Jump to content

Gjuha e vjetër nordike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjuha e vjetër nordike ose Nordishtja e Vjetër [1] e njohur edhe si Gjuha e vjetër skandinave, është një fazë e zhvillimit të dialekteve gjermanike veriore përpara divergjencës së tyre përfundimtare në gjuhë të veçanta nordike. Kjo gjuhë flitej nga banorët e Skandinavisë dhe vendbanimet e tyre jashtë shtetit dhe kronologjikisht përkon me epokën e vikingëve, kristianizimin e Skandinavisë dhe konsolidimin e mbretërive skandinave nga shekulli i 7-të deri në shekullin e 15-të. [2]

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjuha proto-nordike më vonë u zhvillua në gjuhën e vjetër nordike deri në shekullin e 8-të, dhe nordishtja e vjetër filloi të zhvillohej në gjuhët moderne gjermanike veriore në mesin e fundit të shekullit të 14-të, duke i dhënë fund fazës gjuhësore të njohur si nordishtja e vjetër. Megjithatë, këto data nuk janë absolute, pasi shkrimi më i vjetër norvegjez gjendet vetëm në shekullin e 15-të. [3] 

Nordishtja e vjetër ndahej në tre dialekte :

 • Nordike e Vjetër Perëndimore ose Nordike Perëndimore e Vjetër (shpesh e njohur si Nordike e Vjetër [4] ),
 • Nordike e Vjetër Lindore ose Nordike Lindore e Vjetër dhe
 • Gjuha e vjetër gutnishte ose Gutnishtja e Vjetër.

Nordishtja e Vjetër Perëndimore dhe Nordishtja e Vjetër Lindore formuan një vazhdimësi dialektesh, pa kufi të qartë gjeografik midis tyre. Për shembull, tiparet e Nordishtes së Vjetër Lindore u gjetën në Norvegjinë Lindore, megjithëse Nordishtja e Vjetër klasifikohet si Norvegjishtja e Vjetër Perëndimore dhe tiparet e Nordishtës së Vjetër Perëndimore u gjetën në Suedinë perëndimore. Shumica e folësve flisnin Nordishtën e Vjetër Lindore në atë që është Danimarka dhe Suedia e sotme. Gutnishja e vjetër ndonjëherë përfshihet në dialektin nordik të vjetër lindor për shkak të asociacioneve gjeografike. Ai zhvilloi veçoritë e veta unike dhe ndau ndryshimet në të dy degët e tjera. [5]

Ligjet islandeze të patës gri të shekullit të 12-të thonë se suedezët, norvegjezët, islandezët dhe danezët flisnin të njëjtën gjuhë, dǫnsk tunga ("Gjuha daneze"; folësit e Nordishtës së Vjetër Lindore do të kishin thënë dansk tunga). Një term tjetër ishte norrœnt mál ("të folurit verior"). Sot nordishtja e vjetër është zhvilluar në gjuhët moderne gjermanike veriore islandeze, faroeze, norvegjeze, daneze, suedeze dhe varietete të tjera gjermanike veriore, prej të cilave gjuhët norvegjeze, daneze dhe suedeze ruajnë kuptueshmëri të konsiderueshme reciproke, ndërsa Islandishtja mbetet më e afërta me Nordishtën e Vjetër. Islandishtja e vjetër ishte shumë afër Nordishtës së Vjetër, dhe së bashku ata formuan Nordishtën e Vjetër Perëndimore, e cila flitej gjithashtu në vendbanimet norvegjezeGrenlandë, Faroes, Irlandë, Skoci, Ishulli i Manit, Anglia veriperëndimore dhe në Normandi . [6] Nordishtja e vjetër lindore flitej në Danimarkë, Suedi, Kievan Rus', [7] Anglinë lindore dhe vendbanimet daneze në Normandi. Dialekti i vjetër gutnish flitej në Gotland dhe në vendbanime të ndryshme në Lindje.

Në shekullin e 11-të, nordiishtja e vjetër ishte gjuha evropiane më e folur, duke filluar nga Vinland në Perëndim deri në lumin Vollga në Lindje. Në Kievan Rusi, ajo mbijetoi më gjatë në Veliki Novgorod, ndoshta deri në shekullin e 13-të atje. [7] Mosha e popullsisë suedisht-folëse të Finlandës është shumë e kontestuar, por vendbanimi suedez e kishte përhapur gjuhën në rajon deri në kohën e kryqëzatës së dytë suedeze në shekullin e 13-të më së voni. 

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Harbert, Wayne (2007), "The Germanic Languages", Cambridge Language Surveys, Cambridge: Cambridge University Press {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Haugan, Jens (1998), "Right Dislocated 'Subjects' in Old Norse", Working Papers in Scandinavian Syntax, nr. 62, fq. 37–60 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Haugen, Einar (1950), "First Grammatical Treatise. The Earliest Germanic Phonology", Language, 26 (4): 4–64, doi:10.2307/522272, JSTOR 522272 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Haugen, Odd Einar, red. (2008) [2004], The Menota handbook: Guidelines for the electronic encoding of Medieval Nordic primary sources (bot. Version 2.0), Bergen: Medieval Nordic Text Archive, ISBN 978-82-8088-400-8 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) , "The Menota handbook 2.0"
 • Lass, Roger (1993), Old English: A Historical Linguistic Companion, Cambridge: Cambridge University Press {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Adams, Charles Kendall, red. (1899) [1876], Johnson's Universal Cyclopedia: A New Edition, vëll. 7 (Raleigh-Tananarivo), D. Appleton, A. J. Johnson {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • van der Auwera, J.; König, E., red. (1994), The Germanic Languages {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Moberg, J.; Gooskens, C.; Nerbonne, J.; Vaillette, N. (2007), "4. Conditional Entropy Measures Intelligibility among Related Languages", Proceedings of the 17th Meeting of Computational Linguistics in the Netherlands, vëll. 7 (LOT Occasional series), fq. 51–66, hdl:1874/296747 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Bandle, Oskar; Braunmüller, Kurt; Jahr, Ernst Hakon; Karker, Allan; Naumann, Hans-Peter; Teleman, Ulf; Elmevik, Lennart; Widmark, Gun, red. (2002), The Nordic Languages, An International Handbook on the History of the North Germanic Languages, Walter de Gruyter, Berlin {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Volume 2, 2005 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • O'Donoghue, Heather (2004), Old Norse-Icelandic Literature: A Short Introduction, Blackwell Introductions to Literature, Blackwell Publishing Ltd. {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Torp, Arne; Vikør, Lars S (2014) [1993], Hovuddrag i norsk språkhistorie [The main features of Norwegian language history] (në norvegjisht) (bot. 4th), Gyldendal Norsk Forlag, ISBN 978-8205464025

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Josephson, Folke; Söhrman, Ingmar (29 gusht 2008). Interdependence of Diachronic and Synchronic Analyses. ISBN 9789027290359. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ König, Ekkehard; van der Auwera, Johan, red. (2002). The Germanic Languages. Routledge. fq. 38. ISBN 978-0415280792. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Torp & Vikør 1993.
 4. ^ König, Ekkehard; van der Auwera, Johan, red. (2002). The Germanic Languages. Routledge. fq. 38. ISBN 978-0415280792. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Old Norse language". Encyclopedia Britannica (në anglisht). Marrë më 5 gusht 2020.
 6. ^ Adams 1899
 7. ^ a b "Nordiska språk", Nationalencyklopedin (në suedisht), § Historia, §§ Omkring 800–1100, 1994