Jump to content

Vincenzo Gambi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Vincenzo Gambi (vdiq më 1819) ishte një pirat italian i shekullit të 19-të. Ai ishte një nga burrat më të dhunshëm dhe gjakatar në Gjirin e Meksikës gjatë fillimit të shekullit të 19-të dhe sulmoi transportin në gji për më shumë se një dekadë para vdekjes së tij. Gambi ishte një nga shumë piratët e lidhur me Jean Lafitte dhe më vonë e ndihmoi atë gjatë Betejës së New Orleans së bashku me Dominique You, Rene Beluche dhe një tjetër pirat të tij me origjinë italiane Louis "Nez Coupé" Chighizola.[1] Ai përmendet shkurtimisht në romanin historik të vitit 2007 Strangely Wonderful: Tale of Count Balashazy nga Karen Mercury.

Një nga partnerët më rebelë dhe të padisiplinuar të Lafitte, Gambi kishte një histori të gjatë kriminale që i parapriu atij para ardhjes së tij në New Orleans gjatë fillimit të shekullit të 19-të. Brenda disa viteve, ai ishte bërë nga piratët kryesorë aktivë në Gjirin e Meksikës dhe pretendohej se kishte vrarë personalisht dhjetëra viktima të tij me sëpatë. Ai ishte një nga burrat e parë që iu afrua Jean Lafitte kur filloi të organizojë fraksionet ndërluftuese të piratëve të Grand Terre dhe Gjirit të Baratarisë. Në një nga konferencat e tij të hershme, Lafitte u kërkoi piratëve të tij të lundronin si piratë me një letër marque dhe të kufizonin sulmet e tyre vetëm te spanjollët. Gambi e kundërshtoi haptas, megjithatë, duke refuzuar këtë kërkesë të plotë dhe u largua nga konferenca. Menjëherë pas kësaj, Lafitte mori lajme se Gambi po inkurajonte burrat e tij që të rebelohen kundër tij. Lafitte u përball shumë shpejt nga një prej oficerëve të Gambi i cili, duke e sfiduar atë me një pistoletë, bërtiti "Burrat e Gambi marrin urdhra vetëm nga Gambi!" Lafitte, në modë të vërtetë, tërhoqi pistoletën e tij dhe qëlloi kundërshtarin e tij, duke e vrarë atë. Kjo më pas përfundoi çdo bisedë për rebelim kundër Lafitte.[2]

Duke lundruar me flotën e piratëve të Lafitte gjatë viteve të ardhshme, ai më vonë u dha komandë i skedarit Petit Milan në maj 1813 dhe kapi një armëpunues spanjoll që mbante një ngarkesë me mallra të thatë shpejt pas kësaj. Ai e mori çmimin në Cat Island, afro 15 milje (24 km) në perëndim të grykës së Lafourche, me fitimet që ndaheshin midis vëllezërve Lafitte dhe pjesës tjetër të flotës. Ai dhe të tjerët ishin të njohur në New Orleans dhe shisnin hapur çmime dhe ngarkesa të kapura, shpesh mallra të prodhuar në anglisht, për miqtë dhe të njohurit në qytet.

Ai dhe të tjerët anuan, me Lafitte, kundër britanikëve, gjatë Luftës së vitit 1812 dhe ishte i pranishëm me Lafitte, Dominique You, Rene Beluche dhe Louis "Nez Coupé" Chighizola gjatë Betejës së New Orleans. Pas luftës, Gambi iu dha nënshtetësia amerikane nga Presidenti Xhejms Madison siç ishin Lafitte dhe të tjerët që morën pjesë në betejë. Pasi Lafitte u largua nga Grand Terre për Teksas, Gambi u vendos në Cheniere Caminada, duke ndërtuar një shtëpi të madhe dhe duke rritur familjen e tij atje. Shtëpia u bë një varje popullore për Lafitte, Dominique You, Rene Beluche dhe të tjerët.[3]

Në vitin 1815, Gambi u regjistrua nga Gjenerali Jean Robert Marie Humbert dhe José Álvarez de Toledo në komplotin e tyre për të pushtuar Teksasin. Pavarësisht që Shtetet e Bashkuara dhe Spanja ishin në paqe, ata financuan aktivitetet e tij të piraterisë kundër spanjollëve. Në maj, ai kapi dy anije spanjolle në brigjet e Tampico dhe i ktheu ato në Grande Isle më 1 qershor. Ndërsa të dy anijet transportonin kakao dhe sende të thata, një anije u gjet me ingots argjendi. Ekuipazhi dhe pasagjerët e dy anijeve u mbajtën rob në atë që përshkruhej nga njëri prej robërve si një "situatë më mizore" për katër javë përpara se Gambi t'i dërgonte përsëri në një nga çmimet.

Agjentët spanjollë në New Orleans përfundimisht bëhen të vetëdijshëm për qëllimet e Humbert dhe Toledo, veçanërisht pasi Humbert deklaroi publikisht planet e tij madhështore në një artikull të gazetës, dhe të dy Toledo dhe Gambi u arrestuan nga komandanti Daniel Patterson për pirateri. Megjithatë, asnjë prej burrave nuk u dënua.[4]

Gambi ishte një nga njëqind baratarët që ndoqën Lafitte pasi morën faljen e tij nga Presidenti Xhejms Madison. Ai do të merrej me komandën e Viktorias, megjithatë ai u largua pothuajse menjëherë pasi për shkak të një mosmarrëveshje midis tij dhe Lafittes kur Pierre Lafitte e paditi atë në një kërkesë civile mbi një huadhënie prej 250 dollarësh më 2 korrik 1817. Gjatë katër viteve të ardhshëm, ai u angazhua në pirateri të plotë, duke vazhduar të plaçkiste dhe fundosë një numër anijeve përpara se ai vetë të vritet siç duket nga burrat e tij që e gjetën duke fjetur në një grumbull ari.[2] Duke kapur edhe një herë Gambin, skuneri i tij u kap në dhjetor 1819 nga Daniel Patterson në atë që mendohet të ketë qenë anija e fundit pirate aktive në Gjirin perëndimor të Meksikës. Patterson mësoi nga ekuipazhi se ata kishin vrarë Gambin pasi mësuan se ai kishte mbajtur disa mijëra dollarë për shkak të atyre që kishin marrë nga viktima e tyre e fundit. Ndërsa fjeti në kuvertë gjatë natës, koka e tij mbështetej mbi një rrallë, një nga njerëzit e tij e dekapati atë duke përdorur "sëpatën shumë të përgjakshme që e përdorte aq shpesh", sipas njoftimeve të lajmeve të botuara rreth vitit 1819, përfshirë një histori shumëngjyrëse nga Opelousas Courier.[5]

  1. ^ Candeloro, Dominic and Joseph Maselli. Images of America: Italians in New Orleans. Charleston, South Carolina: Arcadia Publishing, 2004. (pg. 10) ISBN 0-7385-1692-9
  2. ^ a b Asbury, Herbert. The French Quarter: An Informal History of the New Orleans Underworld. New York: Alfred K. Knopf, 1936. (pg. 159, 160, 166-167)
  3. ^ Field, Martha R. Louisiana Voyages: The Travel Writings of Catharine Cole. Jackson: University Press of Mississippi, 2006. (pg. 20-21, 205) ISBN 1-57806-826-6
  4. ^ Davis, William C. Lone Star Rising: The Revolutionary Birth of the Texas Republic. New York: Simon and Schuster, 2004. (pg. 34-35) ISBN 0-684-86510-6
  5. ^ Davis, William C. The Pirates Laffite: The Treacherous World of the Corsairs of the Gulf. Orlando, Florida: Harcourt Inc., 2005. (pg. 420) ISBN 0-15-603259-7