Jump to content

Xhamia Lembet

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Xhamia Lembetit

Xhamia e Lembetit (greqisht: Τζαμί του Λεμπέτ Tzami tou Lempet) është një xhami historike osmane në qytetin e Selanikut, në Greqi, e emërtuar pas kazermës Lembet, e njohur tani si kazerma e Pavlo Melas. Në vitin 2013, emri origjinal i xhamisë, Xhamia Ferideh Hanëm (greqisht: Φεριντέ Χανούμ Τζαμί Ferinte Chanoum Tzami, turqisht: Ferideh Hanım Camii), u zbulua falë një mbishkrimi të vjetër.

Ajo mori emrin e Ferideh Hanimit, gruas së guvernatorit të atëhershëm të Selanikut, Hasan Fehmi Pashës. Ishte ndërtuar në vitin 1903 dhe ishte xhamia e fundit që u ndërtua në Selanik përpara përfshirjes së qytetit në Mbretërinë e Greqisë në 1912 pas Luftës së Parë Ballkanike.