Wikipedia:Faqja kryesore/A e dini se/2020/27

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Porta e Fuqisë Hyjnore, porta veriore. Tableta e poshtme lexon "Muzeu i Pallatit" (故宫 博物院)

... Qyteti i Ndaluar është një kompleks pallatesh në Pekinin qendror i cili shërbeu si selia e perandorëve kinezë dhe familjeve të tyre dhe ishte qendra ceremoniale dhe politike e qeverisë kineze për gati 500 vjet, që nga dinastia Ming deri në fund të dinastisë Qing, midis viteve 1420 dhe 1924?

Ajo strehon Muzeun e Pallatit, dhe ishte ish-pallati perandorak kinez dhe përbëhet nga 980 ndërtesa. Pallati ilustron arkitekturën tradicionale palatale kineze. Qyteti i Ndaluar u shpall vend i trashëgimisë botërore në vitin 1987 dhe pret më shumë se 19 milion vizitorë në vit.