Jump to content

Zgjidhja Përfundimtare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Letër vijuese nga Reinhard Heydrich për diplomatin gjerman Martin Luther duke kërkuar ndihmë administrative në zbatimin e Zgjidhjes Përfundimtare, 26 shkurt 1942

Zgjidhja Përfundimtare (Gjermanisht: Endlösung, shqiptimi [ˈɛntˌløːzʊŋ]) ose Zgjidhja Përfundimtare e Çështjes Hebreje (gjermanisht: Endlösung der Judenfrage, shqiptimi [ˈɛntˌløːzʊŋ deːɐ̯ ˈjuːdn̩ˌfʁaːɡə]) ishte një plan zyrtar nazist për vrashjen masivehebrenjve gjatë Luftës së Dytë Botërore.

"Zgjidhja përfundimtare e çështjes së hebrenjve" ishte emri zyrtar i dokumentit për vrasjen e të gjithë hebrenjve brenda mundësive, i cili në synimet e tij, nuk ishte i kufizuar vetëm në kontinentin evropian. Kjo politikë e gjenocidit të qëllimshëm dhe sistematik duke filluar në të gjithë Evropën e pushtuar nga Gjermania Naziste u formulua në terma procedurale dhe gjeopolitike nga udhëheqja naziste në janar 1942 në Konferencën e Wannsee të mbajtur pranë Berlinit dhe arriti kulmin me Holokaustin, i cili pa vrasjen e 90% të hebrenjve polakë,[1] dhe dy të tretat e popullsisë hebreje të Evropës.[2]

Natyra dhe koha e vendimeve që çuan në Zgjidhjen Përfundimtare është një aspekt i hulumtuar dhe debatuar intensivisht i Holokaustit. Programi evoluoi gjatë 25 muajve të parë të luftës duke çuar në përpjekjen për "vrasjen e çdo hebreu të fundit në kapjen gjermane".

Christopher Browning, një historian i specializuar për Holokaustin, shkroi se shumica e historianëve bien dakord që Zgjidhja Përfundimtare nuk mund t'i atribuohet një vendimi të vetëm të marrë në një moment të veçantë. "Në përgjithësi pranohet që procesi i vendimmarrjes ishte i zgjatur dhe në rritje."

Në vitin 1940, pas Rënies së Francës, Adolf Eichmann hartoi Planin Madagaskar për të zhvendosur popullsinë hebreje të Evropës në koloninë franceze, por plani u braktis për arsye logjistike, kryesisht një bllokadë detare.

Në fund të vitit 1941, udhëheqja naziste arriti të besonte se përballja me atë që ata e quajtën "çështja hebraike" do të kërkonte një përpjekje të koordinuar kombëtare shumë përtej fushëveprimit të njësive të lëvizshme të shfarosjes që tashmë vepronin në Lindje. Shkalla e vrasjes do të përshpejtohej në një shkallë industriale. [3]

Kishte gjithashtu plane paraprake për të deportuar hebrenjtë në Palestinë dhe Siberi. Në vitin 1941, shkruajti Raul Hilberg, në fazën e parë të vrasjes masive të hebrenjve, njësitë lëvizëse të vrasjeve filluan të ndiqnin viktimat e tyre nëpër territoret e okupuara lindore; në fazën e dytë, duke u shtrirë në të gjithë Evropën e pushtuar nga Gjermania, viktimat hebreje u dërguan me trena të vdekjes në kampe të përqendrimit të shfarosjes të ndërtuara me qëllim të zbatimit sistematik të Zgjidhjes Përfundimtare.

  1. ^ David S. Wyman; Charles H. Rosenzveig (1996). The World Reacts to the Holocaust (në anglisht). JHU Press. fq. 99. ISBN 0801849691.
  2. ^ Holocaust Encyclopedia. "'Final Solution': Overview" (në anglisht). United States Holocaust Memorial Museum. Arkivuar nga origjinali më 2 mars 2013. Marrë më 5 shkurt 2016.
  3. ^ "Konferenca e Wannsee dhe zgjidhja përfundimtare". Konferenca e Wannsee dhe zgjidhja përfundimtare. 2019-11-19. Arkivuar nga origjinali më 16 gusht 2022. Marrë më 2022-08-16.