Portal:Gjeografi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Shkurtim: P:GJEO

< Përmbajtja < Portale < Gjeografi
Gjeografi

Mirë se erdhet në portalin e Gjeografisë në Wikipedia

Artikulli i muajit [Redakto]

Flag of South Africa.svg

Republika e Afrikës Jugore është shtet në jug të Afrikës. Ndodhet në koordinatat 22 - 35° Jug dhe 17 - 33° Lindje dhe rrethohet nga Oqeani Atlantik dhe Oqeani Indian. Afrika e Jugut kufizohet me Namibinë, Botsuanën , Zimbabvenë, Mozambikun dhe Suazilandia ndërsa Lesoto gjendet përbrenda kufijve të Afrikës Jugore. Republika Afrika e Jugut zë një sipërfaqe prej 1,219 milion km2 në të cilën jetojnë diçka më shumë se 42,16 milion banorë. Për kryeqytet ka Pretorin dhe selinë e parlamentit e ka në qytetin Kapshtad, ndërsa ka disa gjuhë zyrtare e shtetërore ndër të cilat janë gjuhët e popujve vendas dhe anglishtja. Sipas kushtetutës që nga 1961-ta Republikë dhe nga 1994-ta me 9 krahina (provinca). Kushtetuta e ndryshuar më 1974 parashihte një parlament nga dy dhoma (Kuvendin Nacional dhe Këshillin Nacional ë Krahinave). Kryetar shteti dhe qeverisë është presidenti i shtetit i zgjedhur nga Kuvendi me kohë zgjatje 5 vjeçare.

Rreth 77% të popullsisë e përbën populli i quajtur bantu, 12% të bardhët, 8,5% të përzier dhe 2,5% aziatikët. Ka mbi 30 qytete të mëdha ndërsa feja dominuese është feja krishtere me diku 70-80%, pastaj vijnë besimtarët e besimeve tradicionale afrikane, besimtarët budistë, hinduse, myslimane dhe hebreje... ...

Fotografia e muajit [Redakto]

Fimmvorduhals 2010 03 27 dawn.jpg
Eyjafjallajökull

gjethqka mun te ndodh ne boten ton http://www.youtube.com/watch?v=0SFR3CE1JZo duhet ta shikojm edhe kete nese duam ta vertetojm France (UK: /ˈfrɑːns/; US: Listeni/ˈfræns/; French: [fʁɑ̃s] ( listen)), officially the French Republic (French: République française [ʁepyblik fʁɑ̃sɛz]), is a sovereign country in Western Europe that includes overseas regions and territories.[note 13] Metropolitan France extends from the Mediterranean Sea to the English Channel and the North Sea, and from the Rhine to the Atlantic Ocean. It is one of only three countries (with Morocco and Spain) to have both Atlantic and Mediterranean coastlines. Due to its shape, it is often referred to in French as l’Hexagone ("The Hexagon").

France is the largest country in Western Europe and the European Union, and the third-largest in Europe as a whole. With a total population of around 67 million, it is the third most-populous European country. France is a unitary semi-presidential republic with its capital in Paris, the nation's largest city and the main cultural and commercial centre. The current Constitution of France, adopted by referendum on 4 October 1958, establishes the country as secular and democratic, with its sovereignty derived from the people. The nation's ideals are expressed in the Declaration of the Rights of Man and of the Citizen, one of the world's earliest documents on human rights, which was formulated during the seminal French Revolution of the late 18th century.

France has been a major power in Europe since the Late Middle Ages. It possessed the second-largest colonial empire during the 19th and early 20th centuries. This legacy is reflected in the prevalence of French language, culture, and jurisprudence worldwide. Throughout its long history, France has produced many influential artists, thinkers, and scientists, and remains prominent global centre of culture. It hosts the world's fourth-largest number of cultural UNESCO World Heritage Sites, drawing around 83 million foreign tourists annually – the most of any country in the world.[6]

France remains a great power with significant cultural, economic, military, and political influence in Europe and around the world.[7] It has the world's sixth-largest military budget,[8] third-largest stockpile of nuclear weapons,[9] and second-largest diplomatic corps, after the United States.[10] Due to its overseas regions and territories throughout the world, France has the second-largest exclusive economic zone in the world.[11] France is a developed country and has the world's fifth-largest economy by nominal GDP and seventh-largest by purchasing power parity.[12] In terms of total household wealth, France is the wealthiest nation in Europe and fourth in the world.[13]

French citizens enjoy a high standard of living, with the country performing well in international rankings of education, health care, life expectancy, civil liberties, and human development.[14][15] France is a founding member of the United Nations, where it serves as one of the five permanent members of the UN Security Council. It is a member of numerous international institutions, including Francophonie, the G8, G20, NATO, OECD, WTO, and the Latin Union. France is a founding and leading member state of the European Union.[16]

Biografi e zgjedhur [Redakto]

Musa Gashi

Prof.Dr. Musa Gashi është gjeograf shqiptar, lindi më 3 maj të vitit 1928 në Mitrovicë.

Prof. Dr Musa Gashi u shkollua në Mitrovicë dhe Prishtinë. U diplomua në Fakultetin e Shkencave Matematiko-Natyrore në Beograd (1952), në të cilin mbrojti edhe magjistraturën në lëmin e turizmit më 1967, ndërsa disertacionin e doktoratures në Prishtinë në vitin 1973. Karrierën e tij e filloi si mësues dhe e vazhdoi si profesor gjimnazi nga viti 1953-1961. Ka punuar si këshilltarë pedagogjik. Një kohë ka qenë sekretar i Komisionit për Turizëm pran Këshillit Ekzekutiv të KSAK. Në vitin 1964 zgjedhet si asistent i parë shqiptarë në Katedren e Gjeografisë dhe pastaj gradualisht avansohet si ligjirues i lartë, prof. inordinar dhe prof. ordinar. Njihet si pedagog me kulturë të gjerë dhe njohuri të thella profesionale, ku përveq gjuhes amtare flet dhe shkruan në pes gjuhë të tjera( frengjisht, anglisht, italisht, turqisht dhe serbokroatisht).

• Bazat e turizmit, Universiteti i Prishtinës, Prishtinë,1986

• Gjeografia regjionale – Afrika, Universiteti i Prishtinës, Prishtinë, 1981,

• Bazat e turizmit – turizëm dhe hoteleri për shklla të mësme, Prishtinë, 1987. : ...

Artikuj të rinj [Redakto]

2 prill 2008
Relievi i Kosovës - Bota bimore në Kosovë - Bota shtazore në Kosovë
6 gusht 2006
Gjeografia e Afrikës së Jugut - Gjeografia e Algjerisë - Gjeografia e Angolës - Gjeografia e Beninit
6 prill
Shkretëtira e Xhungarise - Shkretëtira Takla - Makan - Shkretëtira Muju - Kum - Shkretëtira Kizill - Kum - Shkretëtira Kara - Kum - Shkretëtira e Gobit - Shkretëtirat ne Azinë qendrore - Shpella e gadimes
5 prill
Ura e Kordhocës
2 prill
Gjeografia e Moldavisë - Gjeografia e Monakos - Gjeografia e Norvegjisë - Gjeografia e Polonisë - Gjeografia e Portugalisë - Gjeografia e Shteteve - Qiproja - Gjeografia e Rumanisë - Gjeografia e Shteteve - Rusia - Gjeografia e Shteteve - San Marino - Gjeografia e Malit Zi - Gjeografia e Sllovakisë - Gjeografia e Sllovenisë - Gjeografia e Spanjës - Gjeografia e Suedisë - Gjeografia e Turqisë - Gjeografia e Ukrainës - Gjeografia e Zvicrës

WikiProjekte [Redakto]

ీీఒఒ௵௵௵௵௵௵௵௵௵௵௵௸௸௸௸௸௸௸௸௸௸௸௸gjeografia eshte nje lende qe na meson per token dhe planetet e tjere kjo tregon se jeta eshte avancuar ne menyre te jashte zakonshme

kjgaSËÇIKZUincgvgrhc uxem

ఖఖగtttఋౙౠౠౠౠౠ

Burime interneti [Redakto]

A e dini se [Redakto]

 • ...se numri i përgjithshëm i musafirëve të huaj të cilët kanë shkuar nga vendi i tyre dhe kanë qendruar sëpaku një natë në vitin 2009 ka arritur shfrën 898 milion, çka do të thotë se ka pasur rritje qe nga viti 2008 për 6.2%.
 • ...se forma më e saktë e Tokës ëshë apioide ( në formë dardhe) - me ndihmën e satelitëve artificialë, të atyre gjeodetë, është konstatuar se shtypshmëria në pole nuk është e njejtë. Është konstatuar se gjysëmboshtet polarë nuk e kanë gjatësinë e njejtë. Sipas këtyre të dhënave, forma e vërtëtë e Tokës i ngjanë dardhës-apioide ose formës së zemrës-kardioide.
 • ... se robërit e parë nga Afrika janë sjell në SHBA në vitin 1619 me një anije të holandezëve.
 • ....Biçikleta e parë, e cila është konstruktuar në vitin 1817 nga Baron Von Drais nuk ka pasur pedale. Njerëzit thjeshtë e drejtonin këtë biçikletë duke ecur.
 • .... Ujëvara më e lartë në botë është Angel, 972 m, në lumin Çurum në Venezuelë.
 • .....Se në vitin 1807 filluan, për herë të parë në historinë e botës , të qarkullojë anija me avull ’’ Clermont” e Fultonit, në lumin Hadson, i cili lidhte Nju Jorkun me qytetin Albani. Anija “ Savannah” prej 300 BRT, e SHBA-ve , kalon, më 1819, Atlantikun, e shtyrë nga motorrë me avull dhe me vela, kur kishte erëra që frynin në drejtim të Evropës, kurse anija “ Curaçao”, është anija e parë në botë që ka filluar, në vitin 1827, të shfrytëzojë vetëm avullin. Në vitin 1838 anija, Gret Western” kaloi Atlantikun për 12 ditë e 10 orë, në drejtim të perëndimit .
 • ....më 21 dhjetor do të jetë ndoshta dita më e errët në 372 vjetët e fundit. Në fakt, kjo ditë në kalendar shënon fillimin e dimrit në hemisferën veriore, si dita më e shkurtër e vitit. Përveç kësaj, dita më e shkurtër e vitit do të errësohet nga eklipsi i plotë hënor, që do të jetë i dukshëm në perëndim, shkruan “Fox News”.
 • ....Këtë vit vëllimi(2010) i prodhimit të arit në Kinë parashikohet të shtohet dhe do të kalojë nivelin e 3.2 milionë tonëve. Këtë e bëri të ditur më 17 nëntor zv/menaxheri i përgjithshëm i Grupit të Arit të Kinës, Du Haiqing. Në Konferencën Ndërkombëtare të Mineraleve, të zhvilluar po më 17 nëntor në Tianjin, Du Haiqing, tha se prej vitesh tregu ndërkombëtar nuk është furnizuar me ar, ndaj edhe për një kohë të gjatë tregu ka qenë i çekuilibruar në krahun e ofertës. Du Haiqing tha gjithashtu se me rritjen e vazhdueshme të prodhimit, Kina ka pasur rezultate të dukshme edhe në eksplorimin e arit. Në vitin 2007 Kina kaloi Afrikën e Jugut dhe u rendit e para për vëllimin e prodhimit të arit. Që nga ajo kohë, Kina ka qenë prodhuesja e parë e arit në botë.
 • .... Regjistrimi i tërmeteve në territorin e ish Jugosllavisë , ka filluar në kohën e Austro-Hungarisë me instalimin e seizmometrit të parë në opservatiumin seizmologjik në Sarajevë në vitin 1905.
 • .... Evropa është kontinenti i vetëm i cili nuk fillon me shkronjën A.
 • ....Komuna me numër më të madh të vendbanimeve në Kosovë është Gjakova me 88 vendbanime, ndërsa komuna me numër më të vogël të vendbanimeve është Mamusha me vetëm 1 vendbanim.
 • ....Ptolemeu ka qenë ndër gjeografët më të përmendur të kohës antike, tek i cili hasim shënimet e para që kanë të bëjnë me truallin e Kosovës.
 • ... se Božo Bonifačić(1538.-1592.) është autor i një numri të madhë të punimeve shkencore për krahinat ilire, posaqërisht të hartave regjionale ( p.sh. Zarae et Sebenici descriptio, 1575.. etj.), duke i publikuar në atllaset Bertel, Camoc, Pinargent, Rosaccia, Franc dhe Ortelius.
 • .... Deutsche Bank ka më shumë të punësuar në Londër se sa në Franfurt.
 • .... se Brazili dhe SHBA kanë firmosur marrëveshjen për shlyerjen e borxhit amerikan prej 21 milionë dollarëve këtij vendi latino-amerikan dhe përdorimin e këtyre mjeteve për ruajtjen e ekosistemeve.
 • .... se një ekip i shkencëtarëve ndërkombëtarë kanë gjetur në Arktik disa shkëmbinj për të cilët besohet se i takojnë periudhës së krijimit të Tokës.
 • .... Vullkani islandez Eyjafjallajoekull që nga 10 maji 2010 nxirrte rreth 50 tonë hi në sekondë, ndërsa të enjten e kaluar nxirrte nga 400 tonë në sekondë kur dhe kishte forcuar aktivitetin, ka thënë një gjeolog i Universitetit të Rejkjavikut
 • .... më 22 maj të viti 1910,u shpall parku kombëtar Glacier në Alaskë, një prej thesareve më të çmuara të Shteteve të Bashkuara.
 • .... se fjala Himalajegjuhën sanskrite do të thot vendbanim i borës.
 • ... se Piramida e Keopsit kur është ndërtuar ka qenë e lartë 147 m, por pas uljes së terrenit tash lartësia e sajë është 137 m.
 • ..... Amerikanët Riçard Berd dhe Flojd Benet janë të parët të cilët fluturuan mbi Polin e Veriut më 9 maj të vitit 1926.
 • ..... në ditën e sotme të vitit 1919 në konferencën e Paqes në Paris , 32 shtete përkrahën paktin për krijimin e Ligës së Kombeve.
 • .... më 26 prill të viti 1907 - gazeta "Kombi" shkruan se në këtë kohë në New York jetonin 20 000 arbresh.
 • ....Shteti Federal më i vogel i ShBA është Rhode Island- më një madhësi prej 4.002 km².
 • ....Deti i Vdekur ka gjasa që shumë shpejt të shndërrohet në një moçal, para zhdukjes së tërësishme.

Niveli i këtij deti zvogëlohet çdo vit për një metër, kanë bërë të ditur ekspertët. Ata thonë se për shkak të mungesës së kujdesit njerëzor, Deti i Vdekur mund të thahet deri në vitin 2050. “Kjo është shumë serioze dhe askush nuk është duke bërë asgjë për ta shpëtuar këtë det”, edhe për shkak të konfliktit izraelito – palestinez, ka deklaruar hidrologu Dureid Muahsneh.

 • ...se temperatura më e ulët e matur në Afrikë ka arritë -24ºC në Ifrane në Marok.
 • ..... "Gjeografija është element skeletor i kulturës së përgjithshme, ndërsa njohuritë gjeografike janë më se të nevojshme në jetën e përditshme "
Josip Rogliq

P world icon brown.png Gjeografia      P history icon brown.png Historia      P society icon brown.png Shoqëria      P culture icon brown.png Arti & Kultura      P religion icon brown.png Feja      P sport icon brown.png Sporti      P science icon brown.png Shkenca & Teknika     P train grey.png Teknologjia

Portali tematik · Indeksi alfabetik · Artikuj sipas kategorive · Artikuj të mirë · Artikuj të përkryer