Österland

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
"Krahinat" tradicionale të Suedisë. Faza të ndryshme të zgjerimit të shënuara me nuanca. Kufijtë që nga viti 1700.

Österland ose Österlanden, një nga katër krahinat tradicionale të Suedisë, ishte një term mesjetar i përdorur për pjesën jugore të Finlandës. Termi shfaqet në dokumente afërsisht midis viteve 1350-1470 dhe gradualisht doli jashtë përdorimit nga fundi i shekullit të 15-të. Para kësaj periudhe termi përdorej në shumës, Österlanden.[1]

Me përjashtim të Finlandës së Vjetër që iu dorëzua Rusisë në vitin 1721, Finlanda mbeti pjesë e Suedisë deri pas Luftës Finlandeze të 1808-09, kur iu dorëzua Rusisë dhe arriti të përbëjë Dukatin e Madh të Finlandës.

Provincat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjashtë provincat e mëposhtme formuan Österland:

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për shkak të Kryqëzatave të Veriut kundër finlandezëve, tavastianëve dhe karelianëve dhe kolonizimit suedez gjatë shekullit të 13-të, Mbretëria e Suedisë dhe Kisha Katolike inkorporuan Finlandën Jugore. Detajet e këtij procesi nuk dihen. Pushtimi ndodhi në të njëjtën kohë ose më vonë kur Suedia ishte bashkuar nën një mbret; dhe Österlanden shihej si një pjesë përbërëse e mbretërisë suedeze. Për herë të parë u përfaqësua në zgjedhjet e mbretërve suedezë më 15 shkurt 1362 (kur Haakon Magnusson u zgjodh si bashkëregjent i babait të tij).

Në vazhdën e kryqëzatave, ndoshta mijëra kolonë të krishterë suedezë u zhvendosën gradualisht në brigjet perëndimore dhe jugore të Österlanden (tani Finlandë) nga shekulli i 13-të e tutje deri në vitet 1350.[2] Nuk ka asnjë provë përfundimtare arkeologjike ose toponimike të banorëve nordisht-folëse në Finlandë gjatë kohëve të mëparshme jashtë Åland. Pasardhësit e këtyre kolonëve u bënë të njohur më vonë si suedezët e Finlandës.

Në vitin 1581, provincat e zonës u shpallën një principatë e madhe nga Mbreti Gjon III i Suedisë, të cilit si princ, në vitin 1556, iu dha një pjesë e atij territori si dukat i krijuar krahas dukateve të tjera të sunduara nga vëllezërit e tij. Krijimi i atij Dukati ishte kryesisht një pjesë e trashëgimisë së mbretit Gustav Vasa. Ndërsa Dukati nuk zgjati si një njësi administrative, principata e madhe titullare vazhdoi, për më shumë se dy shekuj dhe përfundimisht, pas vitit 1809, u zhvillua në një dukat autonome nën Perandorinë Ruse.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Tarkiainen, Kari (2010). Ruotsin itämaa (në finlandisht). Porvoo: Svenska litteratursällskapet i Finland. fq. 155–156. ISBN 978-951-583-212-2.
  2. ^ Georg Haggrén, Petri Halinen, Mika Lavento, Sami Raninen and Anna Wessman (2010). Muinaisuutemme jäljet (në finlandisht). Gaudeamus. fq. 420–421. ISBN 9789524953634.{{cite book}}: Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)