Wikipedia:Faqja kryesore/A e dini se/2020/13

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Një paraqitje artistike e stërvitjes spartane, pjesë e agogës për meshkuj të rinj spartan. Sidoqoftë, femrat inkurajoheshin të ushtronin së bashku me meshkujt.

... Agoga quhej programi rigoroz arsimor dhe stërvitor i mandatuar për të gjithë qytetarët meshkuj spartanë, përveç djalit të parë të lindur të dy familjeve spartane në pushtet, Euripontid dhe Agiad?

Trajnimi përfshinte kultivimin e besnikërisë ndaj grupit spartan, trajnime ushtarake (p.sh., tolerancën e dhimbjes), gjuetinë, vallëzimin, këndimin dhe përgatitjen sociale (komunikuese). Në greqishten e lashtë, kjo fjale kishte kuptimin rritje por shikuar në këtë kontekst në përgjithësi do të thoshte udhëheqje, udhëzim ose trajnim.