Jump to content

Zhivaleva

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Zhivalevë)

Zhivalevo - një fshat në pjesën verilindore të Maqedonisë, në Komunën e Kratovë, në afërsi të qytetit të Kratovë.

Zhivaleva
Fshat
Popullsia
 • Gjithsej155
TargatKU

Gjeografia

Fshati Zhivalevo ndodhet në zonën qendrore në territorin e Komunës së Kratovës, vetëm pak kilometra nga rruga rajonale Kratovë - Kumanovë. Fshati është i llojit të shpërndarë, pra të shkatërruar, lagjet e të cilit rriten në një lartësi prej 500 deri në 600 metra. Lagjet Zhivalevo ndodhen në kodrat në këmbën perëndimore të Osogovës në anën e djathtë të lumit Kratovë. Fshati Kratovë është 6.6 km larg.

Zona e Zhivalevës është e vogël dhe mbulon një sipërfaqe prej 4.6 km2, në të cilën tokat e punueshme mbulojnë një sipërfaqe prej 202.2 hektarësh, kullotat përbëjnë 119 hektarë dhe pyjet 103.7 hektarë. Demografia

Sipas regjistrimit të vitit 2002, në fshatin Zhivalevo kishte 155 banorë, të gjithë maqedonas.

Zhivalevo është një vendbanim i vogël që në vitin 1961 kishte 207 banorë dhe në vitin 1994 numri u zvogëlua në 164 banorë, popullsia maqedonase. Nga të dhënat e paraqitura mund të vërehet se Zhivalevo nuk regjistron një rënie të madhe të numrit të banorëve, dmth. Ka një stabilitet të caktuar në popullsi, gjë që është ndoshta për shkak të vendndodhjes së saj të favorshme afër rrugës kryesore dhe rrugës së trafikut dhe në përgjithësi afërsisë me qytetin e Kratovë.

Ekonomia

Sipas përbërjes së fshatit, fshati Zhivalevë ka një funksion në terren. Popullsia e fshatit Zhivalevo është e angazhuar në bujqësi, blegtori dhe shërbime artizanale. Nga prodhimi i kulturave më të shpeshtë është kultivimi i drithërave më të madhe të grurit, grurit dhe kulturave të kopshtit si speca (jeshile), domate, qepë, hudhra, shalqi dhe humnera në të hapur, ndërsa nga mbarështimi i gjedhëve, kryesisht blegtori dhi dhe lopë më të vogla bagëti të madhe. Në kodrat rreth shtëpive të fshatit ka mjaft plantacione me vreshta.

Në afërsi të fshatit pranë rrugës është fabrika "Idnina Zmej", e cila prodhon produkte të pllakave të rëndë. Një pjesë e banorëve të Turalevos punojnë në fabrikat dhe fabrikat e afërta për fletët e lëmuar për bluarjen dhe bluarjen e përdorur për metalurgji "Dragon e ardhshëm" dhe "Techno-Abrasive" në fabrikën "Uji i mirë", në gërmimet e afërta të një guri për ndërtim dhe depozita të xeheroreve, dhe gjithashtu punojnë si transportues auto dhe punëtorë ndërtimi në Shkup, Kumanovë dhe në mbarë Maqedoninë. Në rrethin e fabrikës "Dragon ardhmen" është planifikuar të ndërtohet një zonë industriale, me mundësinë e ndërtimit të më shumë impianteve prodhuese. Nga dokumentet turke të shekullit të 16-të dihet se në Zhivalevë janë prodhuar deri në 50 ngarkesa gruri, grurë të përzier, drithëra, thjerrëza, rrush, verë, shishe dhe derra dhe bleta, dhe ka pasur 2 mullinj për të cilat një taksë prej 4000 aces.

Historia

Në burimet e shkruara, fshati Zhivalevë haset në abuzuesit e taksave të regjistrimit turk nga shek. XVI dhe XVII, kur fshati ra nën Vilajetin e Kratovës dhe ishte një dhomë mbretërore në Sanxhakun e Kjustendil.

Në shekullin XVI në vitin 1570 në fshatin Zhivalevë kishte 7 familje të krishtera maqedonase dhe 11 të pamartuar, si dhe 13 të huaj dhe 6 të pamartuar, të cilët prodhuan deri në 50 grurë, kokrra të grirë, grurë, thjerrëza, rrush, verë, piper dhe derra, dhe kishte 2 mullinj për të paguar një taksë prej 4000 aces.