Jump to content

Çekët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Çekët (njëjës çek, mashkullore: Čech [ˈtʃɛx], femërore njëjës: Češka [ˈtʃɛʃka ]), ose populli çek (Český lid), janë një grup etnik sllav perëndimor dhe një komb me origjinë nga Republika ÇekeEvropën Qendrore, të cilët ndajnë një prejardhje, kulturë dhe histori të përbashkët dhe gjuhën çeke.

Çekët etnikë quheshin bohemë deri në fillim të shekullit të 20-të, duke iu referuar emrit të mëparshëm të vendit të tyre, Bohemia, i cili nga ana e tij u përshtat nga fisi i vonë keltik i epokës së hekurit, Boi. Gjatë periudhës së migrimit, fiset sllave perëndimore u vendosën në zonë, "asimiluan popullsinë e mbetur kelte dhe gjermanike" dhe formuan një principatë në shekullin e 9-të, e cila fillimisht ishte pjesë e Moravisë së Madhe, në formën e Dukatit të Bohemisë dhe më vonë Mbretërisë së Bohemisë, paraardhësit e republikës moderne.

Diaspora çeke gjendet në një numër të dukshëm në Shtetet e Bashkuara, Kanada, Izrael, Austri, Gjermani, Sllovaki, Zvicër, Itali, Mbretërinë e Bashkuar, Australi, Francë, Rusi, Argjentinë, Rumani dhe Brazil, ndër të tjera.