Jump to content

Vrasja nga pakujdesia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Vrasja nga pakujdesia është një term ligjor i ligjit të zakonshëm për vrasjen që konsiderohet me ligj si më pak fajtore se vrasja. Dallimi midis vrasjes dhe vrasjes nga pakujdesia nganjëherë thuhet se është bërë për herë të parë nga ligjvënësi antik athinas Draco në shekullin e VII para Krishtit. [1]

Përkufizimi i vrasjes nga pakujdesia ndryshon midis juridiksioneve ligjore.

Llojet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vullnetare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për vrasjen e vullnetshme, autori kishte qëllim të vriste ose të dëmtonte rëndë, por veproi "në moment" në rrethana që mund të shkaktonin një person të arsyeshëm të shqetësohej emocionalisht ose mendërisht. [2] Ekzistojnë rrethana lehtësuese që ulin fajësinë, si p.sh. kur i pandehuri vret vetëm me qëllim të dëmtimit të rëndë trupor. [3] Vrasja vullnetare në disa juridiksione është një vepër më e vogël e përfshirë e vrasjes. Faktori tradicional lehtësues ishte provokimi; megjithatë, të tjera janë shtuar në juridiksione të ndryshme.

Lloji më i zakonshëm i vrasjes vullnetare ndodh kur një i pandehur provokohet të kryejë vrasje. Kjo ndonjëherë përshkruhet si një krim pasioni. [4] Në shumicën e rasteve, provokimi duhet të shkaktojë zemërim ose zemërim te i pandehuri, edhe pse disa raste janë shprehur se frika, tmerri ose dëshpërimi do të mjaftojnë. [5]

Vetëvrasje e asistuar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vetëvrasja e asistuar është vetëvrasje e kryer me ndihmën e një personi tjetër, ndonjëherë një mjek.

Në disa vende, duke përfshirë pjesë të Shteteve të Bashkuara, [6] vetëvrasja e asistuar dënohet si vrasje nga pakujdesia. Në vende të tjera si Zvicra [7] dhe Kanada, [8] dhe në disa shtete të SHBA, [6] për sa kohë që respektohen masat mbrojtëse ligjore, vetëvrasja e asistuar është e ligjshme.

E pavullnetshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vrasja e pavullnetshme është vrasja e një qenieje njerëzore pa qëllim për ta bërë këtë, qoftë e shprehur apo e nënkuptuar. Ajo dallohet nga vrasja e vullnetshme nga mungesa e qëllimit. Zakonisht ndahet në dy kategori, vrasje konstruktive dhe vrasje nga pakujdesia kriminale, të cilat të dyja përfshijnë përgjegjësi penale.

Konstruktive[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vrasja konstruktive quhet edhe vrasja e "aktit të paligjshëm". [9] Ai bazohet në doktrinën e keqdashjes konstruktive, ku qëllimi keqdashës i natyrshëm në kryerjen e një krimi konsiderohet se zbatohet për pasojat e atij krimi. Ndodh kur dikush vret, pa dashje, gjatë kryerjes së një vepre të paligjshme. Dashamirësia e përfshirë në krim transferohet në vrasje, duke rezultuar në akuzën e vrasjes nga pakujdesia.

Për shembull, një person që nuk ndalon në një semafor të kuq gjatë drejtimit të një automjeti dhe godet dikë që kalon rrugën, mund të zbulohet se synon ose është i pamatur për sulm ose dëmtim kriminal (shih DPP kundër Newbury [10]). Nuk ka asnjë qëllim për të vrarë, dhe një vdekje që rezulton nuk do të konsiderohej vrasje, por do të konsiderohej vrasje e pavullnetshme. Përgjegjësia e të akuzuarit për shkaktimin e vdekjes është ndërtuar nga faji në kryerjen e asaj që mund të ishte një vepër penale e lehtë. Drejtimi i pakujdesshëm i makinës ose trajtimi i pamatur i një arme potencialisht vdekjeprurëse mund të rezultojë në një vdekje që konsiderohet vrasje nga pakujdesia. Çështja DPP kundër Newbury kishte ripërcaktuar kuptimin e vrasjes në kushtetutën australiane dhe ishte reformuar në mënyrë që të përfshinte një vlerësim mens rea.

Vrasja e pavullnetshme mund të dallohet nga vdekja aksidentale. Një person i cili drejton me kujdes, por makina e të cilit megjithatë godet një fëmijë duke shigjetuar në rrugë, nuk ka kryer vrasje. Një person që shtyn një të dehur agresiv, i cili më pas bie dhe vdes, ndoshta nuk ka kryer vrasje nga pakujdesia, megjithëse në disa juridiksione mund të varet nëse është përdorur "forca e tepruar" ose faktorë të tjerë.

Duke qenë se vrasja nuk përcaktohet nga legjislacioni në Australi, vendimet e së drejtës zakonore ofrojnë bazën për të përcaktuar nëse një akt që rezulton me vdekje përbën vrasje nga pakujdesia nga akti i paligjshëm dhe i rrezikshëm. Për t'u shpallur fajtor për vrasje nga pakujdesia nga një veprim i paligjshëm dhe i rrezikshëm, i akuzuari duhet të tregohet se ka kryer një veprim të paligjshëm që është në kundërshtim me ligjin penal, dhe se një person i arsyeshëm në pozitën e të akuzuarit do ta dinte se me aktin e tyre, ata po e ekspozonin viktimën ndaj një "rreziku të konsiderueshëm të lëndimit të rëndë".

Neglizhencë kriminale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vrasja nga pakujdesia kriminale është referuar në mënyra të ndryshme si vrasje kriminale nga pakujdesiaShtetet e Bashkuara, dhe vrasja e rëndë nga pakujdesiaAngli dhe Uells. Në Skoci dhe disa juridiksione të Komonuelthit të Kombeve mund të zbatohet vepra penale e vrasjes me faj.

Ndodh kur vdekja rezulton nga neglizhenca serioze, ose, në disa juridiksione, nga pakujdesia serioze. Kërkohet një shkallë e lartë neglizhence për të garantuar përgjegjësi penale. Një koncept i lidhur është ai i verbërisë me dashje, ku një i pandehur e vendos qëllimisht veten në një pozicion ku nuk do të jetë në dijeni të fakteve që do t'i bënin ata përgjegjës.

Vrasja nga pakujdesia kriminale ndodh kur ka një mosveprim për të vepruar kur ka një detyrë për ta bërë këtë, ose një moskryerje të një detyre të detyruar, e cila çon në vdekje. Ekzistenca e detyrës është thelbësore sepse ligji nuk imponon përgjegjësi penale për mosveprim, përveç nëse viktimës i detyrohet një detyrë e veçantë. Është më e zakonshme në rastin e profesionistëve që janë tepër neglizhues gjatë punës së tyre. Një shembull është kur një mjek nuk vëren se furnizimi me oksigjen i pacientit është shkëputur dhe pacienti vdes (R v Adomako dhe R v Perreau). Një shembull tjetër mund të jetë lënia e një fëmije të mbyllur në makinë në një ditë të nxehtë. [11]

Automjete dhe të dehur[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në disa juridiksione, të tilla si disa shtete të SHBA-së, [12] [13] [14] [15] ekziston krimi specifik i vrasjes nga pakujdesia me automjet ose dehje. Një ekuivalent në Kanada është shkaktimi i vdekjes nga pakujdesia kriminale [16] sipas Kodit Penal, i dënueshëm me një dënim maksimal me burgim të përjetshëm .

Për sa i përket mens rea, ose gjendjes shpirtërore, ose rrethanave në të cilat ka ndodhur vrasja (faktorë lehtësues), vrasja zakonisht ndahet në dy kategori të dallueshme: vrasja vullnetare dhe vrasja e pavullnetshme. [17] Megjithatë, ky nuk është rasti në të gjitha juridiksionet, për shembull, në shtetin amerikan të Floridës. [18]

Në disa juridiksione, [19] si M.B., [20] Kanada, [21] [22] dhe disa shtete Australiane, [23] "provokimi adekuat" mund të jetë një mbrojtje e pjesshme ndaj një akuze për vrasje, e cila, nëse pranohet nga juria, do ta kthente atë që përndryshe mund të kishte qenë një akuzë për vrasje në vrasje.

Ligji civil[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa juridiksione të së drejtës civile, si Kodi Francez, përdorin "vrasje" ose "vrasje të pavullnetshme" për të mbuluar krimin e vrasjes nga pakujdesia dhe rezervojnë "atentatin" për krimin e vrasjes me paramendim. [24]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Ehrenberg, Victor (1973). From Solon to Socrates: Greek History and Civilization During the 6th and 5th Centuries BCE (bot. Second). New York: Routledge. fq. 57. ISBN 978-0-415-04024-2. Marrë më 31 dhjetor 2015. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Weber, Jack K. (1 korrik 1981). "Some Provoking Aspects of Voluntary Manslaughter Law". Anglo-American Law Review. 10 (3): 159. doi:10.1177/147377958101000302. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Allen, Michael (2013). Textbook on Criminal Law (bot. 12). Oxford, U.K.: Oxford University Press. ISBN 9780199669295. Marrë më 10 shtator 2017. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Dressler, Joshua (verë 1982). "Rethinking heat of passion: A defense in search of a rationale". Journal of Criminal Law and Criminology. 73 (2): 421–470. doi:10.2307/1143104. JSTOR 1143104. Arkivuar nga origjinali më 11 shtator 2017. Marrë më 10 shtator 2017. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Barkan, Steven E.; Bryjak, George J. (2009). Myths and Realities of Crime and Justice: What Every American Should Know. Massachusetts: Jones & Bartlett Publishers. ISBN 9780763755744. Marrë më 10 shtator 2017. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ a b "Patients Rights Council". Assisted Suicide Laws in the United States. 6 janar 2017. Arkivuar nga origjinali më 11 shtator 2017. Marrë më 10 shtator 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Sarchet, Penny (22 shtator 2014). "Tourism to Switzerland for assisted suicide is growing, often for nonfatal diseases". The Washington Post. Arkivuar nga origjinali më 11 shtator 2017. Marrë më 10 shtator 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Assisted Suicide". End of Life Law & Policy in Canada. Health Law Institute, Dalhousie University. Arkivuar nga origjinali më 11 shtator 2017. Marrë më 10 shtator 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "Involuntary Manslaughter". IPSA LOQUITUR. Marrë më 23 tetor 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ [1977] AC 500.
 11. ^ Burke, Minyvonne (22 shtator 2022). "Alabama grandfather is charged in hot car death of toddler, drove vehicle 3 times that day, prosecutor says". NBC News. Arkivuar nga origjinali më 6 tetor 2022. Marrë më 30 korrik 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ See, e.g., "New York Penal Code, Sec. 125.13. Vehicular manslaughter in the first degree". New York State Senate. Arkivuar nga origjinali më 11 shtator 2017. Marrë më 10 shtator 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ See also "California Penal Code, Sec. 192(c)". California Legislative Information. California Legislature. Arkivuar nga origjinali më 12 shtator 2017. Marrë më 10 shtator 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ See also "Wisconsin Statutes, Sec. 940.09. Homicide by intoxicated use of vehicle or firearm". Wisconsin State Legislature. Arkivuar nga origjinali më 11 shtator 2017. Marrë më 10 shtator 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ See also "Texas Penal Code, Sec. 49.08. Intoxication Manslaughter". Texas State Legislature. Arkivuar nga origjinali më 11 shtator 2017. Marrë më 10 shtator 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ "Criminal Code (R.S.C., 1985, c. C-46), Sec. 220, Causing Death by Criminal Negligence". Justice Laws Website. Government of Canada. Arkivuar nga origjinali më 11 shtator 2017. Marrë më 10 shtator 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ "Manslaughter". Wex. Cornell Law School. korrik 2009. Arkivuar nga origjinali më 11 shtator 2017. Marrë më 29 qershor 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ "Florida Statutes, Sec. 782.07. Manslaughter". Online Sunshine. State of Florida. Arkivuar nga origjinali më 11 shtator 2017. Marrë më 10 shtator 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ Berman, Mitchell N. (2011). "Provocation as a Partial Justification and Partial Excuse". Penn Law: Legal Scholarship Repository. University of Pennsylvania Law School. Arkivuar nga origjinali më 16 prill 2016. Marrë më 10 shtator 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ "Loss Of Control And Diminished Responsibility". Oxbridge Notes. Arkivuar nga origjinali më 11 shtator 2017. Marrë më 10 shtator 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Knoll, Pat (14 prill 2015). "CED, an Overview of the Law — Criminal Law – Defences: Provocation". WestLaw Next Canada. Thomson Reuters. Arkivuar nga origjinali më 11 shtator 2017. Marrë më 10 shtator 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ Fine, Sean (25 tetor 2013). "Supreme Court dismisses 'provoked' defence claim in murder cases". Globe and Mail. Arkivuar nga origjinali më 5 qershor 2018. Marrë më 10 shtator 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ "Provocation as a Defence to Murder" (PDF). National Criminal Justice Reference Service. Government of Australia. 1979. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 16 shkurt 2017. Marrë më 10 shtator 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ "Criminal Code of the French Republic". 2005. Arkivuar nga origjinali më 2018-02-05. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)