Jump to content

Portal:Kulturë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kulturë

Mirë se erdhet në portalin e Kulturës në Wikipedi

Artikulli i muajit

Baleti është ajo gjini artistike e cila i shpreh ndjesitë e saj përmes lëvizjeve te shoqëruara me muzike shfaqje skeniko-muzikore e trupës vallëzuese. Kjo shfaqje përcillet me skenografi dhe me kostume adekuate. Baza dramaturgjike është libretoja në bazë të së cilës edhe kompozohet përcjellja muzikore e cila në raste të rralla ka këndim apo fjalë të folura.

Baleti është një nga artet dramatike. Baleti e ka vallëzimin dhe lëvizjet skenike si formë shprehëse të krijimit.Kjo kulture perdoret ne shume vende e cila mbahet si nje nga kercimet me te sukseshme deri tani
Balerini me i njohur i ditëve te sotme është Ilir Shaqiri qe vazhdon te korr sukses ne Itali. Baleti shqiptar ka kaluar periudha te ndryshme te cilat e kane lënë atë disi te prapambetur duke filluar nga periudha e tranzicionit e deri ne ditët tona.

Për këtë arsye dhjetëra balerine shqiptar kane emigruar ne Itali, SHBA, Kanada, Spanjë, Greqi, etj.

Kategoria


 Gjeografia       Historia       Ekonomia & Filozofia       Arti & Kultura       Feja       Shkenca & Teknologjia       Sporti

Portali tematik · Indeksi alfabetik · Artikuj sipas kategorive · Artikuj të mirë · Artikuj të përkryer