Alexander Fol

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Alexander Fol ( bullgarisht: Александър Фол, Sofje, 3 korrik 1933 - Sofje, 1 mars 2006) ishte një historian dhe trakolog bullgar. [1]

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1957 A. Fol studioi histori në Universitetin e Shën Kliment Ohridski në Sofje dhe mori një doktoraturë në 1966. Ai punoi si pedagog universiteti nga viti 1972 dhe u bë profesor në 1975. Nga viti 1980 deri në 1986, ai shërbeu si Ministër i Kulturës dhe Arsimit i Republikës së Bullgarisë. Interesat e tij kërkimore ishin në historinë klasike greke dhe romake, historinë kulturore të Evropës Juglindore dhe Azinë e Vogël dhe studimet indo-evropiane . Ai është më i njohur për kontributet e tij në Trakologji.

Në 1972, ai krijoi Institutin e Trakologjisë në Akademinë Bullgare të Shkencave në Sofje, dhe u bë drejtori i tij i parë deri në 1992. Gjatë kësaj kohe ai organizoi Kongreset Ndërkombëtare të Trakologjisë në Sofje, Bukuresht, Vjenë, Roterdam, Moskë dhe Palma de Mallorca . Ai ishte sekretar i përgjithshëm i Këshillit Ndërkombëtar për Studimet Indo-Evropiane dhe Trakologjike. Ai mbajti pozitën e drejtuesit të Historisë së Lashtë dhe Trakologjisë në Universitetin e Sofjes midis 1979 dhe 1987, ashtu edhe atë të Historisë Kulturore të Evropës Juglindore që nga viti 1991. Ai ishte themeluesi i Institutit Bullgar të Kërkimit në Vjenë, dhe i Shkollës për Gjuhët Antike dhe Kulturën në Sofje (1977). Që nga viti 1983, ai ishte drejtor i gërmimeve arkeologjike në fshatin Drama të Bullgarisë lindore së bashku me Jan Lichardus të Institutit të Prehistorisë dhe Historisë së Hershme në Universitetin Saarland Saarbrücken (Gjermani).

Fol ishte anëtar i Accademia Medicea në Firence, Itali . Për më tepër, ai ishte anëtar i Institutit Arkeologjik Gjerman, Académie Maison në Paris, Francë dhe Leibniz-Sozietaet në Berlin . Ai mori ftesa të shumta si ligjërues mysafir në Angli, Shtetet e Bashkuara, Rusi, Gjermani, Japoni, Greqi, Itali, Suedi dhe Francë. Botimet e tij përfshijnë dymbëdhjetë monografi mbi historinë shoqërore trake, si dhe disa artikuj në fushën e trakologjisë. Alexander Fol vdiq nga kanceri në stomak. [2] [3]

Publikime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Фол, A. & Велков, В. "Ролята на древните балкански народи (траки и илири) в историческото развитие на античния свят." Археология 1, София, 1976, 1-7 (Transliterimi: Fol, A. & Velkov, V. "Rolyata na drevnite balkanski narodi (traki i iliri) v istoricheskoto razvitie na antichniya svyat." Arkheologiya 1, Sofiya, 1976, 1-7 - Përkthimi shqip: Fol, A. & Velkov, V. "Roli i popujve të lashtë ballkanikë (trakët dhe ilirët) në zhvillimin historik të botës antike." Arkeologjia 1, Sofje, 1976, 1-7)
  • Тракия и Балканите през ранно-елинистическата епоха. София: Наука и изкуство, 1975
  • Политика и култура на древна Тракия. София: Наука и изкуство, 1990
  • Тракийската култура: Казано и премълчано. София: Рива, 2001

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Почетни професори на Нов български университет, сайт на НБУ.
  2. ^ Ковачев, Пенчо (2009). "Проф. Божидар Димитров: Уволниха ме от ДС заради Солженицин" (në bullgarisht). 24 часа. Marrë më 3 gusht 2009.
  3. ^ Христов, Христо (2009). Тодор Живков. Биография (në bullgarisht). София: Сиела. fq. 502–503, 507. ISBN 978-954-28-0586-1.