Arkitektura kineze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Salla e Harmonisë SupremeQytetin e Ndaluar

Arkitektura kineze demonstron një stil arkitektural që u zhvillua gjatë mijëvjeçarëve në Kinë, përpara se të përhapet për të ndikuar në arkitekturën në të gjithë Azinë Lindore. Që nga ngurtësimi i stilit në periudhën e hershme perandorake, parimet strukturore të arkitekturës kineze kanë mbetur kryesisht të pandryshuara, ndryshimet kryesore janë vetëm detajet dekorative. Duke filluar me dinastinë Tang, arkitektura kineze ka pasur një ndikim të madh në stilet arkitektonike të Japonisë, Koresë, Mongolisë dhe Vietnamit, dhe një sasi të ndryshme ndikimi në stilet arkitekturore të Azisë Juglindore dhe Jugore, përfshirë Malajzinë, Singaporin, Indonezinë, Sri Lanka, Tajlanda, Laos, Kamboxhia dhe Filipinet.[1][2][3][4][5][6][7][8] Arkitektura kineze është e tipizuar nga karakteristika të ndryshme; siç janë, simetria dypalëshe, përdorimi i hapësirave të hapura të mbyllura, përfshirja e ideve që lidhen me feng shui siç janë hierarkitë e drejtimit, një theksim horizontal dhe aludim ndaj simbolizmit të ndryshëm kozmologjik, mitologjik ose tjetër. Arkitektura kineze tradicionalisht klasifikon strukturat sipas llojit, duke filluar nga faltoret deri tek pallatet. Pjesërisht për shkak të një theksi në përdorimin e drurit, një material relativisht të prishet, dhe për shkak të një theksi të theksuar në strukturat kryesore monumentale të ndërtuara me materiale më pak organike por më të qëndrueshme, shumë nga njohuritë historike të arkitekturës kineze burojnë nga mbijetesa në miniaturë modele në diagramet dhe specifikimet e planifikimit qeramike dhe të publikuara. Disa nga arkitektura e Kinës tregon ndikimin e llojeve ose stileve të tjera nga jashtë Kinës, të tilla si ndikimet në strukturat e xhamive me origjinë nga Lindja e Mesme. Megjithëse shfaq aspekte të caktuara unifikuese, në vend që të jetë plotësisht homogjene, arkitektura kineze ka shumë lloje të variacionit bazuar në statusin ose përkatësinë, siç është varësia nga fakti nëse strukturat janë ndërtuar për perandorë, njerëz të zakonshëm, ose janë përdorur për qëllime fetare. Variacione të tjera në arkitekturën kineze tregohen në stile të ndryshme që lidhen me rajone të ndryshme gjeografike dhe në dizajnin arkitektonik etnik.

Përgjatë shekullit të 20-të, arkitektët kinezë kanë provuar të ndërthurin modelet tradicionale kineze në arkitekturën moderne (zakonisht qeveria), me një sukses të madh. Për më tepër, presioni për zhvillimin urban në të gjithë Kinën bashkëkohore kërkonte shpejtësi më të madhe të ndërtimeve dhe raport më të lartë të sipërfaqes së dyshemesë, që do të thotë se në qytetet e mëdha kërkesa për ndërtesa tradicionale kineze, të cilat normalisht janë më pak se 3 nivele, ka rënë në favor të arkitekturës moderne. Sidoqoftë, aftësitë tradicionale të arkitekturës kineze, duke përfshirë zdrukthtari të mëdha dhe të vogla, murature dhe gurëdhendës, janë ende të përdorura në ndërtimin e arkitekturës së brendshme në zonën e gjerë rurale në Kinë.

Llojet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekzistojnë lloje të ndryshme të arkitekturës kineze. Disa nga këto kanë të bëjnë me përdorimin e strukturave, të tilla si nëse ato janë ndërtuar për mbretër, njerëz të thjeshtë ose fetarë.

Njerëz të thjeshtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për shkak të ndërtimeve kryesisht prej druri dhe mirëmbajtjes së dobët, shumë më pak shembuj të shtëpive të njerëzve të thjeshtë mbijetojnë deri më sot në krahasim me ato të fisnikëve. Sipas Matthew Korman, shtëpia mesatare e njerëzve të thjeshtë nuk ndryshoi shumë, madje shekuj pas vendosjes së stilit universal, siç janë shtëpitë e fillimit të shekullit të 20-të, ishin shumë të ngjashme me shtëpitë perandorake të vonë dhe të mesme në planifikim dhe ndërtim.[9]

Këto shtëpi, qofshin ato të burokratëve, tregtarëve apo fermerëve, priren të ndiqnin një model të caktuar: qendra e ndërtesës do të ishte një faltore për hyjnitë dhe paraardhësit, të cilat do të përdoren gjithashtu gjatë festave. Në të dy anët e saj ishin dhomat e gjumit për pleqtë; dy krahët e ndërtesës (të njohur si "dragonët kujdestarë" nga kinezët) ishin për anëtarët e rinj të familjes, si dhe dhomën e ndenjes, dhomën e ngrënies dhe kuzhinën, megjithëse ndonjëherë dhoma e ndenjes mund të ishte shumë afër në qendër.[10]

Ndonjëherë familjet e zgjeruara bëheshin aq të mëdha sa duhej të ndërtoheshin një ose edhe dy palë shtesë "krahësh". Kjo rezultoi në një ndërtesë në formë U, me një oborr të përshtatshëm për punë në fermë.[9] Tregtarët dhe burokratët, megjithatë, preferuan të mbyllnin pjesën e përparme me një portë përpara imponuese. Të gjitha ndërtesat ishin të rregulluara me ligj dhe ligji përcaktonte se numri i tregimeve, gjatësia e ndërtesës dhe ngjyrat e përdorura varen nga klasa e pronarit.

Disa njerëzve të thjeshtë që jetojnë në zonat e rrënuara nga banditët ndërtuan kështjella komunale të quajtur Tulou për mbrojtje. Shpesh i favorizuar nga Hakka në Fujian dhe Jiangxi, modeli i Tulou tregon edhe filozofinë e lashtë kineze të harmonisë midis njerëzve dhe mjedisit. Njerëzit përdorën materiale lokale për të ndërtuar muret me tokë të shkurorëzuar. Nuk ka asnjë dritare nga jashtë në dy katet e poshtme për mbrojtje, por është e hapur nga brenda me një oborr të përbashkët dhe lejon që njerëzit të mblidhen lehtësisht.[11]

Perandorake[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pllakat e çatisë së verdhë dhe muri i kuq në bazat e Qytetit të Ndaluar (Muzeu i Pallateve) në Pekin, ndërtuar gjatë epokës Yongle (1402–1424) të dinastisë Ming

Kishte disa veçori arkitekturore që ishin të rezervuara vetëm për ndërtesat e ndërtuara për Perandorin e Kinës. Një shembull është përdorimi i pllakave të verdha të çatisë, të verdhë që kanë qenë ngjyra perandorake; pllaka çati të verdhë ende zbukurojnë pjesën më të madhe të ndërtesave brenda Qytetit të Ndaluar. Tempulli i Qiellit, megjithatë, përdor pllaka çati blu për të simbolizuar qiellin. Kulmet janë mbështetur pothuajse në mënyrë të pandryshueshme nga mbajtëset ("dougong"), një veçori e përbashkët vetëm me ndërtesat më të mëdha fetare. Shtyllat prej druri të ndërtesave, si dhe sipërfaqet e mureve, kanë tendencë të jenë me ngjyrë të kuqe. E zeza është gjithashtu një ngjyrë e famshme që përdoret shpesh në faltore. Besohej se perënditë janë frymëzuar nga ngjyra e zezë për të zbritur në tokë.

Dragoit kinez me 5 kthetra, të miratuar nga perandori i parë Ming për përdorimin e tij personal, u përdor si dekorim në trarët, shtyllat dhe dyert mbi arkitekturën perandorake. Interesante, dragoi nuk u përdor kurrë në çatitë e ndërtesave perandorake.

Vetëm ndërtesat e përdorura nga familja perandorake lejoheshin të kishin nëntë jian (間, hapësirë ​​midis dy kolonave); vetëm portat e përdorura nga Perandori mund të kishin pesë harqe, me qendrën një, natyrisht, të rezervuara për vetë Perandorin. Kinezët e lashtë favorizuan ngjyrën e kuqe. Ndërtesat përballeshin në jug sepse veriu kishte një erë të ftohtë.

Fetare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në përgjithësi, arkitektura Budiste ndjek stilin perandorak. Një manastir i madh budist ka një sallë të përparme, që strehon statujët e Katër Mbretërve Qiellorë, e ndjekur nga një sallë e shkëlqyeshme, që strehon statujët e Budas. Akomodimi për murgjit dhe murgeshat janë të vendosura në të dy anët. Disa nga shembujt më të mëdhenj të kësaj vijnë nga Tempulli Puning i shekullit 18-të dhe Tempulli Putuo Zongcheng. Manastiret budiste nganjëherë kanë edhe faltore, të cilat mund të strehojnë reliket e Gautama Buddha; faltoret më të vjetra kanë tendencë të jenë të njëanshme, ndërsa pagodat e mëvonshëm zakonisht kanë tetë anë.

Arkitektura Daoiste, nga ana tjetër, zakonisht ndjek stilin e njerëzve të thjeshtë. Hyrja kryesore është, sidoqoftë, zakonisht në krah, nga bestytni për demonët që mund të përpiqen të hyjnë në lokalin. Në ndryshim nga Budistët, në një tempull Daoist hyjnia kryesore është e vendosur në sallën kryesore në pjesën e përparme, hyjnitë më të vogla në sallën e pasme dhe në anët. Kjo për shkak se kinezët besojnë se edhe pasi trupi të ketë vdekur, shpirti është akoma gjallë. Nga modeli i varrit Han, tregon forcat e yin kozmik dhe yang, të dy forcat nga parajsa dhe toka që krijojnë përjetësinë.[12]

Ndërtesa më e lartë para-moderne në Kinë u ndërtua për qëllime fetare dhe luftarake. Pagoda Liaodi e vitit 1055 e.r qëndron në një lartësi prej 84 m, dhe megjithëse shërbeu si faltore kurorëzuese e manastirit Kaiyuan në Dingzhou të vjetër, Hebei, ajo u përdor gjithashtu si një kullë ushtarake për ushtarët e dinastisë Song. lëvizjet potenciale të dinastisë Liao armike.

Arkitektura e xhamive dhe faltoreve të varreve gongbei të muslimanëve të Kinës shpesh kombinon stilet tradicionale kineze me ndikimet e Lindjes së Mesme.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ L. Carrington Goodrich (2007). A Short History of the Chinese People (në anglisht). Sturgis Press. ISBN 978-1406769760.
 2. ^ McCannon, John (19 mars 2018). Barron's how to Prepare for the AP World History Examination (në anglisht). Barron's Educational Series. ISBN 9780764118166. Arkivuar nga origjinali më 20 mars 2018. Marrë më 19 mars 2018 – nëpërmjet Google Books.
 3. ^ Steinhardt, Nancy Shatzman. "The Tang Architectural Icon and the Politics of Chinese Architectural History," The Art Bulletin (Volume 86, Number 2, 2004): 228–254. Page 228.
 4. ^ Formichi, Chiara (1 tetor 2013). Religious Pluralism, State and Society in Asia (në anglisht). Routledge. ISBN 9781134575428. Arkivuar nga origjinali më 20 mars 2018. Marrë më 19 mars 2018 – nëpërmjet Google Books.
 5. ^ Sthapitanond, Nithi; Mertens, Brian (19 mars 2018). Architecture of Thailand: A Guide to Tradition and Contemporary Forms (në anglisht). Editions Didier Millet. ISBN 9789814260862. Arkivuar nga origjinali më 20 mars 2018. Marrë më 19 mars 2018 – nëpërmjet Google Books.
 6. ^ Winks, Robin (21 tetor 1999). The Oxford History of the British Empire: Volume V: Historiography (në anglisht). OUP Oxford. ISBN 9780191542411. Marrë më 19 mars 2018 – nëpërmjet Google Books.
 7. ^ Bandaranayake, S. D. (19 mars 1974). Sinhalese Monastic Architecture: The Viháras of Anurádhapura (në anglisht). BRILL. ISBN 9004039929. Arkivuar nga origjinali më 20 mars 2018. Marrë më 19 mars 2018 – nëpërmjet Google Books.
 8. ^ ddmdomag (2013-04-09). "Filipino-Chinese Coalitions". openthedorr (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 20 tetor 2014. Marrë më 2019-03-09.
 9. ^ a b Kohrman, Matthew (mars 1998). "Technology and Gender: Fabrics of Power in Late Imperial China:Technology and Gender: Fabrics of Power in Late Imperial China". American Anthropologist (në anglisht). 100 (1): 236. doi:10.1525/aa.1998.100.1.236.1. ISSN 0002-7294.
 10. ^ Cassault, Andre (1987). The Beijing Courtyard House (në anglisht). Open House International.
 11. ^ Wang, Shao-Sen; Li, Su-Yu; and Shi-Jie Liao (2012). The Genes of Tulou: A Study on the Preservation and Sustainable Development of Tulou (http://www.mdpi.com/2071-1050/4/12/3377/htm Arkivuar 4 shtator 2018 tek Wayback Machine). Creative Commons Attribution 3.0 License.
 12. ^ Suhadolnik, Nataša Vampelj (2011). Han Mural Tombs: Reflection of Correlative Cosmology through Mural Paintings (https://revije.ff.uni-lj.si/as/article/view/2870. Creative Commons Attribution Share-Alike 4.0 License.