Xhezve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kafeja turke e derdhur nga një xhezve bakri.

Xhezve (turqisht: cezve; arabisht: جَِذوة) është një enë e vogël me dorezë të gjatë me një buzë derdhëse e krijuar posaçërisht për të bërë kafe turke. Është bërë tradicionalisht prej tunxhi ose bakri, herë pas here edhe argjendi ose ari. Në kohët e fundit, xhezvet janë bërë gjithashtu nga çelik inox, alumini ose qeramika.

Në diska pjesë të botës, xhezve njihet si ibrik si p.sh në Rumani. İbrik është një fjalë turke nga arabishtja إبريق (ʿibrīq), nga aramaishtja ܐܖܪܝܩܐ (ʾaḇrēqā), nga persishtja moderne e hershme *ābrēž (krh. Persishtja moderne "ābrēz"), nga persishtja e mesme *āb-rēǰ, në fund të fundit nga persishtja e vjetër *āp- 'ujë' + *raiča- 'derdh' (krh. Persishtja moderne dhe persishtja e mesme ریختن [rêxtan]). Në turqisht një ibrik nuk është një enë kafeje, por thjesht një shtambë.

Emri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri xhezve është me prejardhje turke, ku është një huazim nga arabishtja: جَِذوة (jadhwa ose jidhwa, që do të thotë prush).