Zhvillimi i ueb-it

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search


Zhvillimi i Web-it (Web Development)

Përkufizimi - Çfarë do të thotë zhvillimi i Web-it?

Zhvillimi i Web-it gjerësisht referohet për detyrat që lidhen me zhvillimin e faqeve të internetit duke i host-uar nëpërmjet intranetit apo internetit.
Procesi i zhvillimit të Web-it përfshin Web design, zhvillimin e përmbajtjes Web-it, client-side/server-side scripting dhe konfigurimin në sigurinë e rrjetit, në mesin e detyrave të tjera.
Zhvillimi i Web-it është një term i gjerë për punë që përfshihen në zhvillimin e një web site për internet ( World Wide Web ) ose një Intranet ( nje rrjet privat ).
Zhvillimi i Web-it mund te shkojë nga krijimi i faqes më të thjeshtë deri tea to më komplekse bazuar në aplikacionet në internet , bizneset elektronike dhe shërbimet e rrjeteve sociale.


Dallimi në mes zhvillmit te Web-it(Web Development) dhe dizajnimit te Web-it (Web design)

Shumë njerëz përdorin dy termat "Web Design" dhe "Web Development" si sinonime, por ato kan dy kuptime të ndryshme. Zhvillimi i Web-it është pika e fundit e faqes së internetit, programimit dhe e ndërveprimeve të faqeve.
Zhvillimi i Web-it është i njohur edhe si zhvillimi i faqeve të internetit.Një zhvillues Web-i fokusohet mbi atë si një faqe(site) punon , dhe se a janë konsumatorët të knaqur me të.
Dizajni i Web-it është pjesa ku klienti ballafqohet me faqen e internetin(website).
Një Web projektuesi ka të bëjë me mënyrën se si një faqe e internetit duket dhe se si konsumatorët ndërveprojnë me të.


Techopedia shpjegon Zhvillimin e Web-it
Techopedia ka për qëllim të ndihmojë të kuptojmë teknologjinë

Zhvillimi i Web-it është coding ose programimi që mundëson funksionalitetin e internetit, për kërkesat e përdoruesit.
Hierarkia e Zhvillimit të Web-it është si vijon:

  • -Client-side coding
  • -Server-side coding
  • -Database technology


Zhvillimi i Web-it si një industri

Që kur u komercializua Web-i , zhvillimi i Web-it ka qenë nje industri në rritje.Rritja e kësaj industrie është duke u shtyrë sidomos nga bizneset që dëshirojnë të shesin produktet dhe shërbimet online për klientët.
Për mjetet dhe platformat, njerzit mund të përdorni shumë sisteme me burim të hapur për të ndihmuar në zhvillimin e web-it të tyre.
Një shembull i shpeshtë si LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) është në dispozicion për shkarkim në internet pa pagesë.
Një tjetër faktor kontribues në rritjen e industrisë së Web-it ka qenë përdorimi i lehtë i WYSIWYG web-zhvillimit të softuerit, gjithashtu i Adobe Dreamweaver, WebDev, dhe Microsoft Expression Studio.
Duke përdorur një software të tillë, pothuajse kushdo mund të mësoj relativisht shpejt për të zhvilluar një webfaqe të thjeshtë.
Zhvillim Web-it ka ndikuar edhe në marketing.


Evolucioni i Web-it
Paraqitja grafike e evoluimit te Web-it

Web-i sot po rrit boten e webfaqeve dhe web aplikacioneve të ndryshme të mbushura me video, foto, dhe përmbajtje të ndryshme interaktive.
Çfarë nuk sheh një përdorues mesatar është bashkëveprim i teknologjive të internetit dhe shfletuesëve që e bëjn që e gjithë kjo të jetë e mundur.
Me kalimin e kohës teknologjia e internetit ka evoluar për tu dhënë zhvilluesve të web-it aftësinë për të krijuar gjeneratat e reja mjaft të dobishme dhe kreative në pervojat e web-it.Web-i i sotëm është rezultat i përpjekjeve të vazhdueshme i një komuniteti të hapur që ju ndihmon të përcaktojë këto teknologji web-i si HTML5, CSS3 ,WebGL dhe sigurinë se ato janë mbështetura në të gjithë web shfletuesit web.


Mjetet e Zhvillimit të Web –it

Mjetet e zhvillimit të web-it lejojnë zhvilluesit për të provuar dhe të korrigjojnë kodin e tyre.
Mjetet e zhvillimit të web-it vijnë si shtesa në shfeltues.
Më të popullarizuara nga shfletuesit të web-it sot janë Google Chrome, Firefox, Opera, Internet Explorer dhe Safari ,këto kanë ndërtuar mjete për të ndihmuar zhvilluesit e web-it.
Mjetet e zhvillimit të web-it u lejojnë zhvilluesve për të punuar me një shumëllojshmëri të teknologjive të internetit duke përfshirë HTML, CSS, DOM, JavaScript.


Siguria e Web-it

Mbajtja e një web serveri të sigurtë nga ndërhyrjet është quajtur shpesh Server Port Hardening.
Shumë teknologji angazhohen për të mbajtur të sigurt informacionin në internet, kur ai është i transmetuar nga një vend në një tjetër.
Për shembull Socket Secure Layer Encryption (SSL) Certificates lëshohen nga autoritetet për të ndihmuar në parandalimin e mashtrimit në internet.
Shumë zhvillues të web-it shpesh përdorin forma të ndryshme të enkriptimit kur transmetimi dhe ruajtja e informacioneve janë të ndjeshme.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]