Xhelal Koprencka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Xhelal Koprencka
Nënshkrues i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë

Xhelal Koprencka portret nga Arben Morina.jpg

Emri: Xhelal Koprencka
Mbiemri: Koprencka
Vendlindja: Skrapar
Vdiq më: 1919

Xhelal Koprencka lindi në Skrapar. Veprimtar i luftës për çlirim kombëtar, sidomos me një të afërm të tij, Ali Koprëncka. Të dy pjesë e komitetit të fshehtë “Për lirin’ e Shqipërisë”, ushtronin veprimtarinë e tyre patriotike në Korçë dhe Manastir, në klubin e shqiptarëve të atjeshëm. U kujdes për shkollën shqipe të Korçës, atë të vashave dhe djemve. Anëtar i shoqërive patriotike jashtë vendit. Si delegat i Skraparit, merr pjesë në shpalljen e pavarësisë kombëtare dhe firmon dokumentin e independencës me siglën “Xhelal Ko”. Më 1918 mori pjesë në Kongresin e Durrësit., si delegat nga Skrapari. I ndjekur nga elementë antikombëtarë, Koprëncka u vra pabesisht në vitin 1919.