Zejtaria në Kosovë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Zejtari në Kosovë)
Jump to navigation Jump to search

Zejtaria në Kosovë ka qenë e zhvilluar që në kohërat e vjetra. Zhvillimi i saj ka qenë ngushtë i lidhur për qyteteve dhe të ekonomisë. Në qytetet e Kosovës janë zhvilluar zejet për përpunimin e lëndëve të para nga bujqësia (leshi, lëkura, mëndafshi, pambuku, pylltaria (druri), xehetaria (përpunimi i metaleve dhe jometaleve), etj.

Përshkrimi[redakto | përpunoni burim]

Nga zejet e vjetra mund ti dallojmë terzitë, saraçët, zhgunëpunuesit, qeleshëpunuesit, punuesit e mëndafshit, qilimave, zdrukthëtarët, samarëpunuesit, bukëpjekësit, ëmbëltorët, farkëtarët, mbathtarët, qerrepunuesit, kazanëpunuesit, stufëpunuesit, kallajpunuesit, armëpunuesit, berberët etj.

Zejet kanë qenë të ndara sipas vendit, sipas përkatësisë kombëtare dhe fetare etj. Në qytete me zejtari të zhvilluar (Vushtrri, Prizren, Prishtinë, Gjakovë, Pejë etj) ka ekzistuar ndarja e rrugëve ose e pjesës së qytetit, sipas llojit të zanateve.

Sipas perkatesis kombetare e fetare ka ekzistuar njëfar specializimi si p.sh shqiptarët e fesë katolike janë mare më shumë me perpunimin e arit dhe te argjendit.Romet kan qene kryesisht kovaq,Serbet jan marre me zeje si kazanpunues,teneqepunuese,kallajlyres etj. Mezeje te tjera jan marre shqiptaret.Ëmbëltoret e para kryesisht i kan pasur goranet dhe opojanët,bukepjekes kan qene dhe janë hasjanët. Shqiptaret kane qene te njohur per prodhimin dhe zbukurimin e armeve te cilat kane qene te njohura ne tregjet e Ballkanit dhe te Evropes Qilimat e punuar ne Kosove kane qene po ashtu te njohur.

Arti në Kosovë
ViKZK.PNG
Artizanate Artifigurativ Artiqektura Artiletrarë Artistiku Artintepretues Flag of Kosovo.svg
Muzika Skena Filmi Literatura Shtypi Mediumet
Artari · Këpuctari · Orëpunuesi · Rrobaqepsi · Qëndisja · Filigrani · Argjendari · Linpunuesi · Lëkurpunuesi · Zhdrukthëtari · Teneçepunuesi ·