Jump to content

Vitamina K

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Vitamina K është një familje e vitaminave strukturalisht të ngjashme, të tretshme në yndyrna që gjenden në ushqime dhe tregtohen si shtesa dietike. [1] Trupi i njeriut ka nevojë për vitaminë K për modifikimin pas sintezës së disa proteinave që kërkohen për koagulimin e gjakut (K nga koagulation gjermanisht për "koagulim") ose për kontrollin e lidhjeskalciumitkocka dhe inde të tjera. [2] Sinteza e plotë përfshin modifikimin përfundimtar të këtyre të ashtuquajturave " proteina Gla " nga enzima gama-glutamil karboksilazë që përdor vitaminën K si kofaktor .

Vitamina K përdoret në mëlçi si VKH2 ndërmjetëse për të deprotonuar një mbetje glutamate dhe më pas ripërpunohet në vitaminë K përmes një ndërmjetësi të oksidit të vitaminës K. [3] Prania e proteinave të pakarboksiluara tregon mungesë të vitaminës K. Karboksilimi u lejon atyre të lidhin ( kelohen ) jonet e kalciumit, gjë që ata nuk mund ta bëjnë ndryshe. [4] Pa vitaminë K, koagulimi i gjakut dëmtohet seriozisht dhe ndodh gjakderdhja e pakontrolluar. Hulumtimet sugjerojnë se mungesa e vitaminës K gjithashtu mund të dobësojë kockat, duke kontribuar potencialisht në osteoporozën dhe mund të nxisë kalcifikimin e arterieve dhe indeve të tjera të buta. [2] [4] [5]


Vitamina K 1 prodhohet nga bimët dhe gjendet në sasi më të mëdha në perimet me gjethe jeshile, sepse është e përfshirë drejtpërdrejt në fotosintezë. Është aktive si vitaminë tek kafshët dhe kryen funksionet klasike të vitaminës K, duke përfshirë aktivitetin e saj në prodhimin e proteinave të mpiksjes së gjakut. Kafshët gjithashtu mund ta konvertojnë atë në vitaminë K 2, varianti MK-4. Bakteret në florën e zorrëve gjithashtu mund të shndërrojnë K 1 në K 2 . Të gjitha format e K2 përveç MK-4 mund të prodhohen vetëm nga bakteret, të cilat i përdorin këto gjatë frymëmarrjes anaerobe . Vitamina K3 ( menadion ), një formë sintetike e vitaminës K, u përdor për të trajtuar mungesën e vitaminës K, por për shkak se ndërhyn në funksionin e glutationit, nuk përdoret më në këtë mënyrë në ushqimin e njeriut. [2]

  1. ^ "Fact Sheet for Health Professionals – Vitamin K". US National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements. qershor 2020. Marrë më 2020-08-26. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ a b c "Vitamin K". Corvallis, OR: Micronutrient Information Center, Linus Pauling Institute, Oregon State University. korrik 2014. Marrë më 20 mars 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "Higdon" defined multiple times with different content
  3. ^ Shearer, MJ; Okano, T (gusht 2018). "Key Pathways and Regulators of Vitamin K Function and Intermediary Metabolism". Annual Review of Nutrition. 38 (1): 127–51. doi:10.1146/annurev-nutr-082117-051741. ISSN 0199-9885. PMID 29856932. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ a b BP Marriott; DF Birt; VA Stallings; AA Yates, red. (2020). "Vitamin K". Present Knowledge in Nutrition, Eleventh Edition. London, United Kingdom: Academic Press (Elsevier). fq. 137–54. doi:10.1002/9781119946045.ch15. ISBN 978-0-323-66162-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Institute of Medicine (US) Panel on Micronutrients (2001). "Vitamin K". Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc. National Academy Press. fq. 162–196. doi:10.17226/10026. ISBN 978-0-309-07279-3. PMID 25057538. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)