American Falls

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
American Falls nga Skylon Tower

American Falls (shqip: Ujëvarat Amerikane) është e dyta për nga madhësia nga tre ujëvarat që së bashku njihen si Ujëvarat e Niagarëslumin Niagara përgjatë kufirit Kanada-Shtetet e Bashkuara. Ndryshe nga Horseshoe Falls, nga të cilat afërsisht 90% është në provincën kanadezeOntario dhe 10% në shtetin amerikanNju Jorkut, American Falls është tërësisht brenda Shteteve të Bashkuara.

Ujëvarat marrin përafërsisht 11% të rrjedhës nga lumi Niagara, me pjesën më të madhe të pjesëve të tjera kalojnë mbi Horseshoe Falls, nga i cili ndahet nga Ishulli i Dhisë. Ajo ka një gjerësi të kreshtës së drejtë prej rreth 250 m. Nëse matet përgjatë buzës së dhëmbëzuar të ujëvarave, kreshta është e gjatë rreth 290 m e gjatë. Përroi i ujit që kalon mbi kreshtën e rrëzimeve është i thellë rreth 0,61 m.

Lartësia e Ujëvarave Amerikane varion midis 21–34 m. Kjo matje merret nga maja e ujëvarave në majë të grumbullit të shkëmbit (talus). Lartësia nga maja e ujëvarave në lumë është 57 metra.

Vizitorët mund të shohin ujëëvarat nga një kënd i pjerrët në anën amerikane, ku është e mundur të afrohesh brenda disa metrash nga buza e ujëvarave. Dikush mund të shikojë ujëvarat nga brigjet e lumit, si dhe në Ishullin e Dhisë dhe Ishullin Luna, të cilat janë të arritshme nga një urë për këmbësorë që kalon pragjet e lumit Niagara në rrjedhën e sipërme të rrjedhës së tij. Rëniet janë të dukshme ballë për ballë nga ana kanadeze në Ujëvarat e Niagarës, Ontario.