Wikipedia:Lista e Shteteve (anglisht-shqip)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Lista e vendeve[Redakto nëpërmjet kodit]

A[Redakto nëpërmjet kodit]

Treguesi i përmbajtjes Lart # 0-9 A B C Ç D DH E Ë F G GJ H I J K L LL M N NJ O P Q R RR S SH T TH U V W X XH Y Z ZH Shiko edhe
Treguesi i përmbajtjes Lart # 0-9 A B C Ç D DH E Ë F G GJ H I J K L LL M N NJ O P Q R RR S SH T TH U V W X XH Y Z ZH Shiko edhe

B[Redakto nëpërmjet kodit]

Treguesi i përmbajtjes Lart # 0-9 A B C Ç D DH E Ë F G GJ H I J K L LL M N NJ O P Q R RR S SH T TH U V W X XH Y Z ZH Shiko edhe

C[Redakto nëpërmjet kodit]

Treguesi i përmbajtjes Lart # 0-9 A B C Ç D DH E Ë F G GJ H I J K L LL M N NJ O P Q R RR S SH T TH U V W X XH Y Z ZH Shiko edhe

D[Redakto nëpërmjet kodit]

Treguesi i përmbajtjes Lart # 0-9 A B C Ç D DH E Ë F G GJ H I J K L LL M N NJ O P Q R RR S SH T TH U V W X XH Y Z ZH Shiko edhe

E[Redakto nëpërmjet kodit]

Treguesi i përmbajtjes Lart # 0-9 A B C Ç D DH E Ë F G GJ H I J K L LL M N NJ O P Q R RR S SH T TH U V W X XH Y Z ZH Shiko edhe

F[Redakto nëpërmjet kodit]

Treguesi i përmbajtjes Lart # 0-9 A B C Ç D DH E Ë F G GJ H I J K L LL M N NJ O P Q R RR S SH T TH U V W X XH Y Z ZH Shiko edhe

G[Redakto nëpërmjet kodit]

Treguesi i përmbajtjes Lart # 0-9 A B C Ç D DH E Ë F G GJ H I J K L LL M N NJ O P Q R RR S SH T TH U V W X XH Y Z ZH Shiko edhe

H[Redakto nëpërmjet kodit]

Treguesi i përmbajtjes Lart # 0-9 A B C Ç D DH E Ë F G GJ H I J K L LL M N NJ O P Q R RR S SH T TH U V W X XH Y Z ZH Shiko edhe

I[Redakto nëpërmjet kodit]

Treguesi i përmbajtjes Lart # 0-9 A B C Ç D DH E Ë F G GJ H I J K L LL M N NJ O P Q R RR S SH T TH U V W X XH Y Z ZH Shiko edhe

J[Redakto nëpërmjet kodit]

Treguesi i përmbajtjes Lart # 0-9 A B C Ç D DH E Ë F G GJ H I J K L LL M N NJ O P Q R RR S SH T TH U V W X XH Y Z ZH Shiko edhe

K[Redakto nëpërmjet kodit]

Treguesi i përmbajtjes Lart # 0-9 A B C Ç D DH E Ë F G GJ H I J K L LL M N NJ O P Q R RR S SH T TH U V W X XH Y Z ZH Shiko edhe

L[Redakto nëpërmjet kodit]

Treguesi i përmbajtjes Lart # 0-9 A B C Ç D DH E Ë F G GJ H I J K L LL M N NJ O P Q R RR S SH T TH U V W X XH Y Z ZH Shiko edhe

M[Redakto nëpërmjet kodit]

Treguesi i përmbajtjes Lart # 0-9 A B C Ç D DH E Ë F G GJ H I J K L LL M N NJ O P Q R RR S SH T TH U V W X XH Y Z ZH Shiko edhe

N[Redakto nëpërmjet kodit]

Treguesi i përmbajtjes Lart # 0-9 A B C Ç D DH E Ë F G GJ H I J K L LL M N NJ O P Q R RR S SH T TH U V W X XH Y Z ZH Shiko edhe

O[Redakto nëpërmjet kodit]

Treguesi i përmbajtjes Lart # 0-9 A B C Ç D DH E Ë F G GJ H I J K L LL M N NJ O P Q R RR S SH T TH U V W X XH Y Z ZH Shiko edhe

P[Redakto nëpërmjet kodit]

Treguesi i përmbajtjes Lart # 0-9 A B C Ç D DH E Ë F G GJ H I J K L LL M N NJ O P Q R RR S SH T TH U V W X XH Y Z ZH Shiko edhe

Q[Redakto nëpërmjet kodit]

Treguesi i përmbajtjes Lart # 0-9 A B C Ç D DH E Ë F G GJ H I J K L LL M N NJ O P Q R RR S SH T TH U V W X XH Y Z ZH Shiko edhe

R[Redakto nëpërmjet kodit]

Treguesi i përmbajtjes Lart # 0-9 A B C Ç D DH E Ë F G GJ H I J K L LL M N NJ O P Q R RR S SH T TH U V W X XH Y Z ZH Shiko edhe

S[Redakto nëpërmjet kodit]

Treguesi i përmbajtjes Lart # 0-9 A B C Ç D DH E Ë F G GJ H I J K L LL M N NJ O P Q R RR S SH T TH U V W X XH Y Z ZH Shiko edhe

T[Redakto nëpërmjet kodit]

Treguesi i përmbajtjes Lart # 0-9 A B C Ç D DH E Ë F G GJ H I J K L LL M N NJ O P Q R RR S SH T TH U V W X XH Y Z ZH Shiko edhe

U[Redakto nëpërmjet kodit]

Treguesi i përmbajtjes Lart # 0-9 A B C Ç D DH E Ë F G GJ H I J K L LL M N NJ O P Q R RR S SH T TH U V W X XH Y Z ZH Shiko edhe

V[Redakto nëpërmjet kodit]

Treguesi i përmbajtjes Lart # 0-9 A B C Ç D DH E Ë F G GJ H I J K L LL M N NJ O P Q R RR S SH T TH U V W X XH Y Z ZH Shiko edhe

W[Redakto nëpërmjet kodit]

Treguesi i përmbajtjes Lart # 0-9 A B C Ç D DH E Ë F G GJ H I J K L LL M N NJ O P Q R RR S SH T TH U V W X XH Y Z ZH Shiko edhe

Y[Redakto nëpërmjet kodit]

Treguesi i përmbajtjes Lart # 0-9 A B C Ç D DH E Ë F G GJ H I J K L LL M N NJ O P Q R RR S SH T TH U V W X XH Y Z ZH Shiko edhe

Z[Redakto nëpërmjet kodit]

Treguesi i përmbajtjes Lart # 0-9 A B C Ç D DH E Ë F G GJ H I J K L LL M N NJ O P Q R RR S SH T TH U V W X XH Y Z ZH Shiko edhe

Disa Vende të pavarrura ose që kanë shpallur pavarsinë dhe pranohen "de facto" nga bashkësia ndërkombëtare mirpo jo "de jure". Shumica e tyre anë të ndara nga vendet amë.

Shtete të pa pranuara me që de facto zotërojnë territorin e tyre[Redakto nëpërmjet kodit]

  • en:Abkhazia ëhtë shtetë i vetë/deklaruar që pak ashumë edhe funksiononë si i pavarrur por i pa panuar nga ndonjë nacion (antare e OKB-së). Nodhet në mes të en:Caucasus dhe en:Black Sea e pranuar si pjesë veriperendimore e Georgia. Kjo pjesë i është bashkuar me focë Gjeorgjisë nga en:USSR1931. Sovjetet e Abkazisë kanë prolamuar pavarrësin nga Gjeorgjia më 1990 dhe ka asur një luftë të shkurt nga 1992 deri më 1994. Beteja e qershorit të 1994 ka shkaktuar që Abkazia të mes jashtë qeverisjes së Gjeorgjisë.
  • en:Republic of China e përbrë vetëm nga en:Taiwan dhe disa ishuj të vegjël. Që nga humbja në en:Chinese Civil War më 1949 ka humbur forcën diplomatike në të mirë të en:People's Republic of China . Pavarrësia e këtij vendi zyrtarisht është e njour nga 25 vende. Ka nën kontrollë "de facto" (por jo edhe emrin) të gjitha mardhënjet me shtete më të rëndësishme ndërkombtare.
  • en:Kosovo ose Kosova ende e pa pranuar zyrtarisht, gjendet nënë administrimin e en:UNMIK nga viti 1999. Zyrtarishtë është Provincë autonome e Serbisë.


  • en:Nagorno-Karabakhen:Azerbaijan është deklaruar vetë si i pavarrur dhe pak a shumë edhe funksiononë si shtet i pavarrur megjithëse nuk ëstë pranuar nga ndonjë vend. Zyrtarishtë është pjesë e Azerbajxhanit por ka populsinë dominuese Armene.


  • en:South OssetiaGeorgia është deklaruar vetë e pavarrur dhe funksionon si e pavarrur mirpo nuk është pranuar nga ndojë shtetë. Vullnetarisht është bashkuar me Gjeorgjinë gjatë en:Russian Civil War më 1918-1920. Është deklaruar në vitin 1991, dhe luftimet kanë nisur më 1992.
  • Lufta civile në en:Somalia ka shkatërruar qeverisjen qendrore. Më këtë rastë është deklaruar vetë en:Somalilanden:Somalia dhe funksionon pak a shmë si e pavarrur. Nuk është e pranuar nga ndonjë shtet. Në këtë pjesë dominon popullsia Slavic si opozitë e shumicës Romanian që është në Moldavi.


Vende pjesërisht të njohura dhe të okupuara[Redakto nëpërmjet kodit]

Vende në histori që "de facto" kanë zotëruar vendin e tyre e që nuk janë pranuar[Redakto nëpërmjet kodit]