Jump to content

Wikipedia:Artikulli i parë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Mirë se vini në Wikipedia! Si një redaktues i ri, ju do të bëheni një Wikipedian. Përpara se të shkruani një artikull të ri, rishikoni kërkesat e shquarsisë të Wikipedia-s. Tema e një artikulli duhet të jetë një objekt publikimi me burime të besueshme, dytësore, tërësisht të pavarura dhe e trajtojnë temën me fakte dhe detaje, si: libra, gazeta, revista, revista shkencore të vlerësuara nga kolegët dhe faqet e internetit që plotësojnë të njëjtat kërkesa si burimet të besueshme. Informacioni në Wikipedia duhet të jetë i verifikueshëm; nëse nuk mund të gjenden burime të besueshme të palëve të treta për një temë, atëherë nuk duhet të ketë një artikull të veçantë. Ju lutemi, kërkoni së pari Wikipedia-n për t'u siguruar që një artikull nuk ekziston tashmë mbi këtë temë.

Magjistar i artikujve vjen në ndihmë për të krijuar artikull përmes "Artikujve për krijim". Vini re se diferenca e mbetur është e gjatë (aktualisht ka 2,870 artikuj në pezull; shpesh duhen muaj). Aftësia për të krijuar artikuj direkt në hapësirën kryesore është e kufizuar për redaktuesit me njëfarë përvoje. Një artikull i ri mund të krijohet nga dikush tjetër, shihni Artikujt e kërkuar.

Ju lutemi, hidhini një sy tutorialit tonë ose rishikoni kontributin në Wikipedia për të mësuar bazat e redaktimit. Puna mbi artikujt ekzistues është një mënyrë e mirë për të mësuar protokollet tona dhe konventat e stilit; shikoni Qendrën e Detyrave për një sërë artikujsh që kanë nevojë për ndihmë dhe detyrat me të cilat mund të ndihmoni.

Së pari, kini parasysh se Wikipedia është një enciklopedi e shkruar nga vullnetarë. Misioni ynë është të ndajmë njohuri të besueshme në mënyrë që njerëzit të mësojnë e përfitojnë. Ne nuk jemi media sociale, një vend për të promovuar një kompani ose produkt ose person, për të mbrojtur ose kundër dikujt ose ndonjë gjëje, asnjë vend për t'i shpallur së pari botës informacione për tema që nuk kanë qenë objekt publikimi i besueshëm. (Kjo përshkruhet në "Çfarë nuk është Wikipedia". )

Ne gjejmë "dije të pranuara" në burime të botuara me cilësi të lartë. Me "cilësi të lartë" nënkuptojmë libra nga botues të njohur, gazeta, revista shkencore e akademike, literatura dhe burime të tjera të besueshme dhe të sakta. Kjo do të thotë që të mos përdorni faqe personale të rastësishme, blogje, postime në forum, përmbajtje në Facebook, LinkedIn ose Twitter, burime të vetëpublikuara si wiki të hapura (duke përfshirë artikuj të tjerë të Wikipedia-s), etj. Ne përmbledhim burime të tilla të botuara me cilësi të lartë në artikujt e Wikipedia-s. Kjo është gjithçka që bëjmë! Ju lutemi sigurohuni që çdo gjë që shkruani në Wikipedia të bazohet në burime të tilla, jo në atë që mendoni.

Ja, disa këshilla që mund t'ju ndihmojnë për të shkruar artikullin e parë:

 • Hapni një llogari . Gjithçka që ju nevojitet është të zgjidhni një emër përdoruesi dhe fjalëkalim. Kjo do t'ju japë fuqi të ndryshme.
 • Praktikoni së pari. Përpara se të filloni, provoni të redaktoni artikujt ekzistues për të praktikuar shkrimin dhe përdorimin e gjuhës së shënjimit të Wikipedia-s. Ju rekomandojmë që së pari të bëni një turne përmes tutorialit ose rishikimit duke kontribuar në Wikipedia për të mësuar bazat e redaktimit.
 • Biografitë e njerëzve të gjallë janë ndër artikujt më të vështirë për t'u kuptuar. Konsideroni të filloni me diçka më të lehtë.
 • Kërkoni në Wikipedia për të parë, nëse ekziston një artikull mbi këtë temë, ndoshta me një titull tjetër. Nëse një artikull ekziston tashmë, mos ngurroni të bëni ndonjë modifikim konstruktiv për ta përmirësuar atë, duke cituar burimet që verifikojnë ndryshimet tuaja.
 • Nuk ekziston asnjë artikull mbi këtë temë? OK, tani ju duhet të përpiqeni të përcaktoni nëse tema për të cilën dëshironi të shkruani është ajo që ne e quajmë "e shquar" në Wikipedia. Pyetja që bëjmë është: a i përket kjo temë një enciklopedie ?
 • Më shumë se 200 artikuj fshihen zakonisht nga Wikipedia në anglisht çdo ditë, kryesisht për shkak të mungesës së shquarsisë. Ju lutemi sigurohuni që tema juaj të jetë e shquar sipas përkufizimit tonë përpara se të shpenzoni kohë dhe përpjekje për të. Një artikull mbi një temë jo të shquar do të refuzohet ose fshihet.
 • Në përgjithësi, gjykojmë se duke pyetur nëse ka të paktën tre burime me cilësi të lartë që a) kanë një diskutim thelbësor të temës (jo vetëm një përmendje) dhe b) janë shkruar dhe publikuar në mënyrë të pavarur nga tema (pra, uebsajti ose shtypi i një kompanie publikimet nuk janë në rregull). Gjithçka këtu bazohet në burime të pavarura me cilësi të lartë, dhe pa to, ne përgjithësisht nuk mund të shkruajmë një artikull. Deri tani, shkaku më i madh i zhgënjimit për një shkrimtar të një artikulli të ri është shkaktuar nga mungesa e shquar. Çdo gjë tjetër mund të korrigjohet duke përmirësuar një artikull, por mungesa e shquar do të thotë se artikulli nuk do të mbetet në Wikipedia, pavarësisht se sa mirë është i shkruar. Për të shmangur zhgënjimin, filloni duke përcaktuar rëndësinë përpara se të shpenzoni ndonjë përpjekje për një artikull.
 • Nëse këto burime ekzistojnë, ne ju kërkojmë gjithashtu që të demonstroni këtë rëndësi të temës, duke cituar këto burime të besueshme, dytësore, të pavarura që trajtojnë temën në detaje. Për ta realizuar këtë, është e rëndësishme dhe e nevojshme të përmbushet standard i përmbajtjes: verifikueshmëria e informacionit .
 • Citimi apo referimi i burimeve paraqet rëndësi të madhe për një artikull në Wikipedia. Ai është në qendër të të gjitha politikave dhe udhëzimeve tona kryesore të përfshirjes. Për të mësuar se si ta bëni këtë, ju sugjerojmë të filloni me Help:Referencing për fillestarët dhe Help:Hyrje në referencë, dhe më pas të shihni Wikipedia:Citimi i burimeve për një trajtim më të përfshirë, duke vënë në dukje se secila përmban shih gjithashtu seksione që lidhen me ndihmë shtesë faqet, udhëzuesit dhe mësimet. Ekziston gjithashtu një udhëzues vizual dhe një ekran i disponueshëm për t'ju përcjellë në aspektet e citimit të burimeve tuaja, si dhe një ekran që demonstron veçoritë e referencës së shiritave të veglave të redaktimit të Wikipedia-s.
 • Ju lutemi kini parasysh redaktimin e konfliktit të interesit . Nëse keni një të tillë, ndoshta do ta keni të vështirë të shkruani një artikull mjaft të mirë të Wikipedia-s (kjo nuk ka të bëjë me ju, është thjesht natyra njerëzore). Megjithatë, nëse insistoni të provoni, duhet të zbuloni konfliktin tuaj të interesit dhe të përpiqeni shumë të mos lejoni që "interesi juaj i jashtëm" t'ju shtyjë të abuzoni me Wikipedia. Ju lutemi, përpiquni të dëgjoni komentet nga njerëz të pavarur që shqyrtojnë çdo draft që krijoni përpara se të publikohet dhe të vihet në dispozicion në enciklopedinë kryesore. Konflikti juaj i interesit mund t'ju bëjë të besoni se diçka është "e dukshme" kur nuk është, dhe të argumentoni shumë vështirë që ajo të publikohet këtu.
 • Magjistari i Artikujve do t'ju ndihmojë të krijoni artikullin tuaj në hapësirën Draft dhe do të vendosë disa modele të dobishme në draftin tuaj, duke përfshirë butonin për të klikuar kur të jeni gati për ta paraqitur draftin për shqyrtim.