Xhelati

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Figurë simbolike e veshur me rroba të një xhelati publik mesjetar në Kalanë e Pjetrit dhe Palit, Shën Petersburg, Rusi

Një xhelat është një zyrtar që ekzekuton një dënim me vdekje ndaj një personi të dënuar ligjërisht.

Fusha dhe puna[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekzekutuesit zakonisht i paraqitej një urdhër që e autorizonte ose e urdhëronte të ekzekutonte dënimin. Urdhri mbron xhelatin nga akuza e vrasjes. Në ushtri, rolin e xhelatit e kryente një ushtar, siç ishte provost. Një stereotip i zakonshëm i një xhelati është një xhelat mesjetar ose absolutist me kapuç. Simbolike apo reale, xhelatët rrallëherë ishin të mbuluar me kapuç dhe jo të veshur me të zeza; kapuçët përdoreshin vetëm nëse identiteti dhe anonimiteti i një xhelati do të ruheshin nga publiku. Siç vuri në dukje Hilary MantelReith Lectures 2018, "Pse një xhelat do të vishte një maskë? Të gjithë e dinin se kush ishte ai".

Ndërkohë që kjo detyrë mund të jetë e rastësishme në natyrë, ajo mund të kryhet në përputhje me detyrën më të përgjithshme nga një oficer i gjykatës, i policisë, i personelit të burgut apo edhe i ushtrisë. Një rast i veçantë është tradita e fustuariumit romak, e vazhduar në format e vrapimit të dorës, ku fajtori merr dënimin e tyre nga duart e shokëve të dëmtuar rëndë nga krimi i tyre, p.sh. për dështimin në detyrën jetike të rojës ose vjedhjen nga furnizimi i kufizuar ushqimor i një anijeje.

Shumë xhelatë ishin specialistë profesionistë që udhëtonin në një qark ose rajon duke kryer detyrën e tyre, sepse ekzekutimet rrallë ishin shumë të shumta. Brenda këtij rajoni, një xhelat rezident do të administronte edhe dënime fizike jovdekjeprurëse, ose do të aplikonte tortura. Në Evropën mesjetare, deri në fund të periudhës së hershme moderne, pasi pagesa nga ekzekutimet e rralla nuk ishte e mjaftueshme për të jetuar.

Në Evropën mesjetare xhelatët takonin gjithashtu lebrozët dhe prostitutat, si dhe kontrollonin shtëpitë e lojërave. Ata ishin gjithashtu përgjegjës për tualetet dhe gropat, si dhe asgjësimin e kufomave të kafshëve.[1]

Afati shtrihet për administruesit e ndëshkimeve të rënda fizike që nuk parashikohen të vrasin, por që mund të rezultojnë me vdekje.

Ekzekutimet në Francë (duke përdorur gijotinë që nga Revolucioni francez) vazhduan deri në vitin 1977 dhe Republika Franceze kishte një ekzekutues zyrtar; i fundit, Marcel Chevalier, shërbeu deri në heqjen formale të dënimit me vdekje në vitin 1981.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "The Executioners Who Inherited Their Jobs". Smithsonian (në anglisht).