Velizar Velkov

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Velizar Ivanov Velkov (bullgarisht: Велизар Иванов Велков, 18 maj 1928, Sofje - 21 prill 1993, Sofje) është një arkeolog dhe historian bullgar.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Velizar Velkov lindi në 18 maj 1928 në Sofje . Ai është djali i arkeologut Ivan Velkov (1891 - 1958). Ai studioi në Shkollën e Parë të Lartë të Djemëve në Sofje, dhe nga 1946 deri në 1950. studioi në Universitetin e Sofjes, në degën e filologjisë klasike me një specializim në arkeologji dhe histori të lashtë .

Pas diplomimit në 1950, ai u pranua si student me kohë të plotë në Universitetin e Sofjes, dhe në 1954. mbrojti një disertacion mbi "Qyteti dhe fshati në Thraki dhe Daki në shekullin IV-VI", me të cilin mori gradën e kandidatit të shkencave historike .

Në vitin 1955 Velizar Velkov iu bashkua Institutit Arkeologjik në Akademinë Bullgare të Shkencave si bashkëpunëtor kërkimor . Në të njëjtin vit ai u emërua asistent me kohë të pjesshme për historinë e lashtë në Universitetin e Sofjes.

Profesor i Asociuar në Universitetin e Sofjes që nga viti 1961 dhe Profesor që nga viti 1970. Shef i Departamentit të Historisë së Përgjithshme Antike dhe Mesjetare në Fakultetin e Historisë të Universitetit të Sofjes nga 1979 deri në 1990.

Bashkëthemelues i Universitetit të Veliko Tarnovos, ku ishte profesor i asociuar dhe profesor me kohë të pjesshme nga 1964 deri në 1975 dhe shef i Departamentit të Historisë së Përgjithshme Antike dhe Mesjetare në Fakultetin e Historisë dhe Filologjisë nga 1968 deri në 1972.

Nga viti 1971 deri në 1989 ai ishte zëvendësdrejtor i Institutit dhe Muzeut Arkeologjik në Sofje, dhe nga 1989 deri në 1993 ai ishte gjithashtu drejtor i tij. Nga viti 1991 deri në 1993 është nënkryetar i Akademisë Bullgare të Shkencave .

Publikime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Велков, В. & Фол, A. "Ролята на древните балкански народи (траки и илири) в историческото развитие на античния свят." Археология 1, София, 1976, 1-7 (Transliterimi: Velkov, V. & Fol, A. "Rolyata na drevnite balkanski narodi (traki i iliri) v istoricheskoto razvitie na antichniya svyat." Arkheologiya 1, Sofiya, 1976, 1-7 - Përkthimi shqip: Velkov, V. & Fol, A. "Roli i popujve të lashtë ballkanikë (trakët dhe ilirët) në zhvillimin historik të botës antike." Arkeologjia 1, Sofje, 1976, 1-7)

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]