Çështjet mjedisore në Kazakistan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Kazakistani ka çështje serioze mjedisore siç janë rrezatimi nga vendet e testimit bërthamor, tkurrja e detit Aral dhe shkretëtirimi i tokës së mëparshme bujqësore. Këto çështje janë kryesisht për shkak të viteve të Kazakistanit nën Bashkimin Sovjetik .

Pjesërisht për shkak të stepës së madhe gjysmë të thatë të vendit, qeveria Sovjetike përdori Kazakistanin si vendin e tij të testimit bërthamor . Së bashku me kontrollet e ndotjes gati-mungesë, kjo ka kontribuar në një shkallë alarmante të lartë të sëmundjes në shumë zona rurale. Kazakistani ka identifikuar të paktën dy të mëdha katastrofa ekologjike brenda kufijve të saj: tkurrja e Detit Aral, dhe kontaminimit radioaktiv në Semipalatinsk objektin bërthamor të testimit (në fakt një jug madhe zonë e Kourchatov ( Курчатов )) dhe përgjatë kufirit kinez.

Deti Aral[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Deti Aral mbulon 26,300 square mile (68,000 km2) me Kazakistanin në veri dhe Uzbekistanin në jug. [1]

Projektet e vaditjes sovjetike të filluara në vitet 1960 dhe sfidat e tjera mjedisore, e kanë varfëruar rëndë këtë det ku më herë ishtë një det masiv në brendësi dhe deri në 2007, ai ishte zvogëluar në 10 përqind të madhësisë së tij origjinale. [1]

Përpjekjet për të ringjallur detin Aral[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përpjekjet përfshinë projektin Sir Darya Control & Northern Aral Sea (NAS). [2] Projekti prej 86 milion dollarë NAS, i financuar bashkërisht nga Banka Botërore përmes një kredie prej 65 milion dollarë dhe Qeveria e Kazakistanit që mbuloi pjesën tjetër, ishte krijuar për të zbutur dëmet mjedisore dhe ekonomike në rajon, për të mbështetur dhe rritur bujqësinë dhe peshkimin në Sir Pellgu i Darya dhe sigurimi i ekzistencës së vazhdueshme të Detit Aral të Veriut (i njohur gjithashtu si Deti i Vogël) duke përmirësuar kushtet mjedisore dhe ekologjike në zonën e deltës.

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


  1. ^ a b "Revival of the Aral Sea: Kazakh and World Efforts to Restore the Island Sea". www.edgekz.com/. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Revival of the Aral Sea: Kazakh and World Efforts to Restore the Island Sea". edgekz.com. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)