Jump to content

Xhenazeja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Xhenazja)
Një Xhenaze – varrim musliman në Durrës, Shqipëri, 1908)

Varrimet në Islam (të quajtura جنازة "Janazah" në arabisht) ndjekin rite mjaft specifike, megjithëse ato i nënshtrohen interpretimit rajonal dhe ndryshimit në zakone. Megjithatë, në të gjitha rastet, sheriati (ligji fetar islam) bën thirrje për varrimin e trupit sa më shpejt të jetë e mundur, i paraprirë nga një ritual i thjeshtë që përfshin larjen dhe mbulimin e trupit,[1] pasuar nga namazi. Varrimi zakonisht bëhet brenda 24 orëve nga vdekja për të mbrojtur të gjallët nga çdo çështje sanitare, me përjashtim të rastit të një personi të vrarë në betejë ose kur dyshohet për lojëra të ndyra; në ato raste është e rëndësishme të përcaktohet shkaku i vdekjes para varrimit. Djegia e trupit është rreptësisht e ndaluar në Islam.[2][3]

Ritualet e zakonshme islame të varrimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ritualet e varrimit normalisht duhet të zhvillohen sa më shpejt të jetë e mundur dhe përfshijnë:

 • Larja kolektive e trupit të vdekur,[4] përveç në rrethana të jashtëzakonshme, si në betejën e Uhudit.[5]
 • Mbështjellja e trupit të vdekur me një leckë të bardhë pambuku ose liri.[6]
 • Namazi i Xhenazes (صلاة الجنازة).
 • Varrimi i trupit të pajetë në një varr.
 • Pozicionimi i të ndjerit në mënyrë që koka të jetë e kthyer nga Meka.[7]

Larja e trupit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kufoma lahet (gusl), me qëllim që të pastrohet fizikisht i vdekuri. Mënyra e saktë, metoda, stili dhe aksesorët e përdorur për larjen e kufomës mund të ndryshojnë sipas vendndodhjes dhe pozicionit të përkohshëm, me përjashtim të faktit që ajo duhet të bëhet me ujë të nxehtë. Larja e trupit të vdekur është një ritual thelbësor i sunnetitprofetit islam Muhamed,[8] dhe për rrjedhojë është pjesë e sheriatit islam. Kjo duhet të ndodhë sa më shpejt që të jetë e mundur pas vdekjes, mundësisht brenda disa orësh.

Praktika është që ta lani trupin një numër tek (të paktën një herë) me një leckë që mbulon avretin e tij (pjesë të trupit që duhet të fshihen sipas Sheriatit).[9]

"Larësit" janë zakonisht anëtarë të rritur të familjes së ngushtë, të cilët janë të së njëjtës gjini me të ndjerin. Në rastet e vdekjeve të dhunshme ose aksidenteve, ku i ndjeri ka pësuar trauma ose gjymtim, objektet e morgut e riparojnë trupin dhe e mbështjellin me një qefin për të minimizuar rrjedhjen e lëngjeve përpara se t'ia dorëzohet për t'u larë vajtuesve.

Qefini[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kufoma zakonisht mbështillet me një leckë të thjeshtë (kafan). Kjo bëhet për të respektuar dinjitetin dhe privatësinë e të ndjerit me familjen ndonjëherë të pranishme. Specifikat e këtij rituali, duke përfshirë materialin, stilin dhe ngjyrën e rrobave, mund të ndryshojnë midis rajoneve. Sidoqoftë, qefini duhet të jetë i thjeshtë dhe modest. Është për këtë arsye që myslimanët në përgjithësi kanë preferuar të përdorin pëlhurë të bardhë pambuku për të shërbyer si qefin. Burrat mund të përdorin vetëm tre copa leckë dhe gratë pesë copa.

Trupi mund të mbahet në këtë gjendje për disa orë, duke u lejuar dashamirësve të përcjellin respektet dhe ngushëllimet e tyre.

Namazi i xhenazes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Myslimanët e komunitetit mblidhen për të bërë lutjet e tyre kolektive për faljen e të vdekurve. Ky lutje në përgjithësi është quajtur si namazi i xhenazes.

Namazi i xhenazes është si vijon:

 1. Thuhet tekbiri i parë ("Allahu ekber"), pastaj kërkohet strehim tek Allahu nga shejtani i mallkuar. Pastaj ju thuhet Besmeleja dhe lexohet kaptina el-Fatihah.
 2. Pastaj thuhet tekbiri i dytë dhe dërgon salavate mbi Profetin siç bën njeriu në fund të namazit.
 3. Pastaj thuhet tekbiri i tretë dhe bën dua për të vdekurin.
 4. Pastaj thuhet tekbiri i katërt dhe ndalon për pak kohë, pastaj thua një teslim në të djathtë, duke thënë "Es-selamu alejkum ue rahmetullah".[10]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Rema Rahman (25 tetor 2011). "Who, What, Why: What are the burial customs in Islam?". BBC News (në anglisht). Marrë më 16 tetor 2017.
 2. ^ Daar, A. S.; Khitamy, A. (9 janar 2001). "Bioethics for clinicians: 21. Islamic bioethics: The cases, Case 1". Abdallah S. Daar and A. Khitamy (në anglisht). 164 (1): 60–63. PMC 80636. PMID 11202669. Mutilation, and thus cremation, is strictly prohibited in Islam.
 3. ^ "Cremation Services" (në anglisht). Marrë më 2019-02-09. In eastern religions such as Hinduism, Jainism, Sikhism and Buddhism cremation is mandated, while in Islam it is strictly forbidden.
 4. ^ Sahih al-Bukhari 1245
 5. ^ Sahih al-Bukhari 1346
 6. ^ Sahih Muslim 943
 7. ^ "VARROSJA E TË VDEKURIT". imuslimguide.
 8. ^ Sahih Muslim Volume 2, Book 23, Number 344-358 Arkivuar 2010-08-19 tek Wayback Machine
 9. ^ Nesa, Baduroon. "The Washing and Shrouding of the Deceased". Al-Jazeerah.nfo (në anglisht). Dr. Hassan Ali El-Najjar. Marrë më 17 shkurt 2012.
 10. ^ "How to Pray Salah al-Janazah". islamqa.info (në anglisht). 25 janar 2001.