Jump to content

Gjeografia e Afrikës së Jugut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
NAMIBIA
B O T S U A N A
ZIMBABVEJA
MOZ.
SUA.
LES.
Kepi i
Shpresës
Oqeani
Atlantik
Oqeani Indian
redaktoni hartën

Afrika Jugore zë pjesën jugore të kontinentit dhe shtrihet nqa Oqeani Antlantik ne perendim deri ne Oqeanin Indian ne lindje.Ne veri kufizohet me Afriken Qendrore dhe ate Lindore.Në qendër të saj ndodhet gropa e Kalaharit dhe ne brendesi shkretetira e Kalaharit.Kjo gropë rrethohet nga perendimi,jugu dhe lindja nga pllajat e rrafshnalta,të cilat bëjnë pjesë në pllajat e rrafshnaltat e Afrikës Jugperëndimore,Jugore e shkretetira e Namibisë,e cila ndryshe quhet quhet dhe shkretetira e Diamanteve,si pasoje e reyervave te shmta te diamanteve qe gjenden ne të.Skajin jugor e yënë malet e Kapit dhe atë juglindor malet e Dragoit.Në lindje te tyre ndodhet ishulli i Madagaskarit,që per nga madhësia vjen i treti ne botë(587 mijë km).Gjatë bregdetit të Oqeanit Indian shtrihet ultesira e Moyambikut.Pjesa veriore e Afrikes se Jugut ka klime tropikale te thate dhe bimësi të varfër.Pjesa Jugore ka klime sbtropikale dhe ne te rritet bimsesia subtropikale(bimësia e makies).Skajet lindore kane klime te ngrohte e me reshje,ndaj ne to bimesia eshte e pasur.Në skajet perëndimore,për shkak të rrzmes së ftohtë të Bengules,reshjet mungojne,bimesia eshte shume e varfer dhe eshte e frmuaar shretetira e Namibise.Lumenjte kryesore qe e pershkrojne jane Limpopo e Zambezi,te cilëlt derdhen ne Oqeanin Indian.Në lumin e Zambezit eshte krijuar ujevara madheshtore e Viktorisë.Në Oqeanin Antlatik derdhet lumi Oranyhe.

Si pasurit natyrore të Afrikës së Jugut llogariten: Ari (Au), Kromi (Cr), Antimoni (Sb), Qymyri, Hekuri (Fe), Mangani (Mn), Nikeli (Ni), Fosfate, Kallaji (Sn), Urani (U), Diamante të çmuara, Platini (Pt), Bakri (Cu), Vanadium (V), Kripa, Gazi natyrorë

Afrika jugoe është rajoni me i pasur te gjitha rajonet e tjera t afrikes. Shtetet se Mozambiku dhe Angola jan me ta prapambeturat sepse aty deri von ka qe i konolizuar nga pushtuesit e huja. Nder te tjerash ajo dallohet sepse popullsia zazake deri von nuk ka pasur t drejta themelore komtare te njerut aa nuk ka pasur te drejta te jetojn ne rajone te pershtatshme mirepo te jetojn ne rrezat`malit dhe ne rajone jo pjellore.