Wikipedia:Faqja kryesore/A e dini se/2020/15

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Ndeshja me dema

... ndeshja me dema i gjurmon rrënjët e saj në adhurimin dhe sakrificën parahistorike të demit në Mesopotami dhe rajonin e Mesdheut?

Këto lojëra u përhapën në Afrikë, Evropë dhe Azi gjatë kohës së Romës së lashtë. Mendohet se u fut në Hispani nga Perandori Klaud, si një zëvendësim i lojërave të gladiatorëve pasi ato u ndaluan. Forma më e njohur e ndeshjes është ajo e stilit spanjoll edhe sot ështe e përhapur në disa vende përfshirë Spanjën, Portugalinë, pjesë të Francës jugore, Meksikës, Kolumbisë, Ekuadorit, Venezuelës dhe Perusë.