Budozhele, Çamovine, Qeqe, Dabravine, Dashtansko, Debela Mexha, Diknjiqi, Dragoviqi, Drazheviqi, Duboshtica, Hoxhiqi, Ivançevo, Javornik, Kadariqi, Kariqi, Kokoshçiqi, Koloviqi, Kopalishta, Kopijari, Krçevine, Kunosiqi, Letevci, Ligatiqi, Lluka, Lepoviqi, Mijakoviqi, Mir, Mizhnoviqi, Mlakve, Naseoci, Neprivaj, Oqevija, Okruglica, Orah, Osoje, Osredak, Ostrla, Pajtov Han, Pajtoviqi, Planinica, Pobile, Podjavor, Pogar, Polozhac, Polanice, Pomeniqi, Przhiqi, Przhiqi Kolonija, Radonjiqi, Radosheviqi, Ravne, Rokoç, Samari, Semizova Ponikva, Seoci, Sjenokos, Slavin, Srshlenci, Strica, Strijezhevo, Stupni A, Shikule, Tisovci, Tolenak, Tribija, Varesh, Varesh Majdan, Vijaka Donja, Vijaka Gornja, Vishnjiqi, Zabrezje, Zaruxhe, Zubeta, Zvijezda, Zhala dhe Zhizhci.

Koordinatat: 44°10'N 18°20' / 44.167°N 18.333°D / 44.167; 18.33344°10′N 18°20′E / 44.167°N 18.333°E / 44.167; 18.333