Wikipedia:Artikuj të dëshiruar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Artikuj të dëshiruar

Në qoftë se ke një artikull të cilin nuk po e gjen në Wikipedia dhe mendon se ja vlen të shtohet, atëherë shënoje titullin e artikullit në seksionin përkatës. Në qoftë se do të ndihmosh edhe ti në këtë projekt, atëherë krijo një nga artikujt e munguar që janë shëmuar më poshtë.

Ju lutem vini re:


Arkitektura

Shiko gjithashtu Portal:Arkitekturë

Nevzad Balë Kryeziu nga Rogana e Dardanës, publikisht ia dha zemrën dhe shpirtin çlirimit të Kosovës. Në kujtesën tonë, xha Nevzadi, mbetet një i rënë i bukur për liri. Të rënët për liri i kanë duart më të bukura, ata kurrë nuk vdesin. Në kujtim të asaj kohe heroike, të gjallët gjithmonë me vete bartin jetën e atyre që s´janë më, e që përditë na bëhen më të lavdishëm!..

Nevzad Kryeziu u lind më 1936. Mësimet e para i mori në Roganë , mirëpo, për shkak të rrethanave familjare, Nevzad Kryeziu, detyrohet të ndërpres shkollimin. Këputja nga shkolla për Nevzadin ishte një dhimbje e madhe, por, jeta shkruan romane. Nevzad Balë Kryeziu ende pa i mbushur një vit të jetës, e falin për Balë Gecin nga Rogana, për dajën e Nevzadit, sepse Bala nuk kishte fëmijë, dhe s´donte t´i shuhej familja. Për fëmijërinë e Nevzadit u kujdesën dy gratë e Balës, Ziza dhe Selimja. Fëmijëria e Nevzadit ishte e lumtur dhe pa brenga të mëdha.

Balë Geci kishte një ekonomi të kamur, dhe ishte një njeri me autoritet në fshat. Konaku i Balë Gecit shquhej në gjithë fshatin dhe fshatrat përreth për mikpritjen, debatin, dhe lojërat popullore të burrave. Fjalën liri na thoshte Nevzadi ( sa ishte gjallë ) unë e kam dëgjuar ende pa vajtur në shkollë, atë e kam dëgjuar në Konakun e babës Balë, nga njeriu që u kujdes shumë që unë të jem trashëgimtar i denjë i familjes së tij. Biografia e Nevzad Balë Kryeziut është e pasur , dhe me beteja të pareshtura.Aksioni famëkeq i armëve, tepricat e ashtuquajtura të drithit, dënimi për fjalën e thënë, vetëm sa ia shtonin zemërimin popullit tonë.

Në këtë tokë e në këtë vend me kaq shumë histori, askush s´është pa një betejë të tijën. Nata në kohën e pushtimit serb në Roganë, dhe në gjithë Kosovën, shquhej për ndjekjet e çlirimtarëve, dhe për bastisjet e familjeve të tyre. Terri i trashë i pushtuesit, kishte pllakosur edhe Roganën. Lufta me errësirën, kundër xhelatëve serbë, ishte ëndrra e xha Nevzadit për liri dhe Bashkim Komëtar. Një ditë tek po shkoja tek Arat e Rrezes, ( Baba Balë, i kishte thënë Nevzadit, kujdes se armiku kudo po na vëzhgon ) unë heshta, tregonte xha Nevzadi, dhe s´ju përgjigja!

Në atë kohë flitej se shteti i armikut na ndjek i fshehur nën gjethe. Mirëpo, uji që rrjedh s´kthehet prapa. Kjo Porosi e babë Balës për Nevzadin ishte shumë domethënëse. Unë thoshte xha Nevzadi jam adhurues i madh i borës, dhe i rrëshqitjeve në borë. Uji dhe gjaku për çdo qenie janë me kuptim në jetën e të gjallëve. Uji është i vlershëm për tokën, ndërsa gjaku për trupin dhe lirinë. Rruste, më thoshte xha Nevzadi, jemi popull i vogël, po me zemër të madhe. Gjyshërit dhe stërgjyshërit tanë na lanë shumë porosi. Çdo brez shqiptar ( për shkak ) të luftërave, dhe betejave të pakryera, duhej që t´ia fillonte jetës dhe luftës nga e para.

Pra, fillimet ishin varfërim i vazhdueshëm i popullit tonë. Njeriu ynë, më thoshte Nevzadi, me dashje apo pa dashje, i bënte pyetje tokës, ugarit dhe farës së mbjellë, sikur donte t´a mësonte gjuhën e bimës që po rritej. Ah, sikur të fliste toka! Jo një herë, por disa herë, rrëfente xha Nevzadi, unë kam mbetur pa gjumë në shqetësimet e mia; a po më mbinë fara e hedhur, dhe si do të jetë fati i të korrave në verë. Bejtia ( ime shoqe) thoshte xha Nevzadi ishte shok kaluar shokut, e denjë, të qeveriste punët rreth shtëpisë, dhe ishte grua në kuptimin e plotë të fjalës.

Në familje time, Bejtija shquhej për disiplinë dhe kurajo në edukimin e fëmijëve. Për fëmijët nuk kam patur kurrë asnjë shqetësim. Në shkollë ata ishin të suksesshëm, në shtëpi i kryenin detyrat e shtëpisë. Të tre djemtë e mi janë të Diplomuar, me diplomë Universiteti, kjo për mua nuk është pak, sepse kjo ishte, dëshira dhe ëndrra ime. Rogana shumë gjëra i ka të përbashkëta; ajrin, ujin, erën, stinët, zemërimin, luftat, gëzimin, dhe njëmijë gjëra të tjera!..

Lufta e UÇK-së thoshte xha Nevzadi, është lufta më çlirimtare e bërë ndonjë herë në Kosovë. Jeta e Nevzad Kryeziut ishte një jetë e veçantë. Ai përjetoi gjëmën e dy luftave botërore. Pamjet e luftës nga shumë beteja. Në mendjen e Nevzad Balë Kryeziut bënin pyetje shumë gjëra. Ku jemi dhe s´i do të jetë fati ynë. Heshtja dhe mosbërja gjë asnjë popull nuk e shpie përpara. Prandaj, këto dhe mendime të tjera ishin lufta në kraharorin e xha Nevzadit. Ai e dinte se lufta dhe vullneti i popullit nuk lejojnë që liria të degjeneroj në nënshtrim e skllavërim.

Rogana nuk është e pa zemër, i thoshte ai vetes. Rogana është pjesëmarrëse e të gjitha Luftave në Kosovë. Në shpirt të Roganës përherë ka një dhomë mbretërore, ku zemërimi mund të shndërrohet në kryengritje. Në arkivat e kujtesës së Roganës ruhen episode të luftave të bëra. Rogana në të gjitha betejat u shqua për guximin dhe qëndresën e saj. Në “Grykën e Ushit” afër Vranjës, në Luftën e Hogoshtit, dhe në luftën kundër çetnikëve serbë, Rogana dha shumë luftëtarë për Lirinë e Kosovës. Murat Kryeziu dhe Azem Geci, ishin dy këshilltarë politik dhe ushtarak, të Bajram Currit për Anamoravë.

Në hapësirën një shekullore Rogana ka dhënë 73 burra të rënë për liri dhe pavarësi. Fal gjakut të dhënë, Rogana sot ka, shkrimtarë, shkencëtarë, gazetarë, kompozitorë, regjisorë, intelektual të të gjitha lëmive, dhe sportist me medalje kombëtare dhe ndërkombëtare. Në Roganë tani veprojnë mbi 200 biznese. Dhe arsimimi në Roganë është në nivelin më të kënaqshëm. Çdo shtëpi në Roganë ka një e më shumë të diplomur. Vetëm familja e xha Nevzadit sot ka 10 të fëmijë me diplomë Universiteti, një është doktor shkencash, 4 magjistra, 2 libra të botuar, dhe 5 libra në proces të botimit. Rogana sot ka 2 ambasodor në Republikën e Kosovës, Një në Zagreb, dhe një në Sofje. Dy 2 regjisor me mirëgjohje ndërkombëtare, një në Prishtinë, dhe një ( femër ) në Nju Jork, dhe një Gjeneral.

Njeriu i Roganës është në tokën e tij prej mija vjetësh.Për këtë dëshmojnë gjetjet arkeologjike te vendi “Kryet e Njeriut”, te zabeli i “Linit”, edhe në “Kanik”. Në Këto lokalitete të Roganës janë gjetur eksponate , si qypa për drithë , peshore , vath dhe pare metali nga e kaluara jonë e lavdishme. Fuqia e popullit është e pashtershme. Ai, sa çelë e mbyll sytë shndërrohet në kryengritës dhe në çlirimtarë të fatit dhe të vendit të tij.

Jeta e Nevzad Kryeziut ishte me vuajtje,e dhimbje të mëdha. Në Roganë nuk pushojnë së linduri trimat dhe trimëreshat. Në Roganë historia rrjedhë pandërprerë. Stinët në Roganë kurrë nuk bëjnë gjumë. Plugu është arma e të mbjellave tona, i thoshte vetes xha Nevzadi. Me këtë plug unë bëjë ugaret, i mbjelli të mbjellat dhe të korrat e mia. Me plorin unë flas s´i me një njeri; Rri i qetë i them plorit tim, rri i qetë: se do të kalojmë bukur, dhe do të presim kohën deri sa fara të mbijë. Rruste, thoshte xha Nevzati, né të gjithë në Roganë, po jetojmë me dhimbjet e kohës , me dëshirat dhe ëndërrat jo aq të lehta.Unë kujtoj thoshte xha Nevzadi se prangat e serbit do t´i këpusim me arsim, me të pasme, dhe me bashkim kombëtar. Hallet më shtynë rrëfente xha Nevzadi, që edhe unë ta provoj bukën e hidhur të mërgimit.

Në ato vite jete në mërgim, çdo gjë e shikoja ndryshe, atje e ndjeva nga afër mallin për atdheun, mallin për njerëzit e mi, për hënën e vendlindjes, për diellin në livadhet e mia. Në Roganë thoshte xha Nevzadi unë e kam formuar botën time, të ardhmen e fëmijëve të mi. Jeta e Nevzad Balë Kryeziut ishte plot ngjitje e rënie. Mosvajtja në shkollë ishte plaga që atë e ndjeki tërë jetën. Mirëpo, jeta shkruan romane, drama dhe heroizma të paparë.

Nevzad Balë Kryeziu ishte një hero i llojit të vetë. Nevzadi kishte një natyrë të hapur dhe të qetë. Ishte i paepur në qëllimet e tij. Në Roganë nuk pushojnë së linduri trimat dhe trimëreshat. Rogana ka histori si e gjithë Kosova. Në vitit 1978 gjatë një takimi me veprimtarin dhe Heorin e Kombit, Metush Krasniqi, Metushi i thotë Nevzadit: “Djemtë i ke shumë të mbarë. Nevzad, lufta për liri nga dita në ditë po afrohet”, prandaj të gjithë i duhemi Kosovës. dhe duhet të jemi gati për t´u përballë me pushtuesin serb.

Nevzadi ishte i pasionuar pas leximit. Ai realitetin e Kosovës e lexonte ndryshe nga bashkëfshatarët e tij. Kryengritja e vitit 1981 i dha gjak lëvizjes së popullit tonë. Në të gjithë ato vite të luftës, sa mbyllej një varr, hapej një varr i ri! Për atdhetarët çlirimi nuk kishte zëvendësim. Prandaj, lufta e armatosur ishte e vetmja rrugë që Kosova të bëhej e lirë, dhe e pavarur. Kalimi nga demonstratat dhe ilegaliteti në luftë, Kosovës i dha pamje të luftëtares pë liri.

Oficerë të Policisë dhe të Ushtrisë serbe kërkonin që Nevzadi të dorëzohej, dhe t´i dorëzonte djemtë e tij. Mirëpo, xha Nevzadi nuk ishte nga ata që frikohen e ligështohen. Xha Nevzadi i tha policit, „Unë s´kam fëmijë për ju, as lirinë time që e kam në kraharor s´mund t´ua japë“! Atë çast ( me shpejtësi ) rrufeje ) xha Nevzadi i bie me tërnakop oficerit të policisë dhe aty nis përleshja me oficerët e sigurimit dhe të Ushtrisë Serbe. Në atë betejë jetë a vdekje, Nevzad Balë Kryeziu, mbetet i vdekur me shumë plumba në kraharor.

Ah, sikur toka të fliste, thoshte gruaja e tij, Bejtia, do të na tregonte betejën e tij për lirinë. Pse nuk u mbrojtë shtëpia e xha Nevzadit nga qytetarët e Roganës, përgjigjja është e thjeshtë, Rogana ende s´ishte e përgatitur ( me armatim ) për rezistencë të armatosur kundër Ushtrisë serbe. Nevzad Balë Kryeziu nuk deshi të ikë nga kjo kohë , pa ia dhënë “borxhin” flamurit. Ai bashkë me familjen e tij, tre djemtë, dy vajzat dhe gruan, u vunë në krahë të UÇK- së, duke mos llogaritur plagët apo rënien e ndonjërit. Mobilizimi i Bajramit, Refikut, dhe Reshatit, në radhët e UÇK-së nuk ishte rastësi por vetëdije se kundër armikut duhet luftuar, se pa luftë fati i Kosovës mund të përmbysej në llafe të pafund.

Në ditën e 11 majit të vitit 1999, Rogana e tëra ishte e rrethuar me polic dhe spiunë të hetimit. Xha Nevzadi nuk deshi të ikë nga shtëpia e tij e stërmoçme. Ai vendosi të mos jepej por fytas u ndesh me armikun. Shteti serb ia kërkonte djemtë Nevzadit, po edhe Nevzadin, për kyqjen e tij në UÇK ! Shtabi i UÇK-së, në Zonën Operative të Karadakut, ishte në dijeni se Njësite të Policisë dhe Ushtrisë serbe ishin nisur drejt Roganës, për ta ndëshkuar Familjen Atdhetare të Nevzad Balë Kryeziut.Me 17 shkurt 2008, tek po shpallej Pavarësia, Një miku im, ( i cili në luftë kishte të humbur të birin e tij), me lot në sy më thotë; Rruste, këtë çast të gëzuar do kisha dashur shumë të vdisja. Përse i them! Do doja të isha i pari që t´u tregoja të rënëve poshtë dheut, se Kosovën e shpallëm ashtu s´i ju deshët! Të lirë dhe sovrane! Atë çast mikun tim e përqafova fort, dhe qamë gjatë së bashku. I lehtë i qoftë dheu Nevzad Balë Kryeziut!Lavdi xha Nevzadit! I përjetshëm qoftë kujtimi për të!


Kinematografia

Filmi

Shiko gjithashtu Portal:Film


Phase Alternating Line - Cutter - PAL - Zëri - Drejtori artistik - Kinostudio "Shqipëria Sot" - Hajg Zaharjan - Muharrem Fejzo - Dramë - Fraidy Cat (Tom and Jerry) - Puss n' Toots - Mucho Mouse - Xhevat Qorraj - Tomi dhe Xheri - Agron Vula - Toy Story 3 - WALL-E - Ridley Scott - Toy Story 2 - 2012 në film - Maksim Shehu - The Hobbit - The Silmarillion - Avi Arad - Unfinished Tales - Menduh Nushi - Mark Topallaj - The Lord of the Rings (1978 - film) - Nikolin Xhoja - Golden Globe - 2004 - Ork - Geoffrey Rush - Robert Duvall - Elijah Wood - Ratatouille (film) - Gore Verbinski - Skënder Plasari - Brian Grazer - Terry Rossio - Ted Elliott - Variety (magazine) - Spartak Pecani - Hobbit - Monsters, Inc. - Lay of Leithian - 2013 në film - Liv Tyler - A Bug's Life - Bob Murawski - Dariusz Wolski - Kleo Nini - The Adventures of André and Wally B. - Daniel Gillies - Brad Bird - Nazmi Sadiku - Boundin' - Danny Elfman - Airport - Franchise - The Game (film) - For the Birds - For Love or Money - Albafilm Studio - William Steig - Bislim Muçaj - Panic Room (film) - Frankenstein - Knick Knack - Limos Dizdari - Sony Pictures Animation - Sony Pictures Entertainment - Sophie's Choice - On Golden Pond - Cars (film) - Krimi - Cliff Robertson - One Man Band (film) - Christopher Young - Zef Mosi - Cape Fear - Spartak Papadhimitri - Zodiac (film) - Laura Ziskin - Ymer Bala - Iron Man - Steve Ditko - Stephen E. Rivkin - Geri's Game - Nuredin Loxha - Buena Vista Pictures - Georgia Engel - Tahsim Hoshafi - Kevin McNally - Red's Dream - Mater and the Ghostlight - Tin Toy - Lee Unkrich - Resurrection - Peter Docter - Alvin Sargent - Lionel Konomi - Jeffrey Katzenberg - Lifted (film) - Joe Stillman - Edwin Catmull - R. Lee Ermey - Andrew Adamson - John Ratzenberger - Fahri Pallaska - John Lasseter - Fehmi Hoshafi - Limoz Disdari - Luxo Jr. - Anastas Kondo - Jonathan Hensleigh - Dracula - Jack Davenport - Aleksandër Pogaçe - The Lost World: Jurassic Park - Judi Dench - Çun Lajçi - Ermira Bahidi - Besim Sahatçiu - Jack-Jack Attack - Back Street - Viktor Çaro - Jan Pinkava - Fehmi Oshafi - Alien³ - 2014 në film - James Horner - The Mummy - Mike's New Car - Rosemary Harris - Milenko Jeremić - Pillow Talk - Llesh Nikolla - Petrit Imami - Out of Sight - Little Accident - One True Thing - Pertef Larti - Paul Shaffer - Peter Pan - Out of Africa - Outside the Law - Paul Muni - Peter Zinner - Lover Come Back - Lumnije Muçaj - Melody Lane - McHale's Navy - Matthew W. Taylor - Mentor Kaçi - Meropi Xhoja - Milazim Salihu - Michael G. Wilson - Michael Bay - Michael Andrews - Mary Jane Watson - Mary, Queen of Scots - Madame Spy - Magnificent Obsession - Madame X - Magneto - Madagascar: Escape 2 Africa - Mamma Mia! (film) - Martin Campbell - Mark Goldblatt - Mackenzie Crook - Marc Streitenfeld - Milivoje Milivojević - Missing - Nightmare - Nenad Jovičić - Maggie Smith - National Board of Review - Nina Rota - Nobody's Fool - One Flew Over the Cuckoo's Nest - Love Birds - Olivera Vučo-Katarina - Nottingham - Naomie Harris - Myzafer Zifla - Mr. Deeds Goes To Town - Morning Glory - Predrag Golubović - Mister Roberts - Mr. Smith Goes To Washington - Murder on the Orient Express - Mystique - Mystery Submarine - My Man Godfrey - Lorenzo's Oil - Sergeant York - To Each His Own - To Kill a Mockingbird - Thoma Gaqi - There's Always Tomorrow - The Wizard of OZ - The Wolf Man - Tom Hollander - Tom Stern - Trainspotting - Triller - Touchstone Pictures - Tootsie - Tony Kaye - The Terminator - The Storm - The Mississippi Gambler - The Naughty Nineties - The Lion in Winter - The Leather Pushers - The Incredible Shrinking Man - The Last Stand - The Perils of Pauline - The Phantom Creeps - The River - The Spoilers - The Rescuers Down Under - The Raiders - The Prime of Miss Jean Brodie - Under the Volcano - Undertow - Zhani Petro - Zogu pushbardhë-1 - Zejnulla Hatibi - Zdravko Velimirović - Ylli i të trembëdhjetëave - Zbuluesit në stërvitje - Zogu pushbardhë-2 - Zoran Hristić - Çeta jonë vullnetare guri i kështjellës së madhe - Çfarë duhet të dimë për Plasjen - Çervenaka - Çdo vijë një vizatim - Zëri i paqës - Xhezair Dafa - William Teitler - Visual Effects Society - Viva Zapata! - Veljko Mandić - Valentina Caci - Unforgiven - Univision - Voja Mirić - Waterworld - Will Turner - William Hurt - Wilfred Jackson - Who's Afraid of Virginia Woolf? - Weatherby Swann - The Hurricane - The House of Fear - Sean Penn - Secret Agent X-9 - Sean Mullen - Sealed Lips - Scent of a Woman - Scott Kroopf - Sergio Leone - Shahin Kryeziu - She Gets Her Man - Showdown - Shauna Kain - Shaqir Kodra - Shakedown - Save the Tiger - Satellite Awards 2008 - Rajmonda Aleksi - Rapunzel - Rain Man - Raging Bull - Qemal Mehmeti - Quo Vadis (1951) - Ride 'Em Cowboy - Sally Field - Satellite Award for Best Cinematography - Satellite Awards - San Francisco (film) - Same Time, Next Year - Samanta Karavella - Sim Evan-Jones - Siryn - The Black Cat - The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe - The Birth of a Nation - The Birds - The Bandmaster - The Best Years of Our Lives - The Cider House Rules - The Climax - The Great Impersonation - The Heiress - The French Connection - The Deer Hunter - The Countess of Monte Cristo - Terry Jones - Terry Gilliam - Spartakus - Spencer Tracy - Spartacus - Sokol Progri - Smash-Up: The Story of a Woman - Stellan Skarsgård - Steve Lawrence - Tender Mercies - Terms of Endearment - Sweet Dreams - Stuart Beattie - Storm - Prison Break - John Cazale - Bilbil Matohiti - Bilbili i Labërisë - Bijtë e rrugicave të kalldrëmta - Bijtë e heroinës - Betimi i popullit shqiptar para Stalinit të madh - Bette Davis - Bilbili mëndjelehtë - Bill Finger - Biri i Mirditës - Biri i Partisë - Biografia e një nëne - Billy Connolly - Bill Nighy - Bill Pope - Besniku i Partise - Besim Kurti - Barry Nelson - Bashkim Shehu - Bariu i Matit - Barbara Broccoli - Bakri ynë - Banesat popullore - Bashkpuntorë me artistët - Bashkëkohësit - Ben Foster - Benon Laperi - Bekim Fehmiu në Shqipëri - Basketbollistja nr. 10 - Bashkëqytetari ynë - Bishti - Blerim i ri në fshat - Burim i madhë kursimesh - California Suite - Bukë - Bujar Babuni - Bronco Buster - Bruce Davison - Captain Jack Sparrow - Captains Courageous - Charlton Heston - Chow Yun-Fat - Cerriku - Carmine Coppola - Carla Gugino - Broadway - Broadcast Film Critics Association Awards 2008 - Boris Dvornik - Boro Begović - Boris Bizetić - Bob Kane - Blerim në bregdet - Blue Sky - Boys Town - Brigada - Bright Victory - Brigjeve të Prespës - Brigadierja - Brigada novatore - Brigada e 19-të sulmuese - BUtterfield 8 - Avni Hoti - Agim Mujo - Ai është bir i klasës punëtore - Agim Gjakova - Adrian Cerga - Academy Award - 2005 - Adil Begolli - Aksion për ndërtimin e banesave - Albert S. Ruddy - André Morell - Ankica Milenković - Anastasia - American Society of Cinematographers - Albert Xholi - Alpinistët në Korab - Aaron Stanford - A Streetcar Named Desire - 1 Maj 1973 - 2015 në film - 1 Maj 1970 - 1941 (film) - 10 ditë sulmi - 10 vjetori i lavdishëm - 25 vjetori i Kongresit të parë të BGSH - 62nd British Academy Film Awards - 90 vjetori i Lidhjes së Prizrenit - A Clockwork Orange - 8 Mile - 81st Academy Awards - 66th Golden Globe Awards - Anne of the Thousand Days - Ansambli Labëria në Maqedoni - Arti mesjetar - Arti shqiptarë në shekuj - Arti i punimit në dru - Arthur Schmidt - Aron Warner - Artet figurative me temën e LNÇ - Artistët kinezë në vendin tonë - Asdreni, poet i lulëkuqes dhe vegjëlisë - Aty është folur me pushkë dhe penë për Shqipërinë - Avdush Hasani - Ato çajnë përpara - Ata quheshin Arbër - Ata nuk vdesin - Ari i bardhë - Anës së Drinit - Ansambli i Korçës në Kosovë - Ansambli i Këngëve dhe valleve popullore në Suedi e Norvegji - Ansambli folkloristik krahinor i Kosovës - Ansambli amator Migjeni në Kosovë - Ansambli Marinela në Shqipëri - Ansambli Migjeni në Turqi - Ansambli i këngëve dhe valleve - Ansambli i valleve popullore Eleni Caulli - Anthony Quinn - Anës Bunës - Ansambli ynë në Kore - Ansambli ynë në Itali - Ansambli ynë në Greqi - Cirk - Coal Miner's Daughter - Indiana Jones and the Temple of Doom - Irjola Hoxhalliu - Indiana Jones and the Last Crusade - Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull - Imitation of Life - Indiana Jones - Aventurat e Arkës së humbur - Isadora - J. David Stem - James Norrington - Jane Fonda - James L. Brooks - James Brown - Jack Lemmon - Jada Pinkett Smith - Ilir Hunçi - Ilia Terpini - Harvey - Hasan Fico - Harry Potter and the Sorcerer's Stone - Harry Potter and the Goblet of Fire - Harry Gregson-Williams - Harry Osborn - Hawaiian Nights - Hector Barbossa - I'll Tell the World - Iceman - Hud - High Noon - Hell's Angels - Jane Krakowski - Jay Wolpert - Katharine Hepburn - Kea Wong - Katerina Biga - Katarina Stojanović - Jurassic Park - Karafil Shena - Klute - Kramer vs. Kramer - Law and Order - Lee Arenberg - Laurence Olivier - Kung Fu Panda - Kristo Jorgji - Julia Ormond - Julia - Jezebel - Joel Cox - Jessica Lange - Jeremy Irons - Jean Grey - Jeffrey Wright - 1000 pse? - John Debney - Jonathan Pryce - Joshamee Gibbs - Jonathan Hyde - Jon Favreau - John Landis - Hannah and Her Sisters - Hancock (film) - Dime Grbevski - Doin' the Town - Die Another Day - Diane Keaton - Dhimiter Orgocka - Dhurata Kasmi - Doktor Zhivago - Don't Get Personal - E.T. the Extra-Terrestrial - EON Productions - Durim Neziri - Dr. Jekyll and Mr. Hyde - Donald Kokona - Doug Liman - Destination Unknown - David S. Goyer - Creature from the Black Lagoon - Crispin Glover - Craig Wood - Conrad Vernon - Coming Home - Conrad Buff - Cry Freedom - Dan Aykroyd - David N. Weiss - David Niven - David Arnold - Daniel Cudmore - Dangerous - Elizabeta Prifti - Elizabeth Swann - Gaslight - Gene Hackman - Gary Sinise - Fredric March - Frances - Fred Stoller - Glory - Golden Globe Award for Best Original Score - Hamdi Abazi - Hamlet - Guess Who's Coming to Dinner - Great Expectations - Gordon Willis - Flash Gordon - Five Easy Pieces - Eric Darnell - Eric Idle - Enxhi Agushi - Embarrassing Moments - Elizabeth Taylor - Ema Shteto - Eric Roth - Erin Brockovich - Fatbardh Smaja - Film pirat - Fahrenheit 451 - Fadil Hysaj - Eva Mendes - Leka Bungo -


Serialë

Shiko gjithashtu Portal:Seri


The Legendary Super Saiyan - The Return of Cooler - Kiki - Tree of Might - Super Android 13 - Baby Vegjita - Bio Broly - Broly Second Coming - Broly - Bojack Unbound - Kooler - The World Stronges - Androidi 20 - Lord Slug - Videl - Dead Zone - Zarbom - Gohan - Cooler's Revenge - Androidi 19 - Omega Shenron - Androidi 18 - Napa - Androidi 17 - Muzika klasike - Dhoma pa kthim - Libri i hapur - Ditari i Stupcave - Ritme popullore - Rtk Blue - Gurra - Frekuenca e Quzës - Pasqyra e Premier Liges angleze - Liga e Kampionëve - Teatri në ekran - Drejtpërdrejt - Takimi me shkrimtarin - Dokumentari - Bujku - Pro arte - Pro et contra - Medika - Amazing - Ora e botanikës - Zëri ynë - Pa skenar - Radio Kosova - Aveny - Magazina e Premier Ligës - Telekuiz - Telekino - Top Rtk - Shkolla ime - AS - Blue Sky Live - Majin Buu - Peregrina - Romancë - Stuhia - TV Azteca - Televisión Nacional de Chile - Toshiyuki Morikawa - Babidi - Telecinco - Vanessa Gravina - Univision - RCTV - RCN Televisión - Prodhua - Phil LaMarr - RTI Televisión - The Fresh Prince of Bel-Air - Radio 21 - Çautso - Plagët e dashurisë - Tre gjermanët e trashë - Portokalli (TV) - PlayStation 2 - Planeti Vexhita - Vanni Corbellini - Will dhe Grace - Zarbon - USA Network - Planeti Namek - Telefuturo - Sajan - Saibaman - SBT - Stereo - Satira - Scrubs - Shtrigat - Sferave të Dragoit - Sistemi i shkrimit japoneze - Serial (televisión) - Rosa Maria Bianchi - TL Novelas - Rede Bandeirantes - Red Globo de Televisión - Telefe - Shpirtrat - Rede Record - Tech-noir - Robot Chicks - Takahiro Sakurai - Rikomin - Rikomi - Televen - Marina - Dandan - Daniel Lugo - Dashuri me Hunj - Dame chocolate - Colombiana de Televisión - Caracol Televisión - Christiane Torloni - Doña Barbara - Dramë - F/X - FBI (seri) - Fox Telecolombia - Express (emision) - Esperanca - Elsa Pataky - Emmy - Canal 13 (Chile) - Butch Hartman - Amarte es mi pecado - Amor Real - Amor real - Alex Borstein - Alejandro Chabán - Agnese Nano - Al Bundy - Android 18 - Anexo:Telenovelas - Aya Hisakawa - Burter - Burterin - Automan - Angry Beavers - Anexo:Telenovelas por país - Angie Cepeda - Frecuencia Latina - Game Boy Advance - Mariana de la noche - Married... with Children - Mauricio Castillo - Malu Mader - Linda Batista - La mujer en el espejo - Las Vegas (seri) - Mbreti Friza - Mi segunda madre - Novelísima - Panamericana Televisión - Parajsa dhe ferri - Novelas Caracol - Norio Wakamoto - NCIS - Nintendo DS - Krulin - Komedi - Hikaru Midorikawa - Hiromi Tsuru - ITV - Harry Shearer - Guldo - Ginju - Globo - Inocente de ti - Italia 1 - Kikuko Inoue - Kiyoyuki Yanada - Kartelë e egër - Karla Monroig - Jeince - Juliana Knust - Pasion de gavilanes -Edukim

Nga Portal:Edukim
 • 1.Charlemagne
 • 2.Menes
 • 3.Queen Elizabeth I
 • 4.Zoroaster
 • 5.Mencius
 • 6.Henry Ford
 • 7.Francis Bacon
 • 8.Peter the Great
 • 9.Cyrus the Great
 • 10.Vasco Da Gama
 • 11.Sui Wen Ti
 • 12.Mani
 • 13.Gregory Pincus
 • 14.Thomas Malthus
 • 15.Voltaire
 • 16.Lao Tzu
 • 17.Wilhelm Conrad Roentgen
 • 18.Edward Jenner
 • 19.Willia the Conqueror
 • 20.Queen Isabella I
 • 21.Hernando Cortes
 • 22.Francisco Pizarro
 • 23.Nikolaus Otto
 • 24.Joseph Lister
 • 25.Max Planck
 • 26.Gregor Mendel
 • 27.John Calvin
 • 28.William Harvey
 • 29.Pope Urban II
 • 30.Simon Bolivar
 • 31.Louis Daguerre
 • 32.Werner Heisenberg
 • 33.John Locke
 • 34.Alexander Fleming
 • 35.Alexander Graham Bell
 • 36.Oliver Cromwell
 • 37.William TG Morton
 • 38.Antonie van Leeuwenhoek
 • 39.Wright Brothers
 • 40.Martin Luther
 • 41.James Clerk Maxwell
 • 42.James Watt
 • 43.Augustus
 • 44.Qin Shi Huang
 • 45.Cai Lun
 • 46.Buddha

Literaturë

Nga Portal:Literaturë

Strip

Nga Portal:Strip

BIMBI E POVERTA'

 Quando ogni giorno una passeggiata faccio
  e vedo tanti bimbi che l'elemosina stan cercando
  non hanno né cibo né casa 
  cosa faranno poveri loro? 


 Piove e nevica
 e fuori loro stanno
 perché dove andare loro non sanno
 non sanno se morire e non sanno se vivere


 Vorrei che tutto cambiasse
  e qualcuno quei bambini aiutasse
  non facessero finta di non ascoltare
  ma tutti dovrebbero aiutare
 per questo ti devi rallegrare cosi' come sei 
 ed essere felice con quel che hai

Medicinë

Nga Portal:Medicinë

Pse të ushqyerit e shendetshëm, është mirë për trupin tuaj?

Te hani shëndetshëm konsiston ne balancimin e dietës midis frutave dhe perimeve, drithërave, vajit te shëndetshëm, qumështit me yndyre te ulet dhe proteinat me baze bimore

Kjo balance është paraqitur ne Departamentin e Shteteve te Bashkuara te Amerikës, Departamenti i Buqesise . Kjo piramide vepron si një udhëzues për te ngrëne ne mënyre te tille qe te promovoje një trup te shëndetshëm . Sigurisht kjo piramide mund te përshtatet jetës suaj ( te tilla si ajo e një vegjetariani) , por te njëjtat aplikime përdoren edhe ne karbohidrate, yndyrore, yndyrnat e shëndetshme dhe proteinat e nevojshme qe trupi te funksionoje siç duhet.

Kontrolli i Peshës Kur keni një diete te balancuar, një nga mënyrat qe trupi juaj përfiton është kontrolli i peshës. Sipas Qendrës se Kontrollit te Sëmundjeve ne 2006, mbi 72 milion amerikan te moshës mbi 20 ishin konsideruar obez. Obeziteti është përcaktuar si një indeks i masës trupore. Te hash shëndetshëm ndihmon ne parandalimin e obizitetit disa mënyra. Se pari: Ata qe hane shëndetshëm kane tendence për te marre me pak kalori gjate ngrënies. Se dyti: Te hani shëndetshëm siguron sasi te mëdha fibrash ( te tilla si ato qe gjendjen ne fruta, perime dhe ne drithëra) Fibrat i japin trupit ndjesi e te ngopurit , e cila redukton shtimin e ushqimit gjate ditës. Se fundmi: Te hani shëndetshëm influencon ne metabolizmin tuja, duke ju lejuar juve qe te digji sa me shume kalori.

Shëndeti i Zemrës Një diete e shëndetshme zëvendëson ushqime te mbushura me kolesterol LDL ( te keqia) me ushqim qe janë te pasur me kolesterol HDL ( te mire) te tille si vaj ullirit ose salmoni). Niveli i larte i LDL kolesterol te krijuar ne gjak , mund te arrije deri ne enët e gjakut, kjo mund te çoje forcimin arterial dhe ne sëmundjet e zemrës. Kolesteroli HDL heq Kolesterilin LDL ( te keq) nga qarkullimi i gjakut te mëlçia, ku pastaj përpunohet për ta hequr nga trupi. dhe te hequr nga trupi. Nje diete e shendetshem eshte gjithashtu dhe e pasur me fibra, te cilat mund te ndihmojnë nevielin e kolesterolit te keq ne gjak.

Sheqeri ne Gjak Ushqimi i shëndetshëm gjithashtu ndihmon ne kontrollin e nivelit te sheqerit ne gjak. Kjo është arrihet kryesisht përmes karbohidrateve. Te hani ushqime qe janë te pasura me sheqer apo marrja e karbohidrateve me shumice mund te shkaktoje rritjen e glukozës ne gjak rritet ne sistemin tuaj te qarkullimit te gjakut. Edhe pse qelizat e juaja duhet te marrin glukoze për te krijuar energji, glukoza mund te prishe rezistencën e insulinës, dhe te krijoje Diabet. Insulina ehte një hormon i rëndësishëm qe zbërthen qelizat për te përthithur glukoze nen gjak. Kur qelizat behen rezistente, ata mund et thithin glukoze nga gjaku. Kjo bën qe glukoza te ngrihet mbi nivelin e shëndetshëm ne gjak, qe rezulton ne dëmtime serioze te enëve te gjakut.

Parandalimi sëmundjeve Te hash shëndetshëm gjithashtu ndihmon ne parandalimin e sëmundjeve. Ushqime t e shëndetshme veçanërisht perimet, kane tendence te përmbajnë nivel te larte te te pytochemicals. Këto janë substanca qe te rrisin aftësinë e sistemit tuaj imunitar për te luftua sëmundjet. Ushqimi i shëndoshem gjithashtu ndihmon ne parandalimin e kushteve qe nxisin sëmundjet. Për shembull sipas Klinikes Mayo, duke ngrëne ushqime me pak te yndyrshme dhe duke rritur sasinë e ushqimeve me baze bimore ju mundeni vërtet te parandaloni kancerin. Ushqimi i shëndoshem mund te ndihmoje ne parandalimin e sëmundjeve te zemrës, diabetit dhe madje dhe sëmundjes

Gjeografi

Nga Portal:Gjeografi

Portal:Gjeografi/Artikuj_që_mungojnë/Kosovo

Francë

Nga Portal:Franca

Le Monde (fr) - Daniel Schneidermann (fr, bg, en) - Périgueux (en, fr)

Politikë

Nga Portal:Politikë
Lëvizjes se të Painkuadruarve (de, en, es, fr, hr, it) –

Dreny është gërgur

Parti

Puerto Rican Independence Party (en)

Informatikë

Nga Portal:Informatikë

Shiko dhe